סיורים בעקבות אהוד מנור בבנימינה – "ימי בנימינה".
סיור לקבוצות בעקבות אהוד מנור בבנימינה
סיור מזמר בעקבות אהוד מנור
אהוד מנור- התחנות השמחות והכואבות של אהוד מנור בבנימינה, בעקבות נופי ילדותו במושבה.
יולי 1941 היה לוהט במיוחד ובבנימינה נולד אהוד לרחל וישראל ויינר בלב שכונת הפועל, הבנויה בסגנון מושבות הגנים של ריכרד קאופמן, אדריכל ההתיישבות בקיבוצים ובתנועה העובדת בכלל.
נתחיל את סיורנו מול ביתו המקורי ברחוב הפועל 9, שלא השתנה כלל לעומת כל השכנים שכבר הספיקו להרוס ולבנות מחדש, אחוזות והיכלות.
את רוב ילדותו בילה אהוד בבית הקטן והמקסים ובעיקר בחצר הבית והמרפסת, נשוחח אודות הווי שכונת הפועלים ונספר על ילדותו, השפעות בחייו, התפתחותו ועיסוקיו השונים.
הדברים באים לידי ביטוי בשיר "ימי בנימינה":
אני רוצה לחזור
אל הימים הכי יפים שלי
הימים היחפים של בנימינה –
כן, אני זוכר, הכל זרם לאט,
השמש לא מיהר
אנשים אמרו שלום,
חבר היה חבר.
הליכה של מטרים ספורים, נגיע אל המסילה- מסילת הרכבת שהשפיעה על ילדותו, מפה ניתן לראות את כתף הכרמל ואת המחצבה הוותיקה בה עבדו פועלי המושבה בנימינה מתחילתה.
נמשיך אל גן שבעת המינים בו שהה במשחקי ילדותו עם שכניו ואחיו. הגן פעיל ומטופח עד ימינו וממש ממול נראה את "יקבי בנימינה" שעבר שינויים חיוביים רבים והתפתח מאוד בשני העשורים האחרונים תוך שינוי שמו הישן מ-"יקבי אליעז" ל "יקבי בנימינה".
הילדים למדו בבית העממי שנמצא ברחוב המורה גבול רחוב המייסדים במרכז המושבה. לתיכון נשלחו בני המושבה לבית ספר החקלאי בפרדס חנה. אביו של אהוד לא ראה אותו כחקלאי ושלח אותו לביה"ס הריאלי בחיפה.
נמשיך בכביש הראשי, דרך ניל"י לבית העלמין של בנימינה, נשיר את שירת חייו החקוקים על המצבה, נספר על משעולי חייו הבוגרים והשפעת יצירותיו הרבות על התרבות הישראלית- הסיור מלווה בהשמעת השירים הרלוונטיים ואף ניתן להדפיס את מילות השירים ולהגיע איתן לסיור, אפשרות נוספת, לסייר בגן יד לבנים, הגן המרכזי של המושבה ותחילתה.
סיפורו של גן המים המקומי, ובתחתיתו תחנת נוטרים בריטית יהודית, בסמוך לו גן ילדי השואה המושקע עד למאוד וכן בית הכנסת המרכזי הישן של המושבה, נוכל ליהנות מבתי המושבה הישנה, שדרת דקלי הוואשינגטוניות, הבתים המפוארים לצד הישנים ועוד.
********************************************************************************************************
אהוד מנור שירים חמשירים ופזמונים-הבית של אהוד מנור בילדותו ברחוב השניים-אהוד מנור ותולדות חייו-טיול במושבה של פעם בנימינה- כיכרות בבנימינה לפי שירי אהוד מנור- טיול מים באיזור בבנימינה- "סיור ימי בנימינה"- סיור קולינרי בבנימינה-











מדריך טיולים בבנימינה מזמר ויצירות אהוד מנור, סיור היסטורי מבית הכנסת מגדל המים ובתי המייסדים והחלוצים הראשונים דרך שדרת הוואשינגטוניות ושדרת הקליפורנים לבית אהוד מנור שנולד בו והמשך דרך גן שבעת המינים לבית העלמין של בנימינה.
אהוד מנור ז"ל שירים חמשירים ופזמונים בחיי בנימינה-הבית עם תות גינה של אהוד מנור בילדותו ברחוב השניים בבנימינה-אהוד מנור ותולדות חייו בבנימינה בילדותו -טיול מודרך במושבה של פעם בנימינה- כיכרות בבנימינה המוריקות לפי שירי אהוד מנור ז"ל- טיול מים מודרך באיזור בבנימינה- "סיור ימי בנימינה" לפי אהוד מנור- סיור קולינרי בבנימינה-
*************************************************************************************************************************
סיורים מודרכים בבקעת הנדיב- זכרון יעקב, רמת הנדיב, שוני, בנימינה וגבעת עדה.
סיור מודרך בקיסריה הרומית ביזנטית והצלבנית:
מסביב לקיסריה אך בקיסריה-"האקוודוקט" -מוביל המים, "פסיפס הציפורים" בקיסריה," הרחוב הביזאנטי" של קיסריה,
"החפיר" של קיסריה, המצודה הצלבנית, הנמל, המחסנים, חומות העיר, ההיפודרום, הגימנסיון ,בתי המרחץ,הארמון של הורדוס, "התיאטרון הרומי".
סיור מודרך בפארק נחל חדרה:
סיורים מודרכים לקבוצות לאורכו של נחל חדרה האקולוגי יותר ופחות, חוות חפציבה וסיפורה המרתק,העטלפים אשר מתחת לגשר נחל חדרה, הנחל המשוקם ,צמית נחילם, עד השפך, סיפורו המרתק של אבשלום פיינברד ונפתולי חייו.
בתמונות מימין לשמאל-שטר הברון העתידי,הכניסה לבית הכנסת "אוהל יעקב" בזכרון יעקב,הכניסה למלון "גרף" ,"מוזיאון" כלים עתיקים בחצר בית ותיקים ומייסדים,ובריכת בנימין-הבריכה הראשונה המוטורית בארץ.
סיור נשים ואהבות בין שרונים לכרמלים:
מבית ינאי על רכס הכורכר עם סיפור אהבתו של קברניט למעפילה, סיפורי מעפילים,תצפיות מדהימות, נמל כפר ויתקין/נמל בית ינאי,אגם בית ינאי ושמורת הטבע.
חנקין-שתי אהבות בצורת משחק פיקנטרית ליד ביתם שהפך לבית קפה בגבעת אולגה.
אלף נשיקות לך אהובתי כתב אבשלום פיינברג ל…הסיפור המלא ליד האנדרטה ליד מי נחל חדרה.
חוות חפציבה-אהבת האדמה יתרה על אהבת אישה, יהושע ואולגה חנקין ואהבתם.
אחוזת לנגה-חצר כרמל על שלל האהבות בזכרון יעקב ואנגליה..
סיורים מודרכים וטיולים בזכרון יעקב:
זכרון יעקב שלי, בזוויות שונות ובעיקר עם המון סיפורים בחצרות ובסימטאות, פיקנטריות זכרוניות, סיור ב"אחוזת לנגה" או בשמה השני- "חצר כרמל" ,סיפורי אהבה מקומיים בין אנגליה לישראל ובעיקר בזכרון יעקב,"גן טיול" או הגן הצרפתי, בית הפקידות שהיה לנקודה החשובה במושבה וכיום מוזיאון העליה הראשונה(בעבר היה גם בית ספר והמועצה המקומית),בית הכנסת "אוהל יעקב" -רחוב המייסדם ומשפחות מייסדות חלוציות -"גבעת זמארין" הלו היא תחילתה של זכרון יעקב ובה תצפית מדהימה על הכרמל וסביבתה של זכרון יעקב,בתים משוחזרים בסיגנון טוסקנה,
זכרון יעקב מתקתקה ביום או בליל, בחורף או בקיץ..
סיורים מודרכים וטיולים בבנימינה:
בעקבות "אהוד מנור",מביתו המקורי,הרכבת, גן שבעת המינים וסיום בבית העלמין של בנימינה.
בנימינה בצידו השני של שכונת ז’בוטינסקי-הגן המרכזי,יד לבנים, הסליק ומגדל המים,בית הכנסת הישן, האנדרטה המרכזית.
קצת בהרחבה על בקעת הנדיב ורמת הנדיב, בנימינה וזכרון יעקב:
שוני- פארק ז’בוטינסקי בו מוזיאון האצ"ל והיציאה לכלא עכו והתיאטרון הרומי.
הכניסה לפארק בחינם, אך למוזיאון יש לתאם מראש עם משה.
א. בפארק כיום יש מוזיאון עם המימצאים שנתגלו בו מהתקופה הרומית. כדים, משאבת אנטילייה, בבית המרחץ נתגלו מטבעות יהודיות, מקטרות , בקבוקי שמן, נרות שמן, פעמונים של בע"ח, מבחנת דמעות- לאיסוף הדמעות בזמן ההלוויה. את המבחנה היו קוברים עם המת- שידע כמה דמעות נשפכו עליו. ואפילו שרידים של אישה מאותה התקופה.
ב. מאחורי התיאטרון ניתן לראות בריכה גדולה שהייתה בעצם המחצית השנייה של התיאטרון ויחד יצרו אמפיתיאטרון. ביניהם היו עמודים שהיוו את המעבר. ( כיום ניתן לראות על רצפת המבנה פס המסמן את מיקום העמודים שהיו בעבר). בתחתית הבריכה נתגלה פסיפסים בהם כתובות המספרות על המושל באותה תקופה,
ישנם גם פסיפסים בצורת קווים שסימנו את מסלולי השחייה, קוביות משחק ועוד…
הבריכה שימשה לחגיגות מיומס = מסיבות מים. ואף למרפא ונופש.
מאוחר יותר , במאות ה 5-6 , הבריכה נסגרת והבריכה הוסבה לבית בד.
ג. בשנת 1914 רוטשילד רוכש את הקרקעות ממשפחת חורי שהייתה עשירה בקרקעות באיזור.
. במקום נמצא גם אתר הנצחה של האצ"ל. האנדרטה בנוייה בצורת מגן דוד שבור.
במקום זה ניתן כבר לראות הבדל בין מיקומו של המפקד דאז- דוד רזיאל, לבין מיקום קבריהם של שאר החברים.
ב. במלחמת העולם השנייה- הישוב היהודי בארץ נמצא בדילמה : האם צריך להיאבק נגד הבריטים או לשתף איתם פעולה כנגד האוייב הגרמני??.
בן גוריון טען- יש להילחם באויב הגרמני כאילו שאין מדיניות של הספר הלבן, ויש להילחם בבריטים כאילו שאין אוייב גרמני. אך כרגע יש אוייב משותף ולכן יש לשתף עם הבריטים פעולה.
ג. אירגון האצ"ל בראשו דוד רמז קרא לשתף פעולה עם הבריטים . בעיראק וירדן היה שלטון מלוכני פרו בריטי, אך בעזרת תנועות לאומיות פרו- נאציות הנאצים תופסים את השלטון בבגדד בשנת 1941. דוד רזיאל , כנויו המחתרתי היה "בן ענת" יוצא לבגדד עם חיילים . בהפצצה של הגרמנים רזיאל נהרג ואיתו עוד חיילים.
הערבים הצליחו לדכא את ההפיכה, אך הערבים כתגובה , מכלים את זעמם ביהודי בגדד , טובחים ורוצחים אותם בחג השבועות . (הפרעות מכונות – הפארוד ).
שנת 1944 היא שנת מעבר , עד שנת 1944האצ"ל בעד הבריטים נגד הגרמנים ומשנת 44 האצ"ל מצטרף ללח"י נגד הבריטים.
זכרון יעקב- גן המייסדים
א. הראשונה ממושבות השומרון אותן רכש הברון רוטשילד. ( גבעת עדה, בת שלמה ושפייה). השומרון על שום מה? על שום שממנה ניתן לראות את הרי השומרון.
זכרון יעקב התחילה בכפר הערבי – זמרין, כיום נמצא בסמוך ליקב.
ב. בשנת 1881 הצאר הרוסי נרצח וכתגובה לכך פורעים ביהודים-"סופות בנגב". בעקבות הפרעות מתחיל גל עלייה לארץ. בתחילה הגיעו מרגלים לזמרין בדקו ואמרו: האדמה פורייה, יש שפע מים, במזרח הרי שומרון, במערב הים, עצי תאנה נוטפים דבש. כאשר הגיעו ראו ששפע המים הן ביצות והמקום לא פורה כמו שדמיינו.
ג. המצב היה קשה, תמותה גבוהה של ילדים מרעב וממחלת המאלריה.
ד. רוטשילד מסכים לקחת תחת חסותו את זכרון, ראשון וגיא אוני (ראש פינה). הביא אנשי מקצוע ואגרונומים שהציעו לטעת כרמים. ואומנם היקבים של זכרון וראשון היו מהמשוכללים בעולם ולכן גם הצליחו.
ה. לפני כ- 30 שנה הוקם הגן. כאן הייתה הגורן ולכן המקום בצורת כיכר עגולה. על הקיר מופיעים שמות המשפחה של המייסדים ביניהם משפחת אהרונסון.
ו. אהרון אהרונסון היה אגרונום ידוע. הוא גילה ומצא (בראש פינה), את חיטת הבר המקורית ממנה יכלו לפתח זנים חדשים של חיטה תרבותית. צריך להוסיף שבאירופה הייתה מגיפה קשה שהרסה ופגעה בשדות החיטה. עד היום החיטה מסמלת את בית אהרונסון .
ז. הברון רוטשילד ביקר כאן ואמר לאיכרי המושבה: "אני שמח בכם, עיני יהדות העולם נשואות רק אליכם. יש לזכור שהחלוצים הראשונים הם הפנינים המאירות בתולדות הישוב. כל הכסף של בית רוטשילד לא היה מועיל כלום אילו לא נפגש במושבה עם חומר טוב להתיישבות כמו הראשונים",
גם בן גוריון אמר : הרבה מושבות נבנו והרבה עוד ייבנו, אולם מושבות כראשונות הן אינן נשקלות במאזני כסף וזהב , באש יה נבנו בגילוי שכינה".
בית הקברות של זכרון יעקב-
א. כאן קבורים רבים וטובים כמו שרה לבית אהרונסון בסמוך לאמה, (מאחורי גדר כיוון שהתאבדה), ליד קברה מופיע דגל ישראל כפי שנהוג לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה.
ב. ד’ר הלל יפה ורבקה אשתו בנוסף 3 קברים וכולם מאחורי הגדר כי….
על קברו של ד’ר יפה יש לפיד- ללמדינו שהוא היה הראשון שהביא את המידע על היתושים ואת דרך ההתגוננות מהם.
ג. יד לזכרו של אהרון אהרונסון שהיה מפקד מחתרת ניל"י והאגרונום הידוע שהקים יחד עם אבשלום פיירברג את חוות הנסיונות בעתלית.
אהרונסון נספה בתאונת מטוס ולכן אין פה קבר.
ד. רק בשנת 1977 –שנת המהפך, ניתן כבוד למחתרת ומחלקים את אות ניל"י.
ה. רבקה אהרונסון עוד בחייה תורמת את הבית והופכת אותו למוזיאון.
רחוב המיסדים-הרחוב הראשי של המושבה. הבתים התחילן להתפורר ולכן הייתה מחשבה להרוס ולשפץ, אך בשנת 1982 , לרגל חגיגות 100 שנה לעלייה הראשונה החליטו לשמר : בית אהרונסון, יקב התשבי, בריכת בנימין – המפעל הראשון בו השתמשו בהישג טכנולוגי להעברת מים למילוי הבריכה , בית המוכתר, בית הכנסת אוהל יעקב ע"ש של אבי הברון. בכניסה כתוב תרע"ב לק"פ = הכוונה הייתה לספירה היהודית.
בהמשך נמצא גם מוזיאון לעלייה ראשונה שהיה בעבר בית הפקידות- הכניסה בתשלום.
כאן נוסדה הסתדרות המורים בשנת 1903.
בית לנגה- "אחוזת לנגה"- חצר כרמל בזיכרון יעקב.
אילו הבית הזה היה יכול לדבר הוא היה מספר לנו על….
1. תחילת הסיפור הוא בשנת 1880, כאשר הגיעו לארץ הרברט בנטוויץ שהיה יהודי ציוני עם משפחתו. הוא היה ממנסחי הצהרת בלפור. הוא רכש קרקעות וקרא למקום: חצר הכרמל.
2. ביתו ניטה נישאה למיכאל והם בנו והקימו את האחוזה. במלחמת העולם הראשונה הזוג נצטווה לעזוב ( הם נחשבו כאזרחי מדינות אוייב), והבית שימש כמרכז תרבות לקצינים הטורקים והגרמנים.
3. בשנת 1919 הזוג חזר , שיקם את הבית והקימו את הגן. המקום נתחבב ע"י מנהיגי הישוב ופקדו אותו הרברט סמואל, מנחם אוסישקין, וייצמן, סאלד ועוד…
4. לזוג היו קשרים טובים וחמים עם משפחת יפה ואהרונסון, ניטה למדה מאהרון כיצד לגדל ירקות ואף תיכננה לפתח את המושבה.
5. הזוג היה חשוך ילדים. בשנת 1922 ניטה נפטרה ממחלה ( יש החושבים שהתאבדה) ובעלה נפטר 3 שנים לאחר מכן.
6. מיכאל לפני שהתאבד ביקש מידידו הד’ר הלל יפה שלא יעזוב אותו. ואכן כך היה, מיכאל נקבר ליד קברה של אשתו ובחלקת הקבר של הד’ר ואשתו.
כיוון שניהם התאבדו , הקיפו את קבריהם בגדר. כי לפי ההלכה צריך לקבור את המתאבדים מחוץ לגדר.
7. בשנת 1929 חזר למקום אהי המשפחה שם הוא גר עד לפטירתו בשנת 1932.
8. הבית הועבר לאחותה ליליאן שהפכה אותו לבית ספר חקלאי ומרכז לאומנים.
9. המקום הושכר ל15 שנה ושימש כמרכז בריאות צמחוני. המקום נסגר בשנת 1969.
10. צמוד לאחוזה ליליאן הקימה את בית דניאל ,לזכר בנה דניאל .כמרכז לאומנות ומוזיקה.
"קיבוץ בית אל" בזיכרון יעקב.
בשנת 1963 עברו שתי האחיות הפרוטסטנטיות משאווביה שבגרמניה, אמה ואלזה ברגר, לזכרון יעקב ויסדו את קהילת בית אל המקומית. כיום מונה הקהילה כמה מאות חברים, המתמידים כבר שלושה דורות באמונתם הציונית העמוקה, בהיותו של העם היהודי עם הבחירה. הם מבקשים לשמור עליו ועל נאמנותם לתנ"ך הנוצרי — בכלל זה גם לברית הישנה.
הם גרים כאן, לומדים בבתי ספר פרטיים. הם מנהלים משק חקלאי ומשק חי. בנוסף הם מייצרים מוצרים יומיומיים כמו – אפיית לחם לפי מתכון גרמני, אריית דבש, ייצור מוצרי אטריות מקמח מלא ושמיכות פוך רכות. הם חיים בצניעות ובסגירות בתוך קהילתם. את רצונם ’לשמור על הישראלים’ הם תרגמו גם למעשים. במפעלים שלהם הם מעסיקים ישראלים רבים. בשלב ראשון הם ייצרו מסיכות גז. אחרי כן, נוספו גם מערכות סינון נגד נשק אב"כ, הניתנות להתקנה בבתים, דירות ומקלטים. הלוגו של בית החרושת הקטן שלהם ניתן לזיהוי ממרחק: קשת בענן הנמתחת מעל תיבת נוח עם הכיתוב "Beit-El Industries".
העובדה שהם אינם מנסים ליצור קשר חברתי עם סביבתם עשויה להרגיע את אותם ישראלים שזמן רב שחשדו בהם במסיונריות.

גני רמת הנדיב-
1. רמת הנדיב נרכשה ע"י משפחת רוטשילד, רוב ארץ ישראל הייתה מיושבת בהרים והמקומות שהיו לא מיושבים היו מישור החוף – בגלל הביצות ’ והגליל המזרחי – בגלל אדמת הבזלת הקשה. לכן הברון רכש במקומות אלו את הקרקעות שיצרו את ריכוזי הישוב בצורת האות האנגלית N. (מאוחר יותר נרכשו אדמות עמק יזרעאל). חשיבותם של ריכוזי ההתיישבות התבטאה בכ"ט בנובמבר 1947.
2. בשנת 1954 הועלו עצמותיו של הברון ואשתו לקבורה במערה קבורה חצובה בהשראת מערכות קבורה שהיו נהוגות בימי הבית השני, ובימי המשנה והתלמוד. כנ"ל גם לגבי דלתות המערה הכבדות והגדולות . בכניסה למערה יש על התקרה מנורות הנראות בצורת לב – ללמדינו שהברון נתן את ליבו (וגם את כספו) לישוב היהודי בארץ.
3. הגן מתוכנן להפליא ומחולק לגנים העוסקים בנושאים שונים לדוגמה – גן הוורדים, גן הדקלים, גן המפלים ועוד.. מטרת הגנים היא לשמור על הטבע והאקולוגיה (קיימות).
4. בגן יש מרכז מבקרים, סרטון מסעדה , משתלה ומרכז הדרכה אורגנית. את המבנה תיכננה עדה כרמי. המבנה קטוע כדי לאפשר כמה שיותר מעבר של קרני השמש. על הגגות יש גינון המושקה באמצעות סירקולצייה של מים.
5. הסמל של משפחת רוטשילד הוא נשק המכיל אגרוף קפוץ עם חמישה חיצים המסמלים את חמש שושלות שהוקמו על ידי חמשת בניו של מאיר אנשל רוטשילד, כשהמקור לכך הוא בפסוק בתהילים "כחצים ביד גיבור" (קכז, ד). מתחת לסמל מופיעות בלטינית המילים שהיו נר לרגליה של משפחת רוטשילד: Concordia (הרמוניה), Integritas (יושרה), Industria (חריצות). במרכז מופיע כובע של ליצן להזכירנו שהנאצים הכריחו את לחבוש כובע של ליצן ובכך לבזות וללעוג להם.
עין צור-
מזכרון יעקב פרושה לפנינו בקעת אלונה ומעבר לה נראים הרי השומרון. למרגלות ההר נמצאים המעיינות עין צורים, שוני ועין צברים שהיו שופעים במים. בדרך ניתן לראות את בית החווה שנבנתה ע"י משפחת חורי.
למרגלות המקום נמצאה חווה יהודית כנראה מתקופת החשמונאים. כמו כן נמצא במקום מימצאים מהתקופה הרומית כמו – בית מרחץ, בריכה שממנה הוזרמו המים בתעלות להשקיית הגן והבוסתן .
סיורים מזמרים מספרי סיפורים במושבת היסמין בנימינה עם שירי אהוד מנור וחבלי ילדותו משולב בהיסטוריה של בנימינה.
אפי נחמיאס 0522686908