טיולים וימי גיבוש בכרמל.
סיור מודרך בכרמל ובכפרים הדרוזיים.
סיורים וטיולים בכרמל –
אנדרטת אסון הכרמל, שוויצריה הקטנה, חי בר כרמל, מוזיאון הכט, עוספייה ודלית אל כרמל, במוחרקה.
ב 18/7/48 נהרגו 2 שני נוסעים בדרך לחיפה, הוחלט על מבצע לפתיחת הדרך לחיפה. חטיבתו אלכסנדרוני , גולני וכרמל בסיוע כוח ארטילרי וחיל האוויר כבשו את הכפרים במשולש הקטן : עין ריזלה (עין איילה), ג'בע (גבע כרמל), איג'זים (כרם מהר"ל) תושביהם ברחו לאום אל פחם. מאחר והמבצע התרחש לאחר כניסת ההפוגה השנייה ב 21/7/48 היה צורך להסוות אותו כמבצע משטרתי ואכיפת הריבונות . לשם כך נפרסו בשטח כוחות משטרה צבאית רבים. ב 2008 הוצבה אנדרטה בעין איילה לזכרם של 9 הרוגים מחטיבת אלכסנדרוני שנהרגו מפגז צהלי טועה.
סיורים בכרמל-
הר הכרמל שלוחה של רכסי השומרון, הוא נראה בצורת משולש. הוא יחידת נוף העשויה מסלע גיר. גבולותיו הם: קודקוד המשולש- סטלה מאריס, מכונה- ראש הכרמל , הצלע המזרחית מכונה -קרן הכרמל ומגיעה עד למוחרקה , והצלע המערבית מכונה -חוטם הכרמל ומגיע לזכרון יעקב. מדרום לכרמל נמצאות רמות מנשה המסלע משתנה לגיר ובכל שינוי בין המסלע עובר נחל כי זהו מקום חלש יחסית.
בכרמל ניתן לראות הבדלים בין המפנה הצפוני-שהוא פחות ירוק ויש בו מיעוט של צמחייה ועצי אלון מצוי פזורים. לעומתו המפנה הדרומי עשיר במיני צומח עשבוני ושיחים ובנוסף נטעו גם אורנים. הכרמל מכונה "ההר הירוק" הודות לעצי אלון המצוי ירוקי העד. בנוסף בפסגת ההר עובר הכביש הראשי המשמש כקו פרשת המים דהיינו- כל הנחלים ממזרח לכביש זורמים לנחל נשר ומשם למפרץ ולים ואילו הנחלים ממערב זורמים לנחל אלון ומשם לים. גם הנחלים שונים באורכם ובנוף שלהם. הנחלים המזרחיים קצרים יותר וזורמים במורדות תלולים כמו נחל יגור, נחל נשר, ואילו הנחלים מערביים ארוכים יותר וזורמים במדרונות מתונים. כל הנחלים בכרמל הם נחלי אכזב.
כאשר הכרמל התרומם , בים הייתה התפרצות געשית ונפלט טוף ימי , לכן ניתן לראות סלעי בזלת בכרם מהר"ל. ההתרוממות איננה סימטרית,ייחודו של הכרמל שהוא נושק לים ולכן הופיע בהרבה זיכרונות וכתבים של עולי הרגל.
אומנם בתקופה הפריהיסטורית הייתה על הכרמל התיישבות של האדם הקדמון. כאן נפגשו האדם הניאדרנטלי עם האדם ההומוספסיאני ונוצר כאן רצף התישבות של מליוני שנים. אך עם השנים הכרמל כמעט ולא היה מיושב בגלל מחסור במקורות מים ואדמת טרשים. היות שרוב הגשם מחלחל בסלע הגיר שנמס ויוצר הרבה סדקים. כך נוצר נוף קארסטי עם מערות. בכרמל אין שכבות אטימות למים ולכן אין כאן מעיינות. מקורות המים והמעיינות נמצאים רק למרגלות הכרמל.
ההתיישבות על הכרמל התחילה כתוצאה מאין ברירה , כלומר בתקופה הביזנטית שהייתה שיא הפריחה והשיגשוג הדמוגרפי יושבו כל השטחים במורדות ההרים ובעמקים ולכן החלו להתיישב על הכרמל וגם בגליל העליון וברמת הגולן.
בשנת 749 לספירה הייתה רעידת אדמה, השלטון העאבסי ששלט כאן, היה חלש מאוד. הוא לא יכול היה לתחזק דרכים וכבישים ולכן המקומות לא יושבו, בעבר גרה כאן משפחה ערבית שגידלה טבק. מחסני הטבק הפכו עם הזמן לכלא דמון
בשנות ה-70 הרבה שטחים מהכרמל הוכרזו כשמורות טבע ולצערינו כל שנה נשרפים רבים וטובים מהם.
אנדרטת אסון הכרמל-
בדצמבר 2011 שהיה שחון במיוחד פרצה שריפה באיזור כלא דמון והתפשטה ע"י רווחת עזות במורדות המערביים של הכרמל. אוטובוס עם סוהרים נשלח בדרך זו לעזור בפינויי האסירים מכלא דמון. כאשר הגיע לכאן קיבלו הוראה לחזור בגלל שהאש חסמה את הכביש בהמשך. לאחר תימרונים רבים הצליח האוטובוס להסתובב אך אז התברר שסופת האש הגיעה גם לכאן. 44 איש נספו בשריפה.
במקום מונפים 4 דגלים: הלאום, המשטרה, הכבאות והשב"ס. בשלט ניתן לראות תמיכה של הגופים : רשות הטבע, קק"ל ,קרן היסוד ומשרד הביטחון , ללמדינו שהם הוכרו כנפגעי כוחות הביטחון לאחר מאבק ציבורי.
נסיעה לכיוון החי בר ומשם לחניון הצוק- (שוויצריה הקטנה) הליכה במסלול הכחול בהמשכו מעבר למסלול השחור.
בשנת 1989 הייתה שריפה בחי בר. האורנים ניטעו ע"י הבריטים ובהמשך ע"י קק"ל. היום יש מדיניות לדלל אותם בגלל היותם דליקים מאוד, האורן- בעל שורשים שטוחים ולכן כאשר העץ נפגע / נשרף אין הוא יכול להתחדש, האצטרובלים שלו נפתחים והצנוברים (הזרעים), נפוצים לכל עבר וכך האורן מתרבה. לעומתו לאלון יש מערכת שורשים עמוקה מאוד . כאשר הוא נמצא במצוקה והוא חסר עלים, הוא יכול להתחדש הודות לקודקוד נביטה הצומח באדמה.
קיימים סוגים שונים של חזזיות. החזזית היא סימביוזה בין פטריה לאצה. ישנן חזזיות סלע, וחזזיות עץ. החזזיות הירוקות על עצי האלון הן עדות להיות האוויר נקי וצח.
טיפים – 1. אם אני נמצא על כיפה –אזי יש לי 4 כיוונים מהם אני יכול לרדת. כאשר אני נמצא בנחל יש לי כיוון אחד לרדת = מורד הנחל, ו 3 כיוונים לעלות = מעלה הנחל.
- המילה וואדי פירושה בערבית- נחל.
- סימן שקוף=בסימון שבילים מופיעים 2 פסים שאין ביניהם צבע , כלומר= הלוך לתצפית וחזור. (הליכה לצניר בסלע, בהמשך הצניר בחודש מאי פורח כאן השושן הצחור, ניתן להמשיך עם הצניר לכיוון בית אורן.)
צניר = חצי צינור, הצינור נוצר כתוצאה מהמסת הסלע ע"י המים.
ישנם 2 סוגי צנירים: צניר נחל- הנחל היה במפלס מסוים ועם חלוף השנים , המים שחקו את הסלע ויצרו את צורת הצניר. כלומר- הצניר נוצר בתוך אפיק הנחל כמו בנחל אורן. לעומתו הצניר כאן לא נוצר באפיקו של נחל , בנוסף נמצאו עוד צנירים דומים כולם נמצאים באותו קו גובה ופונים למערב. מימצאים אלו הביאו את החוקרים למסקנה שכנראה והים הגיע עד לכאן, וכאשר הכרמל התרומם מהים , גלי הים התנפצו אל הסלעים ויצרו את צורת הצנירים. לאחר זמן מה , הים נסוג ואנו רואים לפנינו צניר –ים, בעבר היו בכרמל בע"ח גדולים כמו דובים ונמרים הם ניצודו ע"י הטמפלרים והדרוזים.
חניון "המבצר האחרון" בכרמל-
בחניון זה ניתן לראות תעלות ובונקרים שנחפרו בתקופת מלחמת העולם השנייה . בעבר חשבו כי הישוב היהודי בארץ הכין את עצמו מפני בואם של הגרמנים. לראשי הישוב הייתה תוכנית שכונתה "מצדה בכרמל" לפיה באין ברירה היו צריכים כל היהודים לעלות ולהתכנס על הכרמל ומפה להלחם בפולש הגרמני. כיום ידוע שתוכנית זו הייתה רק על הנייר וכי התעלות והבונקרים נחפרו ע"י הבריטים . היות ונמל חיפה ובתי הזיקוק היו מקומות אסטרטגיים לבריטים, והגרמנים איימו להגיע לא"י מצפון (סוריה ולבנון נמצאות תחת שלטון וישי הנאצי),הבריטים התכוננו לבואם וביצרו את הכרמל. ובמקביל יצאו לכבוש את לבנון והסירו את האיום. בשנת 1942 התחיל האיום הגרמני מדרום , כאשר רומל הגיע למצריים. האיום היה מאוד נורא ומאיים שתקופה זו כונתה "200 ימי החרדה".
בספט' 1942 האיום הגרמני הוסר, רומל נוצח בקרב אל-עלמיין והאיום הוסר, אך הבונקרים נשארו כעדות אילמת להכנות שנעשו, נסיעה לחי בר-כביש חד סיטרי לכן יש לחזור לחניון שוויצריה הקטנה ומשל לחי בר.
סיור מודרך בחי בר בכרמל-
יש להכין את הקבוצה שאין זה ספארי ודומיו. אלא מכלאות של בעלי חיים שונים. המטרות של החי בר הן חינוכיות, מחקריות כמו עז הבר וכבש הבר, והשבת בע"ח לטבע כולל נשרים ועופות דורסים. מבצע הצלחה אחד הוא -היחמורים שהובאו במבצע אירואי מאיראן במטוס האחרון שעזב לפני המהפכה. בנוסף ליחמורים גידלו ושיחררו עופות דורסים, ובעתיד את עז הבר (מכרתים) כבש הבר (מטורקיה) וסלמנדרות הנמצאות היום בסכנת הכחדה. סיפור הצלחה נוסף הוא של הנשרים , שחלק מהם חוזרים לכאן מרצונם החופשי ואוכלים את מזונם בתחנת האכלה . (הקמת התחנה היא לצמצם את הרעלתם). הנשר נחשב כמלך העופות הודות לתעופתו המרשימה , מוטת הכנפיים שלו מגיעה לשני מטרים ומהווה סכנה של התחשמלות. הוקם פרוייקט של חברת החשמל למניעת התחשמלות ע"י הוספת מבודדי חשמל על העמודים. שמו נשר כי נוצות הראש "נשרו" . הנשרים חיים בזוגות והזכר משתתף בגידול הגוזלים. הסמל של ארה"ב ורומי הוא העיט EAGLE ולא נשר. כשנקבת הנשר מטילה, יש לה עוד ביצה רזרבה ולכן לוקחים את הביצה כדי שתטיל ביצה נוספת. את הגוזל שבקע מהביצה מאכילים בתחפושת של נשר ע"מ למנוע החתמה. בשנת 96 שוחררו יחמורים בנחל כזיב- האייל הוא בעל חיים פחדן מאוד – ובשריפה נמצאו איילים על הגדרות שמתו מהתקף לב וגם כשהעבירו אותם ניתח ברד על המשאית ומתו מהתקף לב- התכנון היה לנסוע לחורשת הארבעים , אך עקב פעילות מבצעית המקום היה סגור-האייל הוא בעל חיים פחדן מאוד – ובשריפה נמצאו איילים על הגדרות שמתו מהתקף לב וגם כשהעבירו אותם ניתח ברד על המשאית ומתו מהתקף לב- התכנון היה לנסוע לחורשת הארבעים , אך עקב פעילות מבצעית המקום היה סגור..
למקום זה הובאו ממצאים ארכאולוגיים ,שנמצאו בחפירות הצלה במקומות שונים בארץ. היזם הוא ראובן הכט , יהודי עשיר משפחה עשירה בשוויץ. קנה ובנה את "ממגורות דגון" והקים את הגן הארכאולוגי של אתרים שלא באתרם לדוגמה: בית בד שהובא מהחפירות בקסטרא, מבנה קבורה מהתקופה הכלכוליתית שהובא מפלמחים, בית 4 המרחבים וממגורה שהובאו מהנגב, נסיעה לאוניברסיטה למוזיאון ע"ש ראובן הכט- 1909-1993 ..
מוזיאון הכט בחיפה מאוד ידידותי ומומלץ. מחצי שעה ועד מספר שעות. עשיר במימצאים יחודיים. הכט הושפע מכתביהם של הרצל וז'בוטינסקי. היה גם מזכירו של ז'בוטינסקי עד יומו האחרון. עלה לא"י אע"פ שאביו נישל אותו מהירושה. אך עם עליית הנאצים בשנת 1933 אביו תמך בו ונתן לו את חלקו בירושה. בכספי הירושה שקיבל ,הכט הקים את ממגורות דגון ורכש מימצאים ארכאולוגיים מאספנים בעולם. לאוסף שלו קרא : עם ישראל בא"י . כיוון שהיה חשוך בילדים ראובן ועידית הכט תרמו את הממצאים לאוני' חיפה במטרה שהסטודנטים יגיעו לכאן.
במוזיאון יש מוצגים קבועים כמו פולחן בימי קדם עם צלמניות ופסלים, חדר מטבעות, חדר בולות, המרד בגליל, כדים ישראלים הקרויים- לדין, תקופה ישראלית עם האלים השונים – אבי האלים נקרא- אל. אם האלם נקראת- אשרה. ים, מות, שמש, ירח וגשם הם מילים כנעניות אשר ייצגו שמות של אלים- ישנן גם תערוכות מתחלפות / קבועות כמו-בעלי מקצוע מימי קדם, הפיניקים ותרבותם : היו יורדי ים מעולים וידעו לנווט בים ידעו ליצור זכוכית מחול, להפיק צבע ארגמן מחילזון הארגמן- במקום ישנה סירה כנראה פיניקית שהתגלתה מול חופי מעגן מיכאל. גיל הסירה כ- 2500 שנה. על סיפונה נמצא המטען שהיה צפחה כחולה שיובא כנראה מטורקיה ושימש לבניית רעפים. כדי שהסירה לא תתפור היה צורך להחדיר לתוכה דונג. הסירה פורקה לגורמים ולאחר מכן הורכבה והושמה במוזיאון. כיום חושבים לבנות סירות דוגמתה ולהשיט בהן תיירים- נסיעה לעוספיה יישוב דרוזי הסמוך לחיפה, רחוב אבא חושי יוצא מחיפה ומגיע לעוספייה.
עוספייה- כפר דרוזי בו גרים גם יהודים ומוסלמים.
עוספה- בערבית =סופה. הודות לקרבתו של הכפר לחיפה , הוא עובר עדיין תהליך של מודרניזציה מואץ. שלטי רחוב בעברית, מסעדות ועוד.. א. הדת הדרוזית היא דת סודית וידועה רק לדרוזים הדתיים.
לפני כ- 380 שנה, שלט כאן פאחר יאדין הדרוזי שבנה פה את הישוב על חורבות ישוב תלמודי .
ב. בכפר בסמוך לבית התפילה (חילווה- מבנה פשוט עם שטיחים , ומחיצה בין גברים לנשים), ניתן לראות חלק מפסיפס של בית כנסת. רוב הפסיפס הועבר למוזיאון רוקפלר לאחר שנת 1967 , בפסיפס היה גלגל מזלות ובמרכזו הכתובת "שלום על ישראל". בעבר על השטר של לירה ישראלית הופיע רצפת פסיפס של בית הכנסת . חלק מהפסיפס מופיע גם על סמל המועצה להראות ולהדגיש את הקשר הטוב והחזק בין היהודים לדרוזים. מתומן ובמרכזו הסמל מביה"כ. (המתומן מסמל נצח). הבתים בכפר צפופים מאוד כדי לאפשר בריחה מהחלונות ומהגגות.
ג. בעוספייה נמצאו כדים עם 3600 מטבעות . חלקן רומיות וחלקן שימשו למס מחצית השקל של יהודי צור בדרכם למקדש. (כנראה לפני המרד היהודי הגדול בשנת 67 לספירה)
ד. במרד הערבי בשנים 1936-1939 ,הדרוזים לא שיתפו פעולה עם הערבים ומאז שוררים קשרים טובים בין הדרוזים לערבים. לאחר השבת השחורה, אבא חושי הוסתר בכפר מחופש לאישה במשך 3 חודשים . הדרוזים הירשו לבריטים לערוך חיפוש אך ביקשו מהם שלא לנעוץ מבטיהם בנשים הדרוזיות.
ה. סיפורה של משפחת קבלאן בכרמל -במלחמת העצמאות הדרוזים בסוריה שוכנעו שהיהודים מציקים לדרוזים בישראל ולפיכך יצא מסוריה גדוד דרוזי בראשות אייסמעיל קבלאן . הם צרו על רמת יוחנן. צלף הרג את זוריק דיין (אחיו של משה דיין) והדבר מעורר סימפטיה בדרוזים שבעוספיה. השייח יורד עם התלבושת לחיילים הדרוזים ואומר להם שבא לעזור לאחיו…. היהודים ומשכנע את הלוחמים שהם בעד היהודים. החיילים הדרוזים נסוגים חזרה לסוריה בטענה שנגמרה להם האספקה והתחמושת, אך שם נודעה האמת למנהיגים . דבר זה מאלץ את קבלאן לברוח לישראל. בתחילה הוא נעצר והושם במעצר אך כשנודע מי הוא הוחלט לתת לו דרגות קצין והא הופך לקצין הדרוזי הראשון ובהמשך למושל עזה. בנו ג'יהד קבלאן אחראי על י-ם ונכדו איסמעיל קבלאן הוא הטייס הדרוזי הראשון בחיל האוויר הישראלי.
ו. בכפר ניתן לראות מערת קבורה ביזנטית שהוסבה לבית בד. עץ הזית הוא עץ קדוש בעדה הדרוזית. למי שיש בבעלותו עצי זית נחשב לאדם אמיד בזכות תועלתן הגדולה של העצים, לדוגמה: מזון, שמן, סבון, מרפא, ועוד… הבורג של בית הבד נתרם ע"י הגב' אליס אוליפנט אשתו של סר אוליפנט. יש אומרים שנפתלי הרץ אימבר היה מאהבה.
ז. כיכר אל-מנזול הייתה בעבר מרכז הכפר, פה ישבו חכמי ושופטי הכפר. כיום יש מרכז מורשת של הגב' ראזה. ( הייתה מנכ"לית נעמ"ת עוספייה). המרכז הוקם לזכר בנה שנהרג בתאונת דרכים. (תאום מראש 054-4665617 עלות 10ש"ח).
במקום ישנה עריסת תינוק עם חול שמנוקה מדי פעם במקום חיתול. פרסת סוס מחוממת קבורה בחול לחימום.
ח. תה מירלה (רותח) תה מיוחד עם תערובות של סומק, אניס וקינמון רותח כל הזמן בבתים ובעל סגולות לאישה אחרי לידה (כיווץ הרחם והגברת החלב ללא גזים).
ט. בעבר היו על הכרמל כ-15 כפרים דרוזיים. כיום יש שניים. דלית אל כרמל המונה כ – 14 אלף איש, (הכפר הדרוזי הגדול ביותר בארץ) ועוספייה המונה כ- 8 אלף איש. בעבר היה ניסיון לאחד את שני הכפרים לישוב אחד שיקרא "עיר הכרמל", אך הדבר לא הצליח.
נסיעה לדליית אל כרמל-
אנו בקרן הכרמל (ראש הכרמל בסטלה מריס וחוטם הכרמל באיזור רמות מנשה)
הכנסייה נבנתה במחצית השנייה של המאה ה- 19.המזבח בנוי מ 12 אבנים בדומה למזבח של אליהו שלקח 12 אבנים כמספר שבטי ישראל. מתאים לכל הזרמים הנוצריים, בעיקר לקתולים, המקום קדוש ל 4 הדתות : יהודים, נוצרים, מוסלמים ודרוזים, השם מוחרקה מלשון חריקה=שריפה בערבית וקשור שריפת המזבח ע"י אליהו.
המלך אחאב (מלך ב 871-852 לפנה"ס) בנו של המלך עמרי ואביהם של אחזיה יורם ועתליה. בתקופתו ממלכת ישראל חזקה מתמיד. אחאב דגל בשלום וה, כניע את ארם, אך ריחם על מלכה בן הדד ומוזכר בכתובת קרב קרקר נגד האשורים כאחד המצביעים הראשיים שנלחמים בהם. כדי לחזק את הקשר עם צידון הוא נושא את איזבל בת אתבעל מלך צידון, איזבל מביאה עימה את הפולחן לבעל והאשרה. אליהו יוצא נגד אחאב ובורח למדבר למשך 40 יום העורבים מאכילים את אליהו. את הארץ פוקדת בצורת למשך 3 שנים. אליהו מציע לאחאב לעשות מעין תחרות בין נביאי הבעל לאלוהי ישראל. אליהו מציע תחרות עם נביאי השקר. ההצעה היא בין שני האלים, אליהו והנביאים יקימו מזבחות ויתפללו לאלים שלהם. הפולחן /הקורבן שיעלה באש משמע- האל הוא האמיתי. נביאי הבעל מבקשים שהבעל יצית אותו. אליהו פה ציניקן ומבקש מהם שיצעקו חזק כי אולי האל שלהם ישן או משוחח עם חברים. לאחר מכן אליהו גם מקים מזבח עם 12 אבנים (כמספר שבטי ישראל) ,שופך עליו מים ובכל זאת המזבח הובער ,ומיד לאחר מכן החלה עננה קטנה לגדול והחל לרדת גשם. העננה היא ע"פ המסורת הנוצרית מרים שברחמה נמצא ישוע המשיח. אליהו ואנשיו רודפים אחרי נביאי הבעל עד הקישון ושם הורגים אותם. אחאב בורח ליזרעאל עם המרכבה ואליהו לפניו והורג אותו.
אליהו במסורת היהודית נחשב למבשר המשיח. גם במסורת הנוצרית הוא נחשב כפרפיגורציה ליוחנן המטביל שמבשר את בואו של ישוע המשיח. מכיון שאליהו הוא קנאי לה' אנו מניחים את כסא אליהו בברית המילה וכוס לאליהו כדי שיראה שאנו מקיימים את המצוות, המונח התלמודי "תיקו" המתאר שיווין הוא ראשי תבות של "תישבי יתרץ קושיות ושאלות", אליהו מקודש גם למוסלמים – נבי איליה בקוראן וגם אל חאדר(שמוערץ גם ע"י הדרוזים) – הנביא הירוק הוא כנראה גלגולו של איליה. אליהו מייצג את המלחמה בפא, גניות, סמל הכרמליטים: 3 הכוכבים הם השבועות הנוספות של הכרמליטים בנוסף לשלושת השבועות של הנזיר הרגיל (עוני, פרישות וצייתנות, לכרמליטים עוד 3 שבועות: שתיקה התבודדות ותפילה.
תצפית מגג המנזר הכרמליתי -במוחרקה
תל קשיש מזוהה עם מקום הריגת נביאי הבעל, רואים את נצרת ולפעמים גם את התבור והחרמון. נחל הקישון נראה קטן אך בחורף הוא מוצף והכל הופך לבוץ שם סיסרא שקע עם מרכבותיו (שופטים ד 13) " יג וַיַּזְעֵק סִיסְרָא אֶת-כָּל-רִכְבּוֹ, תְּשַׁע מֵאוֹת רֶכֶב בַּרְזֶל, וְאֶת-כָּל-הָעָם, אֲשֶׁר אִתּוֹ–מֵחֲרֹשֶׁת הַגּוֹיִם, אֶל-נַחַל קִישׁוֹן", ואדי מילח מפריד בין הכרמל (גיר) לרמות מנשה (קירטון) ושימש דרך מעבר שבקצהו תל יוקנעם- שיהושוע כובש, כמו שבסוף ואדי ערה יש את תל מגידו.
רואים את ארובות חדרה והים שמכאן עלתה העננה הקטנה בגודל כף יד של איש והורידה גשם. ככתוב במלכים א' פרק י"ח " מד וַיְהִי, בַּשְּׁבִעִית, וַיֹּאמֶר הִנֵּה-עָב קְטַנָּה כְּכַף-אִישׁ, עֹלָה מִיָּם; …. מה וַיְהִי עַד-כֹּה וְעַד-כֹּה, וְהַשָּׁמַיִם הִתְקַדְּרוּ עָבִים וְרוּחַ, וַיְהִי, גֶּשֶׁם גָּדוֹל", קרב גדעון במדיינים (שופטים ז' 4), גבעת המורה נזכרת בתנך כגבול נחלות השבטים.
קריית חרושת מהמילה חרושת גויים, כפר יהושוע ע"ש יהושוע חנקין נוסד ב 1927 כסינתיזה של מושב וקיבוץ.
מדריך טיולים בכרמל במוחרקה ובכפרים הדרוזיים, אנדרטת אסון הכרמל,גבעת ההגנה ונחל חיק, מסלולי טבע ונחלים.