"סיורים וטיולים מודרכים בתל אביב יפו"
מדריך טיולים ומורה דרך לסיורי תל אביב לימי הולדת וקבוצות.
סיורים בתל אביב בנווה צדק ואחוזת בית.
סיורים בתל אביב בעקבות אריק איינשטיין.
סיורים בתל אביב עם אפי נחמיאס 0522686908
אתרים נוספים- www.toursguides.com www.siyurimironiyim.co.il
מדריך טיולים בשכונות תל אביב-מדריך טיולים וסיורים בפלורנטין וסיור טעימות בשוק לוינסקי-סיור טעימות ומדריך טיולים בנווה צדק ואחוזת בית תחילתה של תל אביב-מדריך טיולים ברחוב רוטשילד נחמני וכיכר התזמורה ותיאטרון הבימה-מדריך טיולים בשרונה וסיור טעימות בשרונה מרקט וקצת בשכונת מונטיפיורי-סיור בעקבות אריק איינשטיין עם מדריך טיולים תל אביבי-טיול סיור בעקבות אמני הבימה המובילים ונפילי תרבות תל אביביים-מדריך טיולים בעקבות משוררים ומשוררות-מדריך טיולים בעקבות אמנים שחקנים ומובילי תרבות תל אביביים-מדריך טיולים בנמל תל אביב נהר הירקון ומתחם רידינג.



מוזיאון תל אביב לאומנות-סיורים בתל אביב.
סיורים מודרכים בתל אביב יפו
במרכז גולדה נמצאים מספר מבני ציבור שהוקמו על השטחים הירוקים של המושבה הטמפלרית – שרונה. המבנים הם : בתי המשפט, ספריית שער ציון, תיאטרון הקאמרי, המוזיאון לאומנות שתחילתו הייתה בבית דיזינגוף. הבנייה היא בסגנון ברוטאלי כלומר- בטון חשוף. בבנית המוזיאון השתמשו באלמנט של מפל של אור, הנכנס מהחלל שבגג עד הרצפה. בניין האופרה הועבר לכאן בשנת 1994ממשכנו בקולנוע קסם . בשנת 2004 הועבר לכאן בנין הקאמרי מרחוב דיזינגוף . תיאטרון הקאמרי התחיל בארץ כתיאטרון מקומי אמנותי להבדיל מהבימה שהוקם ברוסייה.
הקרייה- הוקמה באיזור של שרונה, בתחילה שימשה את הצבא הבריטי שהחרים את רכושם של הטמפלרים בהיותם נתינים של מדינות האוייב. בסוף שנת 1947 עזב החייל הבריטי האחרון וההגנה לקחה את המבנים לשימושה.
בסמוך לחניון ישנו ציור קיר ענק הלוקח תמונות מהווי חייה של העיר. הציור צוייר ע"י מרכז מאירוב (מרכז סדנאות וחוגים של מוזיאון ישראל). בין התמונות ניתן לראות את הספינה שמגיעה ליפו, בניין העירייה, כיכר השעון ביפו, בית הפגודה, שרונה, בי"ס אחה"ע, פאבים. דגל הגאווה, מזרקת אגם, ודמותו של הרצל צופה אל העיר. הרצל קשור בשני אופנים לעיר : א. ת"א קרוייה ע"ש ספרו ’אלטנוייד , בתרגומו של נחום סוקולוב. ב. הרצל צופה את תמונות העיר כשואל – האם לזה התכוונתי???
בנוסף בציור ניתן להבחין בשני שלבי בנייה. המוקדם- בנייה נמוכה שנות ה-30 בסגנון בינלאומי. והבנייה הגבוהה של גורדי השחקים מגדל שלום ומגדלי עזריאלי . (כדאי מהמגדל העגול לערוך תצפית על העיר- בתשלום).
סיורים מודרכים בעקבות הטמפלרים בשרונה תל אביב
מקור הטמפלרים הוא מדרום גרמניה. התפיסה שלהם היא שהם העם הנבחר. טמפלר מהמילה טמפל= כל אחד מהווה מקדש לעצמו. לארץ הגיעו מספר קבוצות והקימו ישובים בעמק יזרעאל חיפה יפו , תל אביב, וילהלמה וירושלים.
בשנת 1864 מתיישבת באיזור כנרת אך בגלל המאלארייה הם עוזבים וחוזרים לגרמניה . בשנת 1868 מגיעה קבוצה- מקימה בחיפה. ראשי הקבוצה מסתכסכים ומחליטים להיפרד . כריסטוף הופמן-תיאולוג ומייסד העדה הטמפלרית עובר ליפו ורוכש גבעת כורכר משרונה. ואילו בחיפה נמצא – גיאורג דוד הרדג, שחוזר לכנסייה ומאוחר יותר מקים את הכנסייה הטמפלרית בבית לחם הגלילית..
קבוצה נוספת הגיעה בשנת 1869- ליפו והקימו ישוב עירוני . בשנת 1871- הגיעו לשרונה, פה קנו את גבעות הכורכר בסמוך לוואדיות מוסררה (איילון)- התכנון של העיר היה כמו בגרמניה, כפר –רחוב אחד ארוך ועוד רחוב החוצה אותו בצורת צלב . בפינה נבנו בתי הקהילה, בית העם, בית ספר- הטמפלרים פיתחו תעשייה זעירה של משק חלב, מאפייה, מרפאה, בית ספר, בית בד ויקב, המים זרמו בבתים ע"י מנוע ואף החלוצים הראשונים קנאו בקידמה ובטכנולוגיה המפותחת שלהם. היהודים היו באים וקונים את מצרכיהם במושבה. היו קשרים טובים עם הישוב היהודי. אך בשרונה יכלו להתיישב ולגור רק טמפלרים- ניתן לראות את חיי החברה העשירים כמו מועדון אופניים, מועדון ביליארד, תזמורת. בתי קפה ומסעדות.
בשנת 1873 הקימו בירושלים את ווילהמייה-בני עטרות, סך הכל הוקמו 7 מושבות טמפלריים. (אלוני אבא ובית לחם הגלילית)
סך הכל הוקמו 7 מושבות טמפלריים. (אלוני אבא ובית לחם הגלילית), הדור השני בנה את הכנסייה הראשונה , בעבר נהגו להתאסף בבית העם שהיה לבית כללי ששימש את כלל אנשי המושבה באירועים וכנסים, פעמים גם בית ספר טמפלרי.
בשנת 1914 עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה אלנבי רואה בהם כמשתפי פעולה עם הטורקים ולכן גורשו למצרים. בשנים 1920-21 הוחזרו בהוראת הנציב הרברט סמואל. הישוב פרח ושיגשג עד שנת 1933 עם עליית המפלגה הנאצית בגרמניה, כשליש מהטמפלרים שהיו בארץ , בעיקר מהדור השני הצטרפו אליהם . קבוצה של 35 איש יצאה לגרמניה , ניפגשו עם היטלר ואף חזרו לת"א עם הדגל הנאצי. ניתן לומר שפה נפתח הסניף הראשון של המפלגה הנאצית וגם התעמולה יצאה מפה. גם אייכמן ביקר כאן ונפגש עם המופתי שהיה נאצי בעצמו.
בשנת 1939 בריטניה הצטרפה למלחמה והטמפלרים שהפכו לנתיני מדינות אויב גורשו מהארץ לגרמניה ולאוסטרליה.
סיורים בתל אביב מפלורנטין לאחוזת בית ורוטשילד עד רחוב גורדון תחילת סיור אריק איינשטיין-סיורים בתל אביב עם אפי נחמיאס בנמל תל אביב.
בתקופה זו הבריטים גדרו את המקום והפכוהו למחנה צבאי- בתקופת המרד הערבי שרונה הופכת לסמל המאבק של הישוב היהודי נגד הבריטים. המשטרה הבריטית הניידת (PMF) נחשבה כיחידה המובחרת ביותר של משטרת המנדט. היא צוידה בשיריוניות שחומשו בתותח 2 ליטראות ועיקר פעולותיה מול היישוב העברי היו בדיכוי פעולות המחתרות, דבר שהביא לכך שאנשי היישוב רחשו לה איבה רבה- בהתקפה המכונה ’ליל המשטרות’ הותקפו באותו הערב 4 משטרות : הראדאר על הכרמל, ג’נין, שפרעם ושרונה. בהתקפה נפלו 4 חברים ורחוב הארבעה נקרא על שמם ולזכרם. PMF בהלוויתם השתתפו כ-50 אלף מהישוב היהודי וזה מעצים וממחיש את המאבק בבריטים, ביקב- פה הושמשו והורכבו המטוסים הראשוניים של חיל האוויר הישראלי. פה היה האגף הטכני הראשון. המטוסים נרכשו ע"י חיים הרצוג האירי שרכש את אמונם אך לא גילה את מוצאו. הושמשו 14 מטוסים מתוך 21 . המטוסים סייעו בקרבות נבי יושע ובבלימת הצבא המצרי בגשר עד הלום.
בשנת 1947 ההגנה התיישבה במחנה הבריטי והקימה את מחנה יהושוע ע"ש יהושע גלוברמן מקים גבעתי שנפל בקרבות לטרון.
מבצע בלזם – כינוי למבצע שבסופו הושג הנאום הסודי של ניקיטה חרושצ’ןב בליל 24-25 בפברואר 1956. חשיבות הנאום הוא בהיותו סודי, ובמושב סגור של הוועידה ה-20 של המפלגה הקומוניסטית הסובייטית, בו הוא הוקיע את פולחן האישיות שהנהיג יוסיף סטלין ואת פשעיו, עריצותו ורצח ההמונים בכל תקופת שלטונו ובמיוחד בתקופת "הטיהורים הגדולים".
מאמצי ארגוני מודיעין בעולם להשיג את הנאום נכשלו, נציגי ה-CIA עמלו תקופה ארוכה להשיג את נוסח הנאום, ואף הציעו פרס בגובה מיליון דולר עבור נוסח הנאום, אך ללא הועיל. היחיד שהצליח להשיג עותק מן הנאום היה המוסד הישראלי, שקיבלו מידי עיתונאי יהודי מפולין בשם ויקטור גרייבסקי, שהוציא את תדפיס הנאום בהשאלה ממזכירות לשכתו של המזכיר הראשון של המפלגה הקומוניסטית הפולנית. הוא הגניבו, תוך סיכון עצמי, לשגרירות ישראל בוורשה, שם צולם המסמך. גרייבסקי החזירו עוד באותו יום ללשכת המזכיר. השגת נוסח מדויק של הנאום נחשבה בעיני שירותים חשאיים זרים כהישג מדהים לשירותים החשאיים של המדינה הצעירה, הביא להכרה עולמית ביכולות השירותים הישראליים (בעיקר המוסד) ויצר את התשתית לשיתוף הפעולה עם ה־CIA.
הקרייה – השם ניתן לה ע"י בן גוריון ולקוח מספר ישעיהו פרק א’ פסוקים 21-22 "כא אֵיכָה הָיְתָה לְזוֹנָה, קִרְיָה נֶאֱמָנָה; מְלֵאֲתִי מִשְׁפָּט, צֶדֶק יָלִין בָּהּ–וְעַתָּה מְרַצְּחִים. כב כַּסְפֵּךְ, הָיָה לְסִיגִים; סָבְאֵךְ, מָהוּל בַּמָּיִם. ".
בשרונה היו משרדי הממשלה, כי ירושלים הייתה עיר מפורזת ובינלאומית . משרדו של בן גוריון מרוחק ממשרדו של ווייצמן, כי הם היו חלוקים בגישותיהם לעומתו משרדו של בן צבי היה בסמוך לבן גוריון כי הם היו מקורבים. כאשר הוחלט להעביר את משרדי הממשלה מתל אביב לירושלים הבירה, צויירה קריקטורה בה נראית המנורה מובלת וחוזרת לירושלים, לקריה יש שער הנקרא שער ויקטור ע"ש הרס"ר המיתולוגי שפיקד כאן עשרות שנים, כיום הבסיס צבאי ומשרד הביטחון.
בשרונה היו 92 בתים שהחליטו לשמר רק 36 מהם. אחד הבתים הפך למוזיאון בסמוך ישנו פארק שרונה שמנסה לשמור על ייחודיות הישוב. מסביב לבתי שרונה ניתן לראות את המגדלים הגבוהים.
ניתן לראות מכונת כביסה משנת 1900 ושבבי סבון של פרסיל. ניתן לראות את השעון משנת 1877. בראש החוגה ניתן לראות את הנשר הבתים הראשונים נצבעו בכחול והדור השני בצבע ירוק-חום. כדי להגיע לצבע המקורי היה צורך לגרד בתקרה 14 שכבות צבע.
טכניקת העברת הבתים בשרונה– ההעברה נעשתה ע"י חברה הולנדית . הוזזו 5 בתים כדי להרחיב את רחוב קפלן . ההכנות תוכננו במשך שלוש שנים וחצי . היה צורך לחבוק את המבנים מבחוץ ומבפנים עם מטילי מתכת כדי למנוע התמוטטות. בנוסף הוכנסו חיישנים לבדיקת תזוזה בסדקים. התזוזה הייתה למרחק של 31 מטרים בזמן של 30 שעות. המחיר היה 26 מיליון שקלים.
במסגרת השימור יש 6 מבנים לטובת הציבור : 3 מבנים של הטכניון, המוזיאון, המשרד ובית הבד.
בית הבד-סרט קצר וכדאי לחוות ולראות אותו בפעולה. זהו בית הבד המשוכלל ביותר בא"י. באו לראות את הפלא הזה מיפו ועד רמלה. בית הבד הפך לבית הרס"ר שם הייתה כיתה לימוד לנוער במצוקה.
טיולים וסיורים בתל אביב יפו-מדריך טיולים בתל אביב יפו.

היקב בשרונה-סיורים בשרונה תל אביב

ביקבי שרונה הפיקו קרוב ל- 5 אלפים ליטר יין. יש שני מרתפים גדולים ביקבים. כל אחד היה יקב בפני עצמו. החיבור ביניהם היה דרך מנהרה תת קרקעית באורך של 50 מטרים. המנהרה שימשה להעברת בקבוקים וחביות בעיקר בימים החמים. ניתן לראות את החציבה היפה בסלע הכורכר (אין לגעת שלא יתפורר). כמו כן ישנו עמוד במרכז התומך את התקרה ומהווה את הכיכר הראשונה בארץ ישראל כנראה המטרה הייתה למנוע מפגש של החביות שיצאו משני היקבים ובכך לאפשר מעבר מהיר של החביות. בארץ לא היה שוק יין ולכן היו צריכים למכור אותו לאירופה. לימים קם המתחרה ושמו רוטשילד והקים את ייקבי כרמל. היה איחוד בין היקבים ולכן חפרו מנהרה שתשמש לצרכיהם ובטח לא לפעילות חתרנית כפי שאחרים אומרים.
ביציאה מהיקב ישנה באר אנטילייה בשרונה- זהו מתקן לשאיבת מים מהבאר באמצעות שרשרת של מיכלים.
את מבנה התעשייה לא טייחו והשאירו אותם כפי שהיו במקור, לדוגמא היקב ובית הבד. בנוסף היו פה בתי מלאכה ומתן שירותים שונים כמו : בית הרוקח – ממלוק ,היה בית בין 2 עצי הדקל . הבית נהרס ולזיכרו הקימו את גינת התבלינים עם שלט לזכרו. בית הנפח- המרתף והקומה הראשונה שימשו כבית המלאכה והקומה השנייה שימשה למגורים. הפירסומת לבית הנפח הייתה על גג הבית בדמות שבשבת עם סוס.
הבימה וכיכר התזמורת:
ב-1919 נוסד תיאטרון הבימה ברוסיה, ב-1946 הוקם תיאטרון הבימה בארץ ישראל- הבימה נמצאת במקום גבוה, על גבעת כורכר שהייתה פה כסמל לאקרופוליס של תל אביב. בסמוך נמצא גן יעקב המשמר עצי שיקמה.
סיור בשדרות ח"ן בתל אביב-סיורים מודרכים בתל אביב.
רחוב הנקרא על שם חיים נחמן ביאליק (אוטובוס תיירים לא יכול להיכנס מתחת לבניין העירייה בגלל הגובה שלו).
גן העיר של תל אביב- בעבר היה פה גן החיות של תל אביב, מהספר יונה ונער/ מאיר שלו.
בסמוך ישנו רחוב הפרדס שהוא זכר לפרדס שהיה בתל אביב. הפרדס הוקם ע"י משפחת מטלמן בשנת 1873.
בכיכר רבין של תלאביב, בסמוך לאנדרטה ישנה רצפת פסיפס שתרמה העיר בריסל לתל אביב במלאת לה 100 שנה. הרצפה מורכבת מדוגמאות של אריחים שריצפו את בתי הראשונים בתל אביב- רבין, היה איש שהתחיל את חייו כאיש לוחם ובסוף חייו הפך לאיש של שלום. בשנת 1994 קיבל פרס נובל לשלום. ב-4 בנובמבר 1995 נרצח רבין בסיומה של עצרת שכותרתה הייתה " די לאלימות – וכן לשלום". בסמוך נמצא הפסל של רבין שנתרם ע"י הקרן לשלום לזכר יצחק רבין כמתנה לאזרחי ישראל. יש גם תבליט על הקיר המשחזר את מקום הרצח ברחוב אבן גבירול בתל אביב.
הדרכה קשה כי יש רעש ואנשים המטיילים מתערבים, ניתן להשמיע את הנאום של רבין ואת השיר לשלום.
במשך שנים רבות, שיר השלום נאסר להשמעה ברדיו בגלל המשפט "אל תביטו לאחור הניחו לנופלים".
הפסלת יעל ארצי מביעה ומבטאת את רעידת האדמה והקרע בחברה הישראלית ע"י האבנים השבורות . מצד אחר היא תוחמת אותן באבנים שלמות, רגועות, חלקות וישרות-מסותתות, המציינות שזהו אירוע נקודתי חד-פעמי. בכתובת כתוב "השלום צוואתו"* שתי המילים "שלום – חבר" שהספיד ביל קלינטון חוברו ע"י כותב הנאומים שלו, טוני בלינקן.
סיור מודרך בנמל תל אביב-סיורים בתל אביב.

כדאי להתחיל בכניסה לנמל , (יש שם תחנת אוטובוס). מול בנין מספר 4 ניתן לראות את מילות השיר -בניית הנמל.
הנמל ביפו התחיל עוד בתקופה הכנענית במשך ארבעת אלפים שנה. זהו הנמל של א"י והדרך הקצרה ביותר לירושלים. נמל יפו היה תלוי בירושלים. כאשר ירושלים עלתה גם הנמל עלה בחשיבותו וכאשר זו ירדה, גם ערכו וחשיבותו ירדו. כמו כן יפו קרובה לרמלה שהייתה בירה בתקופה המוסלמית. באפריל 1936 החל ופרץ המרד הערבי . ערביי יפו החלו בשביתה כדי לפגוע בייצוא ההדרים של המשק היהודי. היהודים פנו לנציב הבריטי ובמאי קיבלו אישור להקים את נמל ת"א. הנמל הוא מלאכותי כי הוא חפור פנימה לכיוון החוף, וספינות גדולות לא יכלו להגיע לחוף, לכן השתמשו בסירות קטנות. ניתן לראות את המנוף הישן שסייע בהורדת הציוד.
גם בעיתון דבר לילדים מופיע ציור של הנמל ושיר של לאה גולדברג "אנו בונים פה נמל" (המילים מופיעות על בניין מס’ 4).
הבריטים לא הקצו כסף לבניית הנמל וגם לא רצו שעיריית ת"א תשקיע בנמל, אלא רק כספים פרטיים, ולכן הוקם מפעל אוצר ים.
האדמות והשטחים בהם הוקמו בתים בא"י לפני 1948 היו תמיד על קרקע פרטית., ולאחר מכן זו אדמת קק"ל, גשר ווקופ על הירקון ע"ש הנציב שהיה בשנות ה-30 מוזכר בהנחת אבן הפינה של הבימה- בניית הגשר איפשרה את התרחבותה של העיר, 1938 חנוכת רידינג. ברחוב החשמל הייתה תחנת חשמל מ-1923 אך היא הייתה קטנה ולכן נבנתה תחנה גדולה יותר.
במקום נמצאה מצודה מהתקופה היהודאית– אשורית שהוחזקה ע"י ממלכת יהודה והיא נקרית "תל קודדי", שהיא מצודה ששומרת על החוף, תל קסילה הוא תל שנבנה כנמל על ערוצו של הירקון במאה ה-12 ע"י הפלישתים. (כיום נמצא במוזיאון א"י). בשטח המוזיאון ניתן לראות דרך מהתקופה הביזנטית ולכן גם הכביש הראשי עובר פה.
ליד נמל ת"א ניתן לראות 3 מבנים והם: המגדלור של נמל ת"א, הארובה של רידינג אובליסק המשמש כאנדרטה.
קו העוג’ות– קו דמיוני שלאורכו היו פרושים הבריטים, ובצד שנגד היו התורכים. בשנת 1917 שימש במשך כ-10 חודשים כקו מלחמה .
בשנת-1938 חנכו את הנמל שתיפקד עד 1965. בשנה זו הגיעה ספינה לנמל באשדוד, והנמלים בת"א ויפו נסגרו. בת"א נשארו רק המבנים, בעבר שימשו כחנויות חרסינות וקרמיקה. לפני כ-15 שנה הוחלט להפוך את הנמל למקום בילוי תוסס ומצליח. בעבר היה פה יריד המזרח שבו היה ניסיון להביא קניינים מהעולם ומהמזה"ת כדי לראות את תוצרת הארץ. יריד המזרח היה מקור לגאווה, כי בו הוצגו דברים חדשים- סיור טיול בתל אביב היפה והטובה.
הסמל שנקבע היה גמל עם כנפיים כי טענו כי ישתפו עם ישראל פעולה רק אם לגמל יש כנפיים. גם שדה התעופה לוד שהוקם ב-1937 לכבוד הירידים, ב-1932 הייתה המכבייה הראשונה וכבר אז מספר החוזרים היה נמוך ממספר הבאים.
********************************************************************************************************************************
"סיורים בתל אביב- טיולים בעיר הלבנה אחוזת בית תל אביב"






כיצד בארבע שנים האוכלוסייה גדלה פי 10?? סיור תל אביבי- התשובה נובעת ממספר גורמים. העלייה הרביעית, לידה וריבוי טבעי, בעקבות מאורעות יפו היהודים עזבו את יפו ועברו לעיר, המנדט ניתק את ת"א מיפו וסיפח את השכונות היהודיות לעיר. בנוסף שערי ארצות הברית סגורים בפני היהודים- ניתן לראות שני שיאים בגידול מספר האוכלוסייה. בשנות ה-20 בעיקר בדרום העיר. סגנון הבנייה אקלקטי- העולים היו עשירים, בנו מבנים גדולים במטרה להשכיר חלק מהחדרים. לכל בית הייתה מרפסת. ’ בית הפגודה’ נבנה כהעתק לבית קפה בשיקגו והוא המבנה הראשון ששומר.
בשנות ה-30 הסגנון הוא בינלאומי– בטעות מכונה הבהאוס. זה היה שם ביה"ס לאדריכלות שנסגר על ידי הנאצים.
הסגנון מיוצג ע"י 3 אלמנטים : 1.החלל הוא העיקר ולא המסה. בחדר המדרגות צריך אור ואוויר ולכן בונים הרבה חלונות קטנים היוצרים יחד "טרמומטר"- 2.החידוש הטכנולוגי הוא בניית השלד הבנוי בטון ולא נשען על הקירות הקודמים, השלד מאפשר לחרוג מהמבנה המרובע המוכר, ולייצור מבנה חופשי יותר- 3. אין צורך בסימטרייה אך יש צורך בחזרתיות=רגולטוריות. לרוב נמנעים מקישוטים, בסגנון הזה הדייר הוא העיקר. הבנייה צריכה להיות מותאמת לנוחות ולצרכי הדייר.
לפי הסגנון של קריב’וזה , התוכנית משוחררת מאילוצים. ברגע שיש שלד ניתן לעשות כמעט כל מה שרוצים. החלונות הצרים וארוכים ונראים כמו סרט מתנה. הגג פתוח ועליו ישנה גינה. המבנה עומד על עמודים המאפשרים מעבר של אור , אוויר והמשכיות של הרחוב. (כיום העמודים מאפשרים מקום חנייה למכוניות).
סגנון מנדלסוני– מתאפיין בגלים. הקווים מעוגלים וחסרי פינות גם במרפסות וזאת לאפשר מעבר לאוויר ולרוחות. (פינת רוטשילד-בלפור). המבנה צבוע בלבן לקליטת האור. נעמי שמר כתבה את השיר עיר לבנה- " מקצף גל ועננה ,בניתי עיר לי לבנה כמותם קוצפה, כמותם שוטפה כמותם יפה …" סיורים טיולים בתל אביב.
מעל החלונות או המרפסות יש קרניז המצל על הבית ומונע קרינה חזקה וישירה- הבית הראשון שנבנה בסגנון הבינלאומי הוא הבית עם עץ התמר בחזיתו הנמצא בפינת הרחובות הס-אידלסון.
בשנת 2003 ת"א מוכרת כאתר של אונס"קו ומכונה ’העיר הלבנה’.
סיורים ברחוב ביאליק בתל אביב
ברחוב זה ניתן לראות מיזוג של שני הסגנונות – הבינלאומי והאקלקטי, בית ביאליק הוא בסגנון בינלאומי- החלונות קטנים, אריחים, קשתות מחודדות, משנות ה-70 הפך למוזיאון. ביאליק נפטר בגיל 61 ועם מותו הייתה כל העיר באבל מלא וכבד. מספר את סיפורה של מדינת ישראל.
בקצה רחוב ביאליק –כיכר ביאליק נמצא מוזיאון הבהאוס, פתוח בימים רביעי ושישי. במקום גם בית שנקר שנהרס ונבנה מחדש בסגנון האקלקטי. בית העיר שנבנה במטרה להיות מלון אך בשנת 1925 שינה את ייעודו והפך לבית העירייה עד שנות ה-60 . כיום משמש להצגת תערוכה של תל אביב בת 100. בית העירייה כיום נמצא בבניין העיריה הנמצא בכיכר רבין.

סיור וטיול בתל אביב לחוויה גיבוש וימי הולדת בשכונת פלורנטין, סיורים בתחנה מרכזית הישנה ונווה שאנן, סיור מודרך בשרונה הטמפלרית סיור טעימות קולינרי בשרונה מרקט טעימות, סיור באחוזת בית ותחילתה של תל אביב הקטנה והלבנה כולל רחוב רוטשילד ולב תל אביב עד רחוב נחמני ואחד העם, סיור מזמר על אריק איינשטיין ובעקבות אריק איינשטיין ואגדת חייו מרחוב גורדון עד בית הקברות בטרומפלדור, סיור בנמל תל אביב ולאורך הירקון, סיור סופרים ומשוררים ואמני הבימה בתל אביב.


*******************************************************************************************************************
תל אביב משתנה מיום ליום, יותר אסתטית ונעימה לעין ויותר מעניינת את המטיילים המגיעים מכל רחבי הארץ ומהעולם בכלל.
תחילתה מרתקת עוד ממעמד והגרלת הצדפים של עקיבא אריה וייס וחלוקת השטחים למשפחות המייסדות של "אחוזת בית", הקיוסק הראשון, מנורת הלוקס ותאורת הרחוב הראשונה " המעליה" (מעלית) הראשונה ועד לתל אביב של תיאטראות, מרכזי תרבות, גורדי שחקים, מרכזי קניות וסיורי שווקים.
סיורים מודרכים בשכונות תל אביב ויפו בטעם וצבע, פיקנטיות ובחמימות-הפעילות מתאימה לימי הולדת, טיולי גיבוש, גופים ומוסדות המעוניינים בסיור קצת שונה ואחר..טיולי יום הולדת בקבוק יין קברנה סוביניון כבר כלול-רק לתזכר אותי.

סיורים וטיולים מודרכים בשרונה ההיסטורית-
סיור מודרך בשרונה מרקט- סיור טעימות קולינרי.
סיפורם של נוצרים פרוטסטנטים שעוזבים חיים נוחים בגרמניה ומגיעים לארץ ישראל לקבל בעתיד הקרוב את המשיח..
דמויות להערצה שהביאו עימם קידמה וגרמו להתפתחות ניכרת של ארץ ישראל ותרומה רבה גם לישוב היהודי עד שהנאצים עולים לשלטון-הסיפור המלא בסיור של אפי נחמיאס בתל אביב או יפו..
הסיור יסוב בית בתי המושבה שרונה, נספר אודות הזזת חמשת הבתים, בתים מספרגים ודמויות מובילות בחיי שרונה הטמפלרית, בית הבד המכאני הראשון, היקב של שרונה וסיפורו המדהים המשולב עם תחילתו של חיל האוויר, סיפור "הסיפולוקס" , "המדפיס הממשלתי" וכליאתו של אייכמן במקום- בשרונה גם גנים ובריכות מים לנפישת הנפש והירגעות, ממליץ על גן שירי תל אביב ובו שירים של חיים חפר,נתן אלתרמן, שושנה דמארי ומובילים נוספים.
משך הסיור שעתיים עד שעתיים וחצי ומותאם לאופי הקבוצה, פיקנטרי ושזור פיקנטריות רבות המשולבות באקטואליה.
אפשרות לסיור טעימות קולינרי ב "שרונה מרקט".
סיפורו של שוק בארץ ישראל מהעיר העתיקה בירושלים, השוק היווני והפשפשים ועד ל "שוק" שרונה המרקט במהודר ולו ייחודיות רבה- טעימות מוצעות: "הפינה הדרוזית"-מג’דרה, במיה, פריקה, אורז דרוזי, כרוב ממולא ועלה גפן-פינת חמוצי סאסי המגוונת, 5-6 סוגי גבינות גאודה בטעמים בפרומאג’יי, מקלות גבינה צרפתיים לאניני הטעם, לחם שאור, שני פלאפלים למשתתף, אצל בורקס פוני-בורקס, חמינדוס, וגזוז בטעמים, ממלכת החלבה(לכבדים ממש-חומוס עלי קראוון).
סיור טעימות דרוזי בשרונה ממולאים ותבשילים בשרונה מרקט.
2.סיור בתל אביב הקטנה ו "אחוזת בית".

בית השגריר הרוסי ברוטשילד בית באחוזת בית לאורך רחוב רוטשילד בתל אביב.
4000 בתי בהאוס ייחודיים פרושים בדרום ומרכז תל אביב ומקנים לה את התואר-"העיר הלבנה".
סיפור הקמת השכונה הראשונה של תל אביב שהפכה לעיר,בתים מספרים כמו: בית דיזינגוף, בית ד"ר חיסין, בית עקיבא אריה וייס, בית משפחת לטווינסקי ועוד- אנדרטת מייסדי תל אביב ופסל ראש העיר הראשון הרוכב על סוסתו, סיגנונות בניה ברחוב רוטשילד ,נחמני וכיכר אלברט, אחד העם ויבנה.
סיור ברחובות תל אביב –יהודה הלוי, לילנבלום, הרצל ורוטשילד.
מיצגים במרכז שלום מאיר-חובה כמובן פסיפסי נחום גוטמן מיפו ותחילתה של תל אביב באחוזת בית ועד התפתחותה, בקומה השניה- מיצגים אודות הבהואס, בתי הקפה של ל אביב, בוני תל אביב ואדריכליה, סופרים ומשוררים.
3. פלורנטין וסיור טעימות שוק לווינסקי.


סלוניקאים בונים את פלורנטין, מקבלים חיזוק מתורכים מ "סטמבול"-סיפורה של שכונה קולטת עליה והתפתחותה בנפרד מתל אביב .
רחובות של אנשי מקצוע שהתמחו שנים בפעילות אחת, וחלקם פה ממש -שכונה ששינתה פניה בקיצוניות עם בוא "אנשי הפריפריה" ולא רק-ושינו סדרי עולם- סיפור הלח"י ותפיסתו של "יאיר" ע"י הבולשת הבריטית ורציחתו במקום.
סיור גרפיטי אמנותי-"הקירות מדברים" וזועקים מכל עבר, בין חוק לעבירה וזעקת האמן בליל-צדדים לפה ולשם.
זעקתו של אמן הגרפיטי, מספרת את כאבו או ביטויו לחיים בכלל ובסיור נחלוף בין גרפיטי’ס מייסרים לצד שמחים, צבעוניים יותר לצד קודרים, אמנים אנונימיים לצד כותבי שמם.
סיור טעימות בלווינסקי בגבולה הצפוני של פלורנטין:
בורקס פנסו עם בורקס בחיך, ביצה ואיירן תורכי או תמרהינדי או גזוז בטעמים, עלה גפן אצל ניסו או כרוב ממולא, פלאפליים בטעמים, חמוצי לווינסקי, צלוחית קינואה או מג’דרה אצל תבליני פרג.
4. סיור מודרך בעקבות אריק איינשטיין-
"יש בי אהבה והיא תנצח"… שר אריק איינשטיין ובעוד אנחנו שרים את שיריו החל מהמקום בו נולד ברחוב גורדון ומשפחתו גרה בבנין "כדייר משנה", האנדרטה לזכרו של יעקב איינשטיין אביו ובעיקר סיפורי ילדות עד קבלתן ל "להקת הנח"ל", קפה כסית המיוחד ופיקנטריות מקומיות מדור הפלמ"ח ,אלתרמן וחלפי ועד לאריק ,אורי זוהר ושיסל, פסאג’ הוד ותיאטרון הקאמרי הישן, הופעותיו של אריק ואביו(וחלפי) ב-"תיאטרון האוהל", האנדרטה לזכרו, ביתו בשלושת העשורים האחרונים עם סימה אליהו ובית העלמין של טרומפלדור בו הוא קבור והפנתיאון הלאומי של מייסדי תל אביב.
בדרך נחלוף על פני בתי אמנים שונים כמו –אילנה רובינא, קלצ’קין ומסקין, יפה ירקוני ועוד…רווח נקי של הקבוצה.
אפשרות להמשיך לרחוב ביאליק ובו שפע מבני בהואוס מתקדמים, בית העיריה הישן, בית ביאליק, בית רובין ועוד ועוד.
5. סיורים בכרם התימנים ושוק הכרמל.
סיור משלים וחוויתי להיכרות עם שוק רוסי שהפך לתימני שהפך לישראלי.
שכונת התימנים הוותיקה שמשנה פניה כל העת, סיפורם המרתק וחשיבותם להתפתחות העיר העברית הראשונה.
סיור של איכות בשור הכרמל הססגוני והצבעוני ובו אקלקטיות מדהימה בה ניתן לקנות כל דבר כמעט, ולמעשה הוא שוק אמיתי.
טעימות של ממולאים, גבינות קשות, חומוס הכרמל, חמוצים, פלאפלים, בוריקה ועוד- תמונות צבעוניות בשוק הכרמל-תיירים ואינעל העולם- עוד אפשרויות-סיור מרידינג לנמל תל אביב כולל סיפורי מכביות, "הגמל המעופף", גלידה מונטנה, וסיפורם של הסלוניקאים שבנו את נמל יפו בגין השבתת נמל יפו בעת המאורעות הגדולים-1936-9
סיור טבע לאורך הירקון בקטעים שונים-נווה שאנן ואיזור התחנה המרכזית הישנה והחדשה.
יפו בצבעים, שווקים, סמטאות, היסטוריה ובעיקר כחול של ים ואוויר ממזג ונעים לכל מטייל.
יפו של עג’מי- שלוש דתות ואלוקים אחד, סיור ברובע המרוני והכנסיות, סיור אדריכלות ייחודית, סיור אקולוגי בגן המדרון, סיור היסטורי ברחבי השכונה, בית השגריר הצרפתי וסיפור שת"פ ערבי יהודי, מרכז פרס לשלום ושכונת ג’בלייה
יפו העתיקה- סלעי אנדרומדה מהים ועליה לגבעת יפו ההיסטורית, נהנה משלל המיצגים ב"שטח הגדול" , בסימטאות, מסביב לשעון ביפו, בשוק היווני ושוק הפשפשים- רחוב בוסטרוס-הרחוב הראשון המודרני של יפו ובו שלל חנויות של העולם הישן, משרדי העולם הציוני המתחדש ועוד-
סיור בנווה צדק והמושבה האמריקאית-סיור ספרותי לצד חולמים והוזים אמריקאים שהתחלפו לטמפלרים, סופרים משוררים ורבנים שהיו ממובילי שכונת נווה צדק-השכונה הראשונה מחוץ לחומות- סיפורי אהבה וסיור נשים ואוהבים בשכונה עם אפשרות זליגה לתל אביב הקטנה- מתחם הרכבת של יפו-שכונת מנשייה המוסלמית והשימור האטרקטיבי של "מתחם וילאנד" ובו שפע עסקי הוגו וילאנד העשיר הטמפלרי שהפכו למסעדות, גלידריות ומובילי אופנה.(סיורים מודרכים בתל אביב)



*******************************************************************************************************************************
מוזיאון בית העצמאות ברוטשילד תל אביב וסיורים בתל אביב-
באולם זה שהיה ביתו של מאיר דיזינגוף- פה היה המוזיאון הראשון לאומנות של תל אביב.
ניתן לראות את התפתחות העיר. הגימנסיה הייתה היהלום שבכתר. בוריס שץ שירטט את חזית ביה"ס כמו חזית ביהמ"ק . הלימודים היו בעברית וכל השירותים שהוקמו כמו בתי קפה, מספרות, מסעדות היו לרווחת מורי הגימנסיה.
עם פרוץ הפרעות ביפו בשנת 1920 , כל תושבי יפו עברו לתל אביב והגידול באוכלוסייה אילץ לבנות קומה שנייה. מאיר דיזינגוף היה ראש העיר של תל אביב ,עד לשנת פטירתו בשנת 1936 למעט שנתיים בהן כיהן כסגן ראש עירית יפו. בשנות כהונתו העיר גדלה, התרחבה והתפתחה, הוקמה התזמורת הפילהרמונית, 3 תיאטראות אך לא היה מוזיאון. צילה אשתו הייתה נגנית פסנתר ואוהבת אומנות ולאחר מותה דיזינגוף תורם את ביתו והופך אותו למוזיאון,(1927). הוא רכש פסלים מגובסים אך לאחר שהאומן מארק שאגל ראה זאת, הוחלט על הבאת קרל שוורץ מגרמניה שישמש כמנהל המוזיאון. שאגאל נתן לדיזינגוף תמונה של היהודי עם ספר התורה בידיו. דיזינגוף בצוואתו מצווה ומבקש לשמור על היקר לו ביותר =המוזיאון.
ואומנם בבית זה דוד בן גוריון לאחר 12 שנה , בתאריך 14/5/48 הכריז על הקמת מדינת ישראל. (מגילת העצמאות המקורית נמצאת כיום בירושלים).דרך התמונות ניתן ללמוד על האומנות היהודית המתחדשת.- מייסד תנועת ההשכלה היה מנדלסון והיא התחילה לפני כ- 150 שנה. הרבה יהודים ,ביניהם בוריס ש"ץ היגרו לפריז בירת הקדמה והאומנות. בשנת 1906 הוא עלה ארצה והקים את האקדמיה לאומנות- "בצלאל".
מקום ההצהרה נבחר דווקא כאן כי ירושלים הייתה נצורה מכ"ט בנובמבר. הדרך לעיר חסומה תוך ניהול קרבות להסרת המצור.
הבריטים יצאו בתאריך 14/5/48 בחצות הלילה. והיה צורך להכריז על המדינה במהירות האפשרית. גולדה יצאה לארה"ב כדי להביא תרומות ואכן יהודי ארה"ב תרמו בעין יפה כ- 5 מליון דולר מעל המצופה. בכסף זה רכשו נשק מצ’כייה.
בעקבות נפילת השיירות במרץ 1948 ב"ג מחליט לצאת מהגנה להתקפה, כבר במאי שוחררו עכו, יפו וצפת. הוא הקים 2 גופים : הפרלמנט ומנהלת העם. נציגי העם ידעו שירדן מצטרפת למלחמה ,בארה"ב ניסו להניא אותם מהכרזה ואומרים שהם לא יעזרו ולא יגבו . אך ב"ג לא מוותר ואומר " היום או לעולם לא".
המוזיאון נבחר להיות מקום ההכרזה כי הוא ממוקם במקלט המשמש הגנה מפני הפצצות. במקום נכחה גם התזמורת הפילהרמונית לניגון התקווה. ההכרזה הייתה מתוכננת להיות סודית, הוזמנו רק 300 אורחים אך בעיתון הבוקר נכתב על האירוע והשעה אך ללא המקום. כולם חיפשו מקומות של הצטופפות , חיכו ומצאו. למקום הגיעו אלפיים איש. ב"ג נאם וקרא את הדפים שכתב, האנשים חתמו על מגילה ריקה שרק מאוחר יותר נכתבה. הטקס היה קצר וארך 22 דקות בלבד. עם סיומו האנשים רקדו , שמחו אך גם בכו מהתרגשות או מחשש למה שכבר התחיל באותו הערב.

***************************************************************************************************************************************
מוזיאון ארץ ישראל
מוזיאון לתרבות להיסטוריה ולארכיאולוגיה של א"י שממוקם בתל חפירות.
זהו האתר הארכיאולוגי הראשון שקבל את הרישיון מאתר העתיקות הישראלי. הראשון שחפר היה בנימין מזר ממשיכו היה נכדו.
האתר שנחפר הוא תל-קסילה המזוהה אולי עם בית רימון- המבנה הוקם בזכות תרומתו של ולטר מוזס שאסף חפצי אומנות. הוא הגיע בשנות ה-30 בעלייה החמישית מגרמניה ותרם את אוספיו לעירית תל אביב. המקום נבחר דווקא כאן בשולי העיר בגלל שכאן נעשו החפירות הראשונות(1949) שמדינת ישראל החלה. התל חושף 10 שכבות של התיישבות.
בנוסף לתל זה ישנם עוד 2 תלים: תל-גריסה=המכונה תל נפוליאון,כי בשנת 1799 נפוליאון צר על יפו. ותל-אפק.
כל ביתן במוזיאון מייצג את סוג החומר לדוגמה: זכוכית, דואר ובולאות, קרמיקה, מטבעות אדם ועמלו ובנוסף תערוכות מתחלפות.
תל קסילה- נמצאו מימצאים אפיגרפיים של הממלכה המאוחדת. בנוסף מתקני תעשייה- בכניסה ניתן לראות גת ביזנטית, שהתגלתה בדיוק באותו המקום. נתגלו גם 2 גיתות מהתקופה הרומית. כבר אז מתברר שאיזור התעשייה היה של תל קסילה היה מחוץ לישוב ויתרה על כך, שהוא מוקם בצד המזרחי של הישוב במטרה למנוע את הגעת הריחות לישוב.
ביתן החרסים:ריחו- עיר חשובה מבחינות רבות וחבל שלא ניתן לבקר בה.
א. מוזכרת במקרא . העיר הראשונה שנכבשה ע"י בני ישראל לאחר צאתם ממצרים. זהו הכיבוש היחידי המתואר כנס. העי לעומת זאת מתואר כמעשה נס בתוספת של מהלך מלחמתי.
ב. בחפירות שנעשו ע"י קתלין קניון הבריטית, נמצאה עיר עתיקה מלפני 7 אלפים לפנה"ס, כלומר מהתקופה הניאוליתית הקדם חרסתית. העיר הוגדרה כעיר בזכות החומה ובסיס עגול של מגדל. נמצאו הרבה שכבות , מלבד השכבה מתקופת יהושע ולכן זה מהווה בעייה לחוקרים.
ג. מתחת לרצפות הבתים נתגלו גולגלות מקויירות, בעיניים שובצו צדפים. כנראה ומדובר בפולחן אבות. ( רובן ביריחו אם כי נתגלו עוד במרחב הקרוב ליריחו), חדר תערוכה מתחלפת- בר כוכבא
ניתן לראות מימצאים שנתגלו בנחל חבר , מכתביו של בר כוכבא וההוראות שנתן למפקדים, סנדל של אישה,דלי מקש. בנוסף קיימים גם כתביו של הסופר היווני קסיוס דיו המספר על בר כוכבא.
ביתן הזכוכית בתל אביב-
כאן קיים אחד משלושה אוספים חשובים בעולם מהאגן המזרחי של הים התיכון כי פה הומצאה הזכוכית. ניתן לראות את השלבים של התפתחות הזכוכית מיום ההמצאה ועד לימינו היום. הזכוכית נשתמרה שלמה הודות להיותה פריט יקר וחשוב שליוותה את המת והייתה יחד איתו בסרקופאגים.
הזכוכית הומצאה באיזור מסופוטמיה , בזמן שהמדורה דלקה ראו בה חומר נוזלי –צמיגי שכאשר הוצא מהאש הוא התקשה. הרגע בו הומצאה הזכוכית נתפס כאירוע חשוב שנחקק ונכתב ע"י הסטוריונים. השיטה הראשונה הייתה התכת הזכוכית לתבניות. בנוסף היו לוקחים חתיכת בוץ ומלפפים את הבוץ עם חוטי זכוכית. כך יצרו צורה קטנה כי הבוץ היה פריך והכלי היה אטום.
השלב השני היה ניפוח הזכוכית. בניפוח הזכוכית נעשתה שקופה יותר כי היא עברה מתיחה. הצבע של הזכוכית ניתן לה בזכות המינרלים הנמצאים בחול. הצבע המקורי היה ירקרק. הצורות נעשו ע"י מסרקות דקות שהיו מעבירים אותן על הכלי. הכלים היו בעיקר לבשמים ותמרוקים ותכשיטים כי זה היה תחליף נהדר לאבני חן יקרות. בעבר מותרות כאלה היו רק לעשירים, אך מהרגע בו הומצאה שיטת הניפוח ע"י היוונים , התכשיטים הפכו לנחלת הכלל. בהתחלה ניפחו את הזכוכית לתבניות כחיקוי לצורות מהטבע.
בין הכלים ניתן לראות בשלימותו את הגביע או הפך הכחול של אניון מהמאה ה-1 לספירה. אניון היה אומן זכוכית שהתגורר בצידון וסיפק תוצרת זכוכית ליוונים ולרומאים. הוא האומן הראשון שחתם את שמו על עבודתו. ואומנם על הכלי ניתן לראות את חתימתו. הכלי נחשף בחפירות הרובע היהודי בי-ם בתוך הבית שנהרס בתקופת המרד 70 לספירה.
הכדים מהתקופה הביזנטית מאופיינים ביותר צבעים, עיטורים שונים והכלי מקבל יותר גובה ואורך- פריט ייחודי נוסף שהתגלה בארץ בשנות ה- 90 הוא פלטה של שולחן שהתגלה בוילה בקיסריה על פסיפס הציפורים. על אריחי השולחן ניתן לראות סמלים של רוזטות וצלבים. בין האריחים היו מונחים דפי זהב.
הזכוכית בתקופה המוסלמית מאופיינת בתוספת של גלזורה שמקנה לזכוכית ברק ומרקם חלק. בנוסף האימאייל גם הזכוכית הלבנה בתוספת מגנזיום אופיינית לתקופה זו. העיטורים של ערבסקות מהמאה ה-14 לספירה- ליד עכו ובבית שערים נתגלו כבשני זכוכית .
באירופה תעשיית הזכוכית התחילה להתפתח דווקא בוונציה כי העיר חיברה בין המזרח למערב . בוונציה הומצאה גם זכוכית הקריסטל הדקה במאה ה-15.
כלי הזכוכית עברו מהשימוש במטבח לסלון לשם תצוגה. עם הזמן התחילו לעטר את הכלים בזהב או בכסף והחלו לחרוט באמצעות יהלום. וגם לציר עליהם.
ביתן המטבעות-
מהמצאת המטבע ואלו שנתגלו בארץ ישראל. המטיל היה עשוי בצורת יריעת עור. גם המושג רודף בצע – משמעו לבצוע / לחתוך את המטיל ולקחת ממנו חתיכה. משמע רוצה לקחת את כל החתיכות-המטבעות הומצאו באותה התקופה הן ביוון והן בסין כאשר לא היה כל קשר ביניהם, בתקופה החשמונאית המנורה הייתה כבר כסמל בית המקדש, לא היו דיוקנאות בגלל האיסור של הדיבר השני "לא יהיה לך פסל וכל תמונה.." ולכן השתמשו בסמלים .
המלכים הוצגו ע"י שמש או עוגן- הדיוקנאות מתחילים להופיע מתקפת הורדוס. המטבעות המעניינים הם דווקא מתקופת בר כוכבא. בהן מופיעים הכיתוב של שנה אחת למרד וכו’…בתוספת של סמלים יהודיים כמו רימון, עץ דקל שמסמל חיים, נבל ..
סיור במוזיאון רבין תל אביב-
המוזיאון עוצב ע"י הסופרת אניטה שפירא, המוזיאון מהווה מרכז חינוכי למגזרים שונים ולכלל האוכלוסיות.
המוזיאון בנוי ומורכב משני סיפורים. הוא בנוי בצורה מעגלית וספיראלית .סיפור אחד קשור בתולדות חייו של יצחק רבין והסיור מתחיל דווקא עם מותו והירצחו של רבין. סיפור זה מהווה את המסדרון הארוך. והסיפור השני מתאר את מאפייני החברה הישראלית מתקופת המנדט ועד לקום המדינה והוא משולב בחדרים צדדיים הסמוכים למסדרון.
ההתחלה מתחילה בהירצחו של רבין בכיכר המדינה בתאריך 4/11/95. הרצח היה בעקבות הסכמי אוסלו . התהליך המדיני התחיל בשנת 1993. (רבין נבחר לראש הממשלה בשנת 1992). מטרת ההסכמים הייתה לפתור את בעיות הליבה במהלך 10 השנים הקרובות. הכוללת ויתורים טריטוריאליים מצד ישראל. אך המציאות הייתה שונה לחלוטין. החמאס שאינו מכיר בישראל יצא לפיגועים רבים הכוללים מתאבדים במסעדות ובאוטובוסים. רבין המשיך בקו שבו נקט ועל זה שילם בחייו.
המוזיאון בנוסף מעוצב ע"י 3 מרכיבים : 1. קירות עם הסברים ותמונות.
2. עמודים אדומים -עמודי מחלוקת בחברה הישראלית, הדילמות שהיו. לדוגמה : בעד או נגד תוכנית החלוקה. בעד או נגד השילומים מגרמניה. בגין –נגד ב"ג-בעד. לבסוף הייתה פשרה שהכסף הוא תמורת הרכוש שהושאר באירופה.
3. על הרצפה ניתן לראות את ציר הזמן העולמי, כלומר מה קרה בכל שנה בעולם לדוגמה : 1928= המצאת הפניצלין. 1935 =המצאת הרדאר ע"י בריטניה 1953= כיבוש האוורסט ועוד…
1.מדוע בתמונה המפורסמת ממלחמת ששת הימים מופיעות 3 הדמויות במדים? הרמטכ"ל – יצחק רבין במדים. אלוף פיקוד המרכז –עוזי נרקיס במדים. משה דיין- שר הבטחון במדים? מדוע??? הרי איננו חייל?? ובנוסף אין לו דרגות בגלל התנגדותו של רבין להיות 2 אנשים באותה הדרגה.
2. מתי נקבע הקו הירוק?? הוא נקבע בשנת 1949 בהסכם הפסקת האש. הגבול היה עד שנת 1967. במלחמת ששת הימים ישראל הגדילה את שטחה פי 3 וכללה את יהודה ושומרון, מזרח י-ם, רמת הגולן וסיני.
רבין נרצח על ידי המתנקש היושב בכלא במאסר עולם. המניע לרצח היה טקס "פולסא דנורא" שהתיר את הרצח.
המשפט המפורסם של איתן הבר המודיע על מותו של רבין "ממשלת ישראל מוכה בתדהמה על מותו……" כתב ונסח יוסי שריד.
בית התפוצות-
הנושא הוא סיפורו של העם היהודי בתפוצות. מחורבן הבית השני ועד לתקומת מדינת ישראל בשנת 1948.
כל החפצים והדגמים משוחזרים, כי מטרת המוזיאון לספר את סיפור חיי היהודים.
המוזיאון נפתח בשנת 1978 ע"י 3 יזמים והם: נחום גולדמן-היה יו"ר הסוכנות היהודית בשנות ה-60-70. אסף תרומות וכספים. ישעיהו וולפנגר –שהיה למנהל הקמרי. אבא קובנר- גדל בבית חרדי, לחם בגטו וילנא וקרא למרוד ולא להיות מובלים לטבח. הצטרף לפרטיזנים. עלה ארצה בשנת 1945 , נתפס והועבר לעתלית. גר בקיבוץ עין החורש. היה משורר ונכח במשפט אייכמן. הוא הגה את רעיון הקמת המוזיאון ואת רעיון השערים. כל שער הוא מהווה חלק מהזהות היהודית.
מטרת המוזיאון לדבריו "זהו סיפורם של אנשים שנתפזרו על פני כל היבשות והם משפחה אחת-סיפור עתיק בן אלפי שנים – וחדש תמיד" – בכניסה ניתן לראות דגם מוגדל הלקוח משער טיטוס ברומא והוא מהווה את תחילת החורבן והגלות. האבנים הגדולות מסמלות את אבני הכותל ונפילת ירושלים והמקדש.
הקהילה היהודית היא זו ששמרה על הזהות היהודית והייחוד היהודי. כל יהודי שהגיעה לעיירה ידע מיד היכן לגשת ולמי לפנות כי כל העיירות היו דומות. (בית הכנסת, המקווה, המאפיה וכו’…) לאורך התצוגות ישנם מעגל החיים ומעגל הזמן.
היהודים בגולה המציאו לעצמם שפות. האידיש היא שפה של יהודי אשכנז המבוססת על הגרמנית ואילו הלאדינו מבוססת על הספרדית-בשנת 1492 התרחש גירוש יהודי ספרד. היהודים ידעו וזכרו כי תחת שלטון מוסלמי היה להם טוב (תור הזהב), ולכן היגרו לארצות מוסלמיות.
"ירחי כלה" –בחודשים אדר ואלול. מושג המסביר את החודשים בהם היו לומדים תורה כי חודשים אלו היו לפני החגים המשמעותיים.
קיים סרטון על מערת המכפלה ועל ההכנות הנעשות שם במשך 10 ימים המשתרעים לאורך השנה. בהם בית התפילה הינו יהודי ולעומת זאת בימים אחרים הוא הופך למוסלמי. (יש צורך בהורדת כל סמן דתי).
בתחנת אשכנז –
ניתן לראות 2 גברות זהות אך שונות בהופעתן. דמות אחת כנועה , חסרת יציבות, עיניה מכוסות (השטן מתואר כמכסה את עיני היהודים) ועם מקל הנדודים בידה = היהדות. ואילו הנצרות מופיעה כדמות יציבה, חזקה, עם מקל ובראשו צלב. בידה ספר. 2 הנשים מופיעות בכניסה לכנסייה בשטרסבורג.
באשכנז נאסרו על היהודים מלאכות שונות ולכן הם התפרנסו ממסחר, כסף והלוואה בריבית .תמיד בזו ליהודים ותיארו אותם כליצנים. (כובע של ליצן ובראשו פעמון . בסמל של משפחת רוטשילד מופיע הליצן כזכר לימים הקשים שעברו עליהם.) במותניים הייתה תמיד חגורה בעלת אבזם בצבע צהוב.( מכאן היטלר לקח את הטלאי הצהוב.) היהודים תוארו כיד ימינם של השטן.
לסיכום דבריו של אבא קובנר "לזכור את העבר, לחיות בהווה ולבטוח בעתיד".


*****************************************************************************

סיורים ביפו וימי גיבוש לקבוצות
א. יפו אחת מערי הנמל העתיקות בעולם. ב. מקור השם יפו בפי הצידונים- היפה…
ג. יתרונותיה של יפו-תנאי קיום, מי תהום גבוהים,(אקויפר החוף) אדמות פוריות,דייג,נמצאת על צירים ראשיים-דרך הים,הגנה- נמצאת על רכס כורכר מצוק בצד מערב(3 רכסים -תל יפו, בים, אבו כביר),ביצות ממזרח-באסה (בלומפילד )

ההיסטוריה של יפו:
*במאה ה18 לפני הספירה- היקסוס-עיר קטנה מבוצרת סוללה.
*13-15 לפני הספירה עיר עם ממשל מצרי- 12 לפני הספירה מאבק מול הפלישתים.
*מאה 5-6 לפמי הספירה בתקופה הפרסית יפו נתנת לצידון כתודה על הסיוע הימי.
*4 לפני הספירה פריחה בימי בית תלמי,העיר לראשונה גולשת לעיר התחתית.
*2 לפני הספירה- יהודה המכבי שורף,יונתן כובש, שמעון מספח.(200 שנה עיר יהודית)
*בתקופה הרומית נהרסה העיר במרד הגדול אך תושבים יהודים שברחו וגורשו מהערים השונות התישבו ביפו ובנו אותה מחדש.
*בתקופה הביזנטית פריחה ושגשוג-גלישה לעיר התחתית-שרידי ישוב באבו כביר, בתקופה הערבית המוקדמת- בצל רמלה אינה חשובה- בתקופה הצלבנית התבססות בעיר חשיבות כנמל ירושלים, הסכם יפו הראשון, לואי החסיד בונה את יפו ומשפץ את חומותיה-זו הפעם הראשונה שהעיר התחתית הייתה מבוצרת(קטע מהחומה רחוב רבי פנחס ומרגוזה)
*ממלוכית-ביברס הורס את ערי החוף .יפו בחורבותיה כ300 שנה.
סיור בעת החדשה ביפו.
המאה 17- התישבות של נזירים פרנציסקנים בחסות צרפתית,קאזה נובה- 1654- אכסניה לצליינים.
1799- כיבוש נפוליאון, הרס ,טבח,מגפת דבר, 1807 סולימאן פחה (ממשיכו של אל גאזר) מושל עכו ממנה את אבו נבוט לכבוש את יפו- 1807-1818 שלטון אבו נבוט פריחה בניה בטחון אישי.
*1831-1840 מוחמד עלי אברהים פאשה,שגשוג ופיתוח ראשית ההתישבות היהודית ביפו ראשית השכונות המצריות .שמיישב איברהים .(מנשייה, אבו כביר, סלמה,)
1866- המושבה האמריקאית-1869- דרך יפו לירושליםובשנת 2000 התחיל פיתוח מאסיבי.

גן הפסגה- השטח הגדול.
לאחר שנהרס במרד הערבי-מבצע עוגן- ובמלחמת השחרור הפך לשטח חורבות, מוקד לפשע וזנות. ההרס הנרחב הביא לכך שבאזור יפו העתיקה נותר רק 30 אחוז מרחב הראוי למגורים.
לחורבות אלו בגן הפסגה-השטח הגדול הובאו עולים מהבלקן וצפון אפריקה בתחילת שנות ה.50 .מרחוב רזיאל ועד גן הפסגה גרו 9 אלפים איש שהתיישבו וחיו על ובתוך המבנים ההרוסים.
המקום הפך לשלטונם של הסרסורים והפשע ולאכיפת החוק לא היתה כאן דריסת רגל- השטח הגדול..רק ב1965 הושלם פינוי התושבים והוחל שיקום הגן.
א.גן הפסגה- יצירתו של דניאל כפרי הבטחת הארץ ומימושה דרך סיפורי המקרא. שער האמונה.
ב. החפירות במקום חושפות את שער רעמסס השני,נמצאה מזוזה של שער מצרי, גולגולת אריה- פולחן קדום, חרפושית של אמנחותפ השלישי,תעוד למסעו וכיבוש יפו על ידי תחותמס ה-3 במקדש כרנך.
ג.מרכז מבקרים- מוצג כאן נשק צלבני, כדורי תותח של נפוליאון,ממצאי ארכיאולוגיה ימית וביתו של יהודה אגרונימוס, משקולת עליה כתוב ששיכת ליהודה אגרונימוס בשנה ה9 לטריאנוס.אגורה ומעליו קרדו.
ד.העץ תלוי בעציץ –עץ חושחש,את הפסל הקים רן מורין מרמת רחל 1993—מסמל את עם ישראל( אנשי יפו שעברה מספר חורבנות )המחפשים שורשים…הרעיון- להיות תלוי- עקור ללא שורשים…
רופא יהודי ראשון בארץ-ישראל-ד"ר שמעון פרנקל ביפו-פה הכל מתחיל וממשיך לו בדרכו לירושלים.
מונטיפיורי מציע לד"ר שמעון פרנקל ,משרת רופא בא"י ולמעשה הוא הראשון..פורץ דרך ואיש מרתק ואחריו רבים וטובים…
סוף טראגי לרופא היהודי הראשון בארץ-רפואה ייקית צרופה
ד"ר סוניה בלקינד -רופאת הנשים הראשונה של יפו – ד"ר הלל יפה-רופא המושבות וסיפורו המרתק.
ד"ר מנחם שטיין-רופא ואיש עבודת האדמה,ואיש רחב לב ונשמה ענקית.
הסופר יהודה גור-גרזובסקי כתב: "…הד"ר שטיין לא רק רופא מנוסה כי אם גם אב רחמן ומנחם בצרה. הם כולם יחד העריצו אותו…. לא רק בתור רופא חוליהם ומצילם ממות, כי אם גם בתור מלאך עוזר ומושיע בעת צרה ומצוקה. החולה העני בנוה שלום ידע כי אם יבוא הד"ר שטיין אל ביתו ינחמהו וידבר אל לבו ואחרי צאתו ימצאו מתחת לכר גם איזה מטבעות לקנות רפואות או רבע תרנגולות וכוסות חלב להשיב את נפשו, ולא רק חולים השוכבים על ערש דווי פנו אל שטיין עזרה כי אם כל מר נפש וכל איש אשר בא עליו צרה ואסון פנה אל הד"ר שטיין והוא עזר לא רק בעצה ותושייה, כי אם בפועל ומעשה, אם כי לא היה האיש עשיר כלל וכלל".
ד"ר חיסין-הרופא התל אביבי הראשון…ד"ר יהודה לייב פוחובסקי-המנתח הראשון בארץ -בית חולים "שער ציון" ביפו וגלגוליו ל"הדסה" בנחלת בנימין עד "איכילוב"-רפואת המנזרים,והנזירות הרחמניות, רופאים ומסיונרים, הרופא תומס הודג'קינס הקבור מול בית החולים הצרפתי של יפו.

בתים מספרים בתל אביב ולכל בית דמויות מורכבות וסיפורים אקלקטיים.
בית ביאליק ברחוב ביאליק-הבית הלאומי של המשורר הלאומי,בית שנברג האקלקטי ומעליו היו פרסומים של "קולנוע עדן", "בית מינץ" המעוגל ששימש כבתי קפה לאורך הדורות וכאן ישב ביאליק ועוד,"בית לאה" שתוכנן ע"י אלכסנדר לוי.
ביתו הפרטו של חיים נחמן ביאליק והפך לבית שתלמידים רבים מגיעים מכל הארץ וקבוצות מבוגרים.
בית בן גוריון- מגילת העצמאות עוצבה ממש כאן בשדרות בן גוריון 17 החל מ 1931 וכיום מוזיאון.
לשכונה קראו "שכונת הפועלים א" שהקימה הוועד הפועל של ההסתדרות העובדים הכללית בארץ ישראל ועל שטח שהקרן הקיימת לישראל תרמה או נתנה לבניית השכונה.
הבית תוכנן על ידי דוד טוביהו אחד המהנדסים המפורסמים של אותה תקופה ובבית זה גרו- גאולה עמוס ורננה הבית המרכזי עד המעבר לשדה בוקר.
בבית בן גוריון 20000 ספרים ומגזינים, בתחום תולדות התנועה הציונית, חקר ארץ ישראל, התנ"ך, פילוסופיה וקלסיקה , היסטוריה כללית וצבאית, תרבויות ודתות.
"בית אליהו"- מוזיאון לתולדות "ההגנה" ברוטשילד 23 בתל אביב בלב השדרה הכי תל אביבית.
בבית אליהו התגורר אליהו גולומב ממייסדי אירגון ההגנה ומייסד השושלת ואבי המשפחה הוא יעקב שרתוק, בילויי ותיק, פעיל ב" חובבי ציון" , חי חיי עוני במקווה ישראל ועבד בפרדס איוב.
"בית דיזינגוף"- כאן הכריזו על הקמת המדינה ב 14/5/1948 בשעה 1500
מאיר דיזינגוף ממייסדי אחוזת בית, ונבחר להיות יו"ר השכונה ב1911 והיה לראש העיר הראשון.
למד בפריז כימיה וניהל את המפעל של הברון אדמונד דה רוטשילד בטנטורה, חוזר לאודסה ב 1897 ומקים שם את חברת "גאולה", היה לראש העיר תל אביב עד 1936.
"בית הסופרים בנווה צדק" ותחילתו של "הפועל הצעיר", בבית הסופרים התגוררו יוסף חיים ברנר, דבורה בארון ויוסף אהרונוביץ' וכאן הדפיסו את "הפועל הצעיר".
בית רוקח- הבית הראשון והחשוב של נווה צדק.
שמעון רוקח דמות חשובה בקהילה האשכנזית של יפו ותרם רבות לאוכלוסייה החלשה וממקימי שכונת נווה צדק, הבית שופץ על ידי הנכדה המוזיקלית לאה מג'רו מינץ.
"בית שלוש" היציאה מן החומות של יפו.
הרב אהרון שלוש עלה ב 1840 לחיפה,שכם ובסוף השתקעו ביפו היפה ובה הצליח מאוד בתחום המסחר והבנקאות של פעם וידוע כקובע עיתים לתורה, ברחוב שלוש-בית שלוש, בית הכנסת שלוש, גשר שלוש, סמטת שלוש, בית החרושת של שלוש, שלוש שלושים ומשפחה שתרמה רבות לישוב היהודי!!
"דאר אל יהוד הוא בית היהודים" להשתקעות ראשונית והתארגנות–שהקים רבי יהושע אג'ימן ביפו.
בית חשוב לעולים שזה עתה הגיעו וזה היה לביתם בלילות הראשונים וכיום הוא הרוס.
מדריך טיולים ומספרי סיפורים ביפו העתיקה והחדשה.
******************************************************************************************************
בתים מספרים וימי גיבוש רווחה וכיף עירוניים בתל אביב יפו
בית הטירה המהודר בפינת הרחובות לווינסקי 32 תל אביב ושוק לווינסקי- שמה שכונת מרכז מסחרי עומד אחד מהמבנים יפים בדרומה של העיר. ניתן לראות את הדרו למרות מצבו הקשה וממליץ להרים את הראש ולהתבונן בו. אגב, אף אחד מבתי מרכז מסחרי שנבנו בסגנון האקלקטי לא הוכרז כבית לשימור.
חשוב לשמו ולשמר את בתי שכונת מרכז מסחרי או שיהרסו אותם ויבנו מגדלים תל אביביים.
הבית הפרטי של מונה זילברשטיין בבר גיורא 13 תל אביב וכאן כתבו את השיר של שמוליק קראוס- "אל תלכי ילדה לבד" , מונה נערת זוהר בשנות השישים והשבעים ומופיעה בפרויקטים של הסרט "לול".
בית אלכסנדר גולדשטיין פינסקר 10 פינת אידלסון תל אביב.
בית יפהפה בפינת אידלסון ופה דוד בן גוריון ופולה שכרו דירה וכן ציונה תג'ר הציירת המפורסמת.
האדריכל שלמה גבשטיין תכנן את הבית ב 1926 את הבית המדהים והמיוחד והוא בדרך לרחוב ביאליק ת"א.
סיורים וימי טיול לקבוצות בתל אביב יפו
חיפושים הקשורים ל: סיור מומלץ בתל אביב
מדריך טיולים ומורה דרך בשכונות תל אביב-מדריך טיולים וסיורים בשכונת פלורנטין וסיור טעימות קולינרי בשוק לוינסקי-סיור טעימות ומדריך טיולים בנווה צדק ושכונת אחוזת בית ראשיתה של תל אביב-מדריך טיולים ברחוב רוטשילד נחמני וכיכר התזמורת "ותיאטרון הבימה"-מדריך טיולים בשרונה הטמפלרית גרמנית וסיור טעימות בשוק שרונה מרקט וקצת בשכונת מונטיפיורי הוותיקה-סיור טיול בעקבות האריה אריק איינשטיין עם מדריך טיולים תל אביבי-טיול סיור בעקבות אמני הבימה המובילים ונפילי תרבות תל אביביים שהטביעו חותמם-מדריך טיולים בעקבות משוררים ומשוררות-מדריך טיולים בעקבות אמנים שחקנים ומובילי תרבות תל אביביים-מדריך טיולים בנמל תל אביב נהר הירקון ומתחם רידינג.