סיפור הקמת צבא הגנה לישראל.
" *הנני נשבע ומתחייב בהן צדקי לשמור אמונים למדינת ישראל* , *לחוקתה ולשלטונותיה המוסמכים*, *לקבל על עצמי ללא תנאי וללא סייג עול משמעתו של צבא-הגנה לישראל*, *לציית לכל הפקודות וההוראות הניתנות על-ידי המפקדים המוסמכים ולהקדיש כל כוחותי ואף להקריב את חיי להגנת המולדת וחרות ישראל*"
ימים ספורים לאחר הקמת המדינה דוד בן גוריון חותם על פקודת צה"ל- מסמך הקורא להקים לאלתר את צבא הגנה לישראל.
*זה קורה היום לפני 72 שנה 26 במאי 1948*.
החלטתי היום לכתוב לכם כמה עובדות על הצבא שלנו, שמביא לנו גאווה כל יום מחדש!!
1. במשך השנים חיל האוויר הפיל 687 מטוסים- מספר הנחשב עצום בעולם הלחימה המודרני.
אלוף העולם בהפלות מטוסי סילון הוא ישראלי בשם גיורא אפשטיין (הפיל 17 מטוסי סילון)
2. ישראל היא המדינה היחידה בעולם שבה חלה חובת גיוס לצבא גם על נשים. כיום הסד"כ של צה"ל כולל 34 אחוז נשים.
3. צה"ל נחשב למוביל בעולם בתחום הטיפול במשפחות השכולות ובחיילים פצועים, ומהווה מודל לצבאות רבים.
4. החיילים המעוטרים ביותר בתולדות צה"ל הם סרן נחמיה כהן ז"ל ושר הביטחון, רא"ל (מיל') אהוד ברק – שלהם עיטור מופת וארבעה צל"שי רמטכ"ל. יחד איתם, נמצא בראש רשימת המעוטרים אל"ם (מיל') אמיתי חסון, שקיבל שישה צל"שים, שהומרו לעיטור מופת אחד ולארבעה צל"שים (ועליהם נספר בפינות אחרות).
5. צה"ל מגייס לשורותיו גם לאמות ואלפקות. חיות המשא מסייעות לכוחות החי"ר להעביר ציוד במתארים בעייתיים מבחינת תנאי שטח.
6. צה"ל הוא הצבא הראשון בעולם שהקים חיל חינוך.
7. צה"ל נחשב לאחד מהצבאות המתקדמים בעולם בתחום ההתגוננות מפני טילים נגד טנקים. מערכת "מעיל רוח" מתוצרת "רפאל" ליירוט טילי נ"ט מסוגים שונים כבר הוכחה מבצעית כיעילה ביותר.
8. על תעודת החוגר של כל חייל בצה"ל מצוינים ערכי צה"ל ורוח צה"ל.
9. בפברואר של שנת 1989, בגיל 85, נפטר תא"ל דוד לסקוב ז"ל, קצין ההנדסה הראשי של חיל ההנדסה הקרבית ששירת בפועל. עם הקמתו של צה"ל התגייס לשורותיו ולחם במלחמת העצמאות, מבצע קדש, מלחמת ששת הימים, מלחמת ההתשה, מלחמת יום כיפור, מלחמת לבנון הראשונה ואף באינתיפאדה. במהלך שירותו עסק בתפקידים רבים בחיל ההנדסה הקרבית ואף מונה למפקד החיל. דוד לסקוב שירת בצה"ל עד ליום פטירתו, קיבל שלוש פעמים את פרס ביטחון ישראל ואף הוכר ע"י ספר השיאים של גינס כחייל הזקן בעולם.
ניפגש מחר בסיור בהר הרצל
*נותרו מקומות אחרונים*
נפתלי חן ערך הדרך ומורה דרך
********,*********
*היסטוריה על הדרך- נפתלי חן.*
*והוא היה לאגדה, חבר בגדוד העבודה.*
יצחק שדה נולד ב 10 לאוגוסט 1890 *והיה לאחד האנשים שהשפיעו רבות על תפיסת הביטחון של מדינת ישראל*.
הוא למד בחיידר אצל ר' הלל צייטלין, יצחק לנדוברג- לימים שדה היה נער חלש וצנום. יצחק שגדל בסביבה אנטישמית החליט להשקיע באימונים על מנת לפתח את הגוף ואף למד איגרוף- דבר שעזר לו בתגרות מול הילדים שהציקו לו בכפר.
חייו השתנו מקצה לקצה כאשר פגש את יוסף טרומפלדור שסיפר לו לראשונה על ציונות וארץ ישראל. והפך אותו לציוני נלהב. שדה הפך להיות איש ימינו של טרומפלדור בתנועת החלוץ.
נפילתו של טרומפלדור ביא' באדר 1920 הכתה את שדה בתדהמה והוא החליט לעלות לארץ ישראל
ביומנו כתב " נסעתי לארץ ישראל, לארץ שלא ידעתיה, מסיבות שלא היו לי עצמי ברורות די צורכן. בעיקר, מפני שחברי יוסף טרומפלדור נפל בקרב בהגנת הארץ."
בארץ הקים עם חבריו את גדוד העבודה,והתאהב במקצוע החציבה. (בכל השאלונים בחייו כאשר ישאלו מקצוע הוא יכתוב חוצב)
נקפוץ כמה שנים קדימה, שנים בהם ערביי ארץ ישראל בהסתה פרועה של חאג' אמין אל חוסייני רצחו ביהודים בכמה הזדמנויות.
התפיסה של המוסדות הלאומיים הייתה להתבצר ולהתחפר ביישובים ולהגן עליהם כמה שניתן, אנשים חיו בפחד, פחד להסתובב בלילות, פחד לצאת לדרכים, פחד לחיות בארץ ישראל.
אחד האנשים ששינה את התפיסה ועבר מהגנה להתקפה קוראים לו…
ניחשתם נכון- יצחק שדה.
*הוא הנהיג את היציאה מהגדר , להראות לאוייב שגם אנו יודעים לתקוף ולשים מארבים בדרכים*, ושידע האויב שהוא לא אדון הלילה. השינויים הארגוניים ביטאו מודעות חדשה לחשיבותו של הכוח הצבאי.
השינוי בתפיסת ההגנה המשיך להעמיק עוד.
כמה שנים לאחר מכן בערב של חודשי הקיץ 1942 כאשר יצחק שדה מסתכל על 6 המדורות של 6 פלוגות הפלמח, הוא שיכור ולא מיין, טוב אולי גם קצת מיין. אבל בעיקר מהעוצמה שיש לו בידיים, עוצמה שהוא פיתח.
עובר ממדורה למדורה, עומד צוחק מדבר , מספר בדיחה ומעביר ביקורת- לא נראה כמו דמות של מפקד קלאסי.ניסה להראות את עצמו כחבר, כמורה.
יצחק שדה, עמד ושוחח הוא לא נתן פקודות. אלא ידע להוביל את האנשים באש ובמים אחריו בכך שהא נתן להם את היחס הנכון, ואת הרוח הגדולה והאש הגדולה שדחפה אותו.
יצחק שדה קידם את הפלמ"ח צעדים רבים וכאשר הוקמה המדינה היה ראוי להיות אחד מהמפקדים המובילים את צהל, אם לא הרמטכל בעצמו, אך בן גוריון בצעד משפיל נתן לשדה תפקיד קטן למידותיו אשר נחשב הורדה בדרגה ונתן לו לפקד על חטיבת השיריון בתל אביב תחת יגאל אלון (שהיה בעבר חייל של שדה, ואלון מונה למפקד הפלמח) אך שדה לא התקנא בתלמידו ושמח במינוי.
לאחר מלחמת העצמאות כשלא קיבל תפקיד בצבא פרש ועשה לביתו ועבד בתור חוצב בהמשך ימיו.
ב-20 לאוגוסט 1952 נפטר יצחק שדה והוא בן 62.
נפתלי חן- ערך הדרך