"סיורים בזכרון יעקב ובנימינה במדרחוב זכרון יעקב ורחוב המייסדים עד אחוזת כרמל".


"מדריך טיולים וסיורים בזיכרון יעקב גבעת עדה ובנימינה".

"סיורים במושבה זיכרון יעקב- גן המייסדים בזיכרון יעקב".

א. "סיורים מודרכים בזיכרון יעקב הראשונה ממושבות השומרון אותן רכש הברון רוטשילד". ( גבעת עדה, בת שלמה ושפייה). הרי השומרון על שום מה? על שום שממנה ניתן לראות את הרי השומרון, זכרון יעקב התחילה בכפר הערבי – זמארין, כיום נמצא בסמוך ליקבי כרמל מזרחי בזכרון יעקב.
ב. בשנת 1881 הצאר הרוסי נרצח וכתגובה לכך פורעים ביהודים-"סופות בנגב". בעקבות הפרעות מתחיל גל עלייה לארץ. בתחילה הגיעו מרגלים לזמארין בדקו ואמרו: האדמה פורייה, יש שפע מים, במזרח הרי שומרון, במערב הים, עצי תאנה נוטפים דבש. כאשר הגיעו העולים מרומניה ראו ששפע המים הן ביצות והמקום לא פורה כמו שדמיינו.
ג. המצב היה קשה בזיכרון יעקב, תמותה גבוהה של ילדים מרעב וממחלת המאלריה.
ד. הברון רוטשילד מסכים לקחת תחת חסותו את זכרון יעקב(יותר נכון את זמארין), ראשון וגיא אוני (ראש פינה). הברון אדמונד דה רוטשילד הביא אנשי מקצוע ואגרונומים שהציעו לטעת כרמים. ואומנם היקבים של זכרון וראשון היו מהמשוכללים בעולם ולכן גם הצליחו.
ה. לפני כ- 30 שנה הוקם הגן, כאן הייתה הגורן ולכן המקום בצורת כיכר עגולה. על הקיר מופיעים שמות המשפחה של המייסדים ביניהם משפחת אהרונסון של זיכרון יעקב מושבת היין. ו. אהרון אהרונסון היה אגרונום ידוע. הוא גילה ומצא (בראש פינה), את חיטת הבר המקורית ממנה יכלו לפתח זנים חדשים של חיטה תרבותית. צריך להוסיף שבאירופה הייתה מגיפה קשה שהרסה ופגעה בשדות החיטה. עד היום החיטה מסמלת את בית אהרונסון . ז. הברון רוטשילד ביקר בזכרון יעקב ואמר לאכרי המושבה: "אני שמח בכם, עיני יהדות העולם נשואות רק אליכם. יש לזכור שהחלוצים הראשונים הם הפנינים המאירות בתולדות הישוב. כל הכסף של בית רוטשילד לא היה מועיל כלום אילו לא נפגש במושבה עם חומר טוב להתיישבות כמו הראשונים". גם דוד בן גוריון אמר : הרבה מושבות נבנו והרבה עוד ייבנו, אולם מושבות כראשונות הן אינן נשקלות במאזני כסף וזהב , באש ובחזון נבנו בגילוי שכינה".(סיורים וטיולים מודרכים בזיכרון יעקב ובנימינה)

"בית הקברות של זיכרון יעקב וסיור בזיכרון יעקב".

א. בזכרון יעקב קבורים רבים וטובים כמו שרה לבית אהרונסון בסמוך לאמה, (מאחורי גדר כיוון שהתאבדה), ליד קברה מופיע דגל ישראל כפי שנהוג לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה. ב. דוקטור הלל יפה ורבקה אשתו בנוסף שלושה  קברים וכולם מאחורי הגדר כי על קברו של ד'ר יפה יש לפיד – ללמדינו שהוא היה הראשון שהביא את המידע על היתושים ואת דרך ההתגוננות מהם. ג. יד לזכרו של אהרון אהרונסון שהיה מפקד מחתרת ניל"י והאגרונום הידוע שהקים יחד עם אבשלום פיירברג את חוות הנסיונות בעתלית – אהרונסון נספה בתאונת מטוס ולכן אין פה קבר. ד. רק בשנת 1977 – שנת המהפך, ניתן כבוד למחתרת ומחלקים את אות ניל"י – נצח ישראל לא ישקר. ה. רבקה אהרונסון עוד בחייה תורמת את הבית והופכת אותו למוזיאון.

זכרון יעקב יקב סמדר אצל משפחת שפירא
זכרון יעקב בבריכת בנימין ובית המוכתאר הורנשטיין
מדרחוב זכרון יעקב.
זכרון יעקב בריכת בנימין
סיורים בזכרון יעקב בשדרת הסיגלון

רחוב המייסדים בזכרון יעקב-הרחוב הראשי של המושבה. הבתים התחילן להתפורר ולכן הייתה מחשבה להרוס ולשפץ, אך בשנת 1982 , לרגל חגיגות 100 שנה לעלייה הראשונה החליטו לשמר : בית אהרונסון, יקב התשבי, בריכת בנימין – המפעל הראשון בו השתמשו בהישג טכנולוגי להעברת מים למילוי הבריכה , בית המוכתר, בית הכנסת אוהל יעקב על שם של אבי הברון. בכניסה כתוב תרע"ב לק"פ = הכוונה הייתה לספירה היהודית.

בהמשך נמצא גם מוזיאון לעלייה ראשונה שהיה בעבר בית הפקידות – הכניסה בתשלום. "בבית הפקידות המהודר" מהמבנים היפים של ארץ ישראל נוסדה הסתדרות המורים בשנת 1903. אילו הבית הזה היה יכול לדבר הוא היה מספר לנו על….

זכרון יעקב בבריכת בנימין
זכרון יעקב -בית המוכתאר יחזקאל הורנשטיין
סיורים בזכרון יעקב בית זאב לופו ניימן
סיורים בזכרון יעקב מול מסעדת הנדיב

1. תחילת הסיפור הוא בשנת 1880, כאשר הגיעו לארץ הרברט בנטוויץ שהיה יהודי ציוני עם משפחתו. הוא היה ממנסחי הצהרת בלפור.רכש קרקעות וקרא למקום: חצר הכרמל.
2. ביתו ניטה נישאה למיכאל והם בנו והקימו את האחוזה. במלחמת העולם הראשונה הזוג נצטווה לעזוב ( הם נחשבו כאזרחי מדינות אוייב), והבית שימש כמרכז תרבות לקצינים הטורקים והגרמנים. 3. בשנת 1919 הזוג חזר , שיקם את הבית והקימו את הגן. המקום נתחבב ע"י מנהיגי הישוב ופקדו אותו הרברט סמואל, מנחם אוסישקין, וייצמן, סאלד ועוד… 4. לזוג היו קשרים טובים וחמים עם משפחת יפה ואהרונסון, ניטה למדה מאהרון כיצד לגדל ירקות ואף תיכננה לפתח את המושבה. 5. הזוג היה חשוך ילדים. בשנת 1922 ניטה נפטרה ממחלה ( יש החושבים שהתאבדה) ובעלה נפטר שלוש שנים לאחר מכן.
6. מיכאל לנגה לפני שהתאבד ביקש מידידו הדוקטור הלל יפה שלא יעזוב אותו. ואכן כך היה, מיכאל נקבר ליד קברה של אשתו ובחלקת הקבר של הדוקטור ואשתו, הקבורה מחוץ לגדר בשל ההתאבדות של בנטוויץ'.

סיורים בזכרון יעקב בית הכנסת אוהל יעקב
סיורים בזכרון יעקב בכניסה לקשטוניו של משפלת מרוז

7. בשנת 1929 חזר למקום אבי המשפחה שם הוא גר עד לפטירתו בשנת 1932.
8. הבית הועבר לאחותה ליליאן שהפכה אותו לבית ספר חקלאי ומרכז לאומנים.
9. המקום הושכר ל15 שנה ושימש כמרכז בריאות צמחוני. המקום נסגר בשנת 1969.
10. צמוד לאחוזה ליליאן הקימה את בית דניאל ,לזכר בנה דניאל .כמרכז לאומנות ומוזיקה.
11. בשנת 2000 קיבלה האוניברסיטה הפתוחה בתמורה לשקל אחד זכות חכירה על האחוזה. החלו לשפץ את האחוזה והיא הוכרזה כאתר מורשת עולמית .

"אנשי קהילת בית אל בזיכרון יעקב וטיולים בזיכרון יעקב".

זכרון יעקב הדרכה מול בית זאב לופו ניימן
סיורים בזכרון יעקב מול בית אהרונסון

בשנת 1963 עברו שתי האחיות הפרוטסטנטיות משאווביה שבגרמניה, אמה ואלזה ברגר, לזכרון יעקב ויסדו את "קהילת בית אל". כיום מונה הקהילה כמה מאות חברים, המתמידים כבר שלושה דורות באמונתם הציונית העמוקה, בהיותו של העם היהודי עם הבחירה. הם מבקשים לשמור עליו ועל נאמנותם לתנ"ך הנוצרי — בכלל זה גם לברית הישנה.

הם גרים כאן, לומדים בבתי ספר פרטיים. הם מנהלים משק חקלאי ומשק חי. בנוסף הם מייצרים מוצרים יומיומיים כמו – אפיית לחם לפי מתכון גרמני, אריית דבש, ייצור מוצרי אטריות מקמח מלא ושמיכות פוך רכות. הם חיים בצניעות ובסגירות בתוך קהילתם. את רצונם 'לשמור על הישראלים' הם תרגמו גם למעשים. במפעלים שלהם הם מעסיקים ישראלים רבים. בשלב ראשון הם ייצרו מסיכות גז. אחרי כן, נוספו גם מערכות סינון נגד נשק אב"כ, הניתנות להתקנה בבתים, דירות ומקלטים. הלוגו של בית החרושת הקטן שלהם ניתן לזיהוי ממרחק: קשת בענן הנמתחת מעל תיבת נוח עם הכיתוב "Beit-El Industries"- העובדה שהם אינם מנסים ליצור קשר חברתי עם סביבתם עשויה להרגיע את אותם ישראלים שזמן רב שחשדו בהם במסיונריות.(סיורים בזיכרון יעקב)

זכרון יעקב ברחוב המייסדים
זכרון יעקב בית אהרונסון
זכרון יעקב מול מסעדת תשבי החלבית הכשרה
סיורים בזכרון יעקב בית הכנסת אוהל יעקב

"גני רמת הנדיב זכרון יעקב וסיורים בזיכרון יעקב".

1. רמת הנדיב נרכשה על ידי משפחת רוטשילד, רוב ארץ ישראל הייתה מיושבת בהרים והמקומות שהיו לא מיושבים היו מישור החוף – בגלל הביצות והגליל המזרחי – בגלל אדמת הבזלת הקשה. לכן הברון  אדמונד דה רוטשילד רכש במקומות אלו את הקרקעות שיצרו את ריכוזי הישוב בצורת האות האנגלית N. (בהמשך נרכשו אדמות עמק יזרעאל). חשיבותם של ריכוזי ההתיישבות התבטאה בכ"ט בנובמבר 1947 והשפיעה גם עיצוב הישוב היהודי בהקמת המדינה.
2. בשנת 1954 הועלו עצמותיו של הברון  אדמונד רוטשילד ואשתו עדה לקבורה במערה קבורה חצובה בהשראת מערכות קבורה שהיו נהוגות בימי הבית השני, ובימי המשנה והתלמוד. גם לגבי דלתות המערה הכבדות. בכניסה למערה יש על התקרה מנורות הנראות בצורת לב – ללמדינו שהברון נתן את ליבו (וגם את כספו) לישוב היהודי בארץ.
3. גן הנדיב מתוכנן להפליא ומחולק לגנים העוסקים בנושאים שונים לדוגמה – גן הוורדים, גן הדקלים, גן המפלים ועוד.. מטרת הגנים היא לשמור על הטבע והאקולוגיה (קיימות) והנאתם של המטיילים והנופשים הרבים מהארץ ומהעולם.

זכרון יעקב בריכת בנימין
סיורים בזכרון יעקב במדרחוב מול אנקדוטה

4. בגני הנדיב יש מרכז מבקרים, סרטון מסעדה , משתלה ומרכז הדרכה אורגנית. את המבנה תכננה עדה כרמי. המבנה קטוע כדי לאפשר כמה שיותר מעבר של קרני השמש. על הגגות יש גינון המושקה באמצעות סירקולצייה של מים. 5. הסמל של משפחת הברון אדמונד דה  רוטשילד – הוא נשק המכיל אגרוף קפוץ עם חמישה חיצים המסמלים את חמש שושלות שהוקמו על ידי חמשת בניו של מאיר אנשל רוטשילד, כשהמקור לכך הוא בפסוק בתהילים "כחצים ביד גיבור" (קכז, ד). מתחת לסמל מופיעות בלטינית המילים שהיו נר לרגליה של משפחת רוטשילד: Concordia (הרמוניה), Integritas (יושרה), Industria (חריצות). במרכז מופיע כובע של ליצן להזכירנו שהנאצים הכריחו את לחבוש כובע של ליצן ובכך לבזות וללעוג להם.

סיורים בזכרון יעקב מול חצר הפועלים ובית לופו ניימן

"סיור בימי בנימינה במושבה בנימינה וסיורים מודרכים בבנימינה".

כתבה על סיורים בשרון סיור של איכות היסטורי חוויתי בלב ליבה של בנימינה ב"אקרופוליס" של המושבה בה בית הכנסת ומגדל המים, מזכירות שהפכה למועצה שהפכה לעיריה-בית יד לבנים והשטח הציבורי של בנימינה.

בשיר ומזמור נהלך לנו בין שדרות הדקלים ובתי המושבה  הוותיקה גבול נחלת ז'בוטינסקי לגבעת הפועל שכונתו של אהוד מנור- מדריך טיולים במושבה בנימינה ההיסטורת וסיור בעקבות אהוד מנור. נשיר את "ימי בנימינה" ושיר "המסילה" ושיר "המחצבה" ליד ביתו הקט ליד עץ שעשו מימנו ריבה מתות גינה. "גן שבעת המינים בבנימינה בו שיחק אהוד מנור" ונספר על יקבי אליעז שהפכו ליקבי בנימינה ובעבר מפעל ליצוק פרפיום – קוסמטיקה מוורדים שושנים ובעיקר יסמין והמשך לבית הקברות של בנימינה לקברו של אהוד מנור ואחיו הצעיר יהודה.(סיורים טיולים וימי גיבוש בבנימינה)

ב***********************************************************************************************************************

"שרה אהרונסון מראשי ניל"י" – המחתרת העברית הראשונה, פעלה למען הבריטים ונגד הטורקים ששלטו בארץ ישראל בתקופת מלחמת העולם הראשונה, במטרה לקדם את הקמת ריבונות יהודית עצמאית בארץ ישראל. שרה אהרונסון נולדה ב-י"ד בטבת תר"ן, 8.1.1890, במושבה זכרון יעקב, החמישית מבין ששת ילדיהם של מלכה ואפרים-פישל. אביה, סוחר תבואה אמיד, הושפע מחובבי ציון והצטרף לקבוצה הראשונה של מתיישבים שיצאו מגאלאץ ברומניה ב 1882- והקימו את זכרון יעקב. משפחת אהרונסון הייתה לאחת המשפחות המובילות במושבה, בעיקר הודות לאהרון אהרונסון (1917-1876), אחיה הבכור של שרה, שהיה אגרונום ובוטנאי בעל שם עולמי.

שרה ואחיה גילמו באישיותם את בני הדור השני של העלייה הראשונה (1904-1881), ילידי הארץ, דוברי עברית, שראו בעצמם אליטה עברית חדשה. הם הקימו ארגוני נוער, שמטרתם להחיות את העברית ואת התרבות הלאומית, וכן ארגונים חשאיים, מעין צבאיים, שאמורים היו להגן על הרכוש והכבוד היהודי, דוגמת "הגדעונים" שהוקם ב 1913- בזכרון יעקב על ידי אלכסנדר (1948-1888), אחיה של שרה. שרה אמנם לא השלימה את השכלתה הפורמלית, אך היא למדה שפות והייתה בקיאה בעברית, יידיש, תורכית, צרפתית, וגם ערבית ואנגלית. היא גם למדה אגרונומיה ובוטניקה, וליוותה את אהרון במסעותיו בארץ לאיסוף צמחים, מינרלים ואדמה. היא סייעה לו בקיטלוג ובניסיונות שערך בחווה החקלאית שהקים בעתלית ליד זכרון יעקב. היא גם הייתה רוכבת סוסים מיומנת וידעה להשתמש ברובה.

זכרון יעקב בין בית המוכתאר לבריכת בנימין

המסעות בארץ פיתחו את חוש הטריטוריאליות שלה ואת הזהות הלאומית האקטיביסטית שלה. ב- 1914, נישאה שרה לסוחר יהודי בולגרי אמיד – חיים אברהם, שהיה מבוגר ממנה, ועברה להתגורר עמו באיסטנבול. הנישואים לא החזיקו מעמד ושרה שבה לזכרון יעקב כעבור זמן לא רב. עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה ב- 1914, הצטרפה תורכיה למדינות הציר- גרמניה ואוסטריה, שהכריזו מלחמה על בעלות הברית בראשות אנגליה. המלחמה דירבנה את משפחת אהרונסון והחוג שסבב אותם לפעול בכיוון שיביא תועלת ליישוב בארץ, על ידי סיוע לאנגלים לסלק את התורכים מן הארץ. הם האמינו ששלטון חדש במזרח התיכון, של בריטניה במקום תורכיה המושחתת, יסייע ליישוב היהודי בארץ להשיג מידה כלשהי של אוטונומיה. ב- 1915, החליטו אהרון אהרונסון ואבשלום פיינברג להקים רשת ריגול בשם ניל"י ("נצח ישראל לא ישקר", שמואל א' ט"ו, 29), שהייתה לרשת הריגול הפרו-בריטית הגדולה ביותר במזרח התיכון.

זכרון יעקב- מדרחוב מושבת היין
בריכת בנימין שהובילה מים לבתי זכרון יעקב.
סיורים בזכרון יעקב מול בית התאומים של המושבה

"עם שובה לזכרון יעקב של שרה אהרונסון" בנובמבר 1915 הצטרפה שרה למחתרת ניל"י. מסוף שנת 1916 ועד תפיסתה ומותה באוקטובר 1917 היא תיאמה ולמעשה ניהלה את פעילות המחתרת בארץ ישראל ואיזור לבנון, וטיפלה בכארבעים סוכנים של ניל"י, בתומכים ובמודיעים של המחתרת וכן בעניינים הפיננסיים. היא פענחה וסיננה מידע, הצפינה ושלחה מידע למודיעין הבריטי בקהיר, ויצרה תקשורת עם ספינת המלחמה הבריטית "מנאגהם". בנוסף היא יצרה קשרים עם הרשויות התורכיות ועם הנהגת היישוב, שלא גילתה אהדה למחתרת. אמנם המקורות בעברית מציגים את מנהיגותה של שרה אהרונסון כמשפחתית, כלומר, כאחותו של אהרון אהרונסון הכריזמטי, אבל המקורות של המודיעין התורכי והבריטי לא התייחסו אליה כאל נציגתו ועוזרתו של גבר חזק, אלא כאל מנהיגה בזכות עצמה. היא הייתה היחידה מההנהגה של ניל"י שנשארה בארץ.

בית הכנסת אוהל יעקב זכרון יעקב

בספטמבר 1917, בזמן שאהרון אהרונסון ניהל את פעילותו ממצרים, נתפסה יונת דואר של ניל"י על ידי התורכים, וכך נודע להם דבר קיומה של רשת הריגול היהודית. באותה תקופה יצאו אבשלום פיינברג ויוסף לישנסקי דרך המדבר למצרים כדי לפגוש שם את הבריטים. בשטח ההפקר שבין התורכים לבריטים במדבר, נתקלו השניים במארב של בדווים. פיינברג נהרג ולישנסקי ניצל והגיע למצרים. כשנודע דבר מותו של אבשלום פיינברג לקרובו, נעמן בלקינד, יצא זה למדבר כדי לבדוק מה קרה. בלקינד, שטען כי לישנסקי עצמו היה זה שרצח את קרובו כדי לקבל את הנהגת ניל"י, נפל לידי השלטונות התורכיים ואלה הוציאו ממנו בעורמה את שמות חברי המחתרת. שרה סירבה להישמע לעצת המודיעין הבריטי לצאת מארץ ישראל דרך הים ולהציל את עצמה, גם לאחר שהתורכים גילו את פעילות הרשת. היא נאסרה ב- 1 באוקטובר 1917 יחד עם רוב חברי ניל"י. למרות חקירות ועינויים קשים היא לא מסרה כל מידע לתורכים. כאשר נודע לה שהיא עומדת להישלח לדמשק, חששה שלא תעמוד בעינויים ותישבר וירתה בעצמה באקדח שהוחבא בחדר הרחצה של בית הוריה. היא גססה במשך שלושה ימים ומתה בבוקר של ה- 9 באוקטובר 1917 . שרה אהרונסון הובאה לקבורה בזכרון יעקב ונקברה לצד אמה מלכה אהרונסון.

 

סיורים וטיולים במושבת היין זכרון יקב ברחוב המייסדים, בית הכנסת "אוהל יעקב" בגן טיול הצרפתי ,בית הפקידות ואחוזת לנגה.

מדריך טיולים בזכרון יעקב רמת הנדיב שוני ובנימינה מסלולים ורעיונות.

מהיכן עלו מייסדי זכרון יעקב? מה היה שם המקום לפני זכרון יעקב? מאיזה נמל עלו מייסדי זכרון יעקב? מה שמות המשפחות הבולטות של זכרון יעקב? מה שם הפקיד של הברון הירש שהציע לאנשי המושבה לעבור לארגנטינה? בזכות מי הברון אדמונד דה רוטשילד מתחיל לעזור למושבות בארץ ישראל? מי התנגד קורה להשאר בארץ אבותינו? ממי קנו את אדמות זמארין? ( לא מהערבים), איזו מחלת כרמים הייתה רווחת בכרמי זכרון יעקב? היכן היה המקום הרומנטי ביותר למפגש בזכרון יעקב? איזו משפחה עלתה ישירות לרגל לירושלים בזכרון יעקב? מי היה המורה של זכרון יעקב? מי היה הרופא של זכרון יעקב ומנהל בית החולים? מי החליף את אהרון אהרונסון כיושב ראש ניל"י? מי היה הנגר הראשון של זכרון יעקב? מי יצר את כוורות הדבש הראשונות של זכרון יעקב? מי הזוג המלכותי מאנגליה שבחר דווקא לגור בזכרון יעקב? מה שם בית הכנסת של זכרון יעקב? מי היו הפקידים הראשונים של זכרון יעקב? איזו אגודה בתחום החינוך קמה בזכרון יעקב? מה שם אגודת הכורמים של זכרון יעקב? מי כתב את מילות השיר אלף נשיקות לך אהובתי? מי שר את השיר לזכרון תפנה ימינה? מה שם אחותה הקטנה של שרה אהרונסון? מה שם האגודה שהקים אלכסנדר אהרונסון? מי ביקש מהברון את האדמות חזרה והקים מלון? מה שמו של פקיד הברון שניצל נשים? מה שמו של הרב הראשי של זכרון יעקב? מה השם התיירותי של מדרחוב זכרון יעקב? היכן היה בית החולים של זכרון יעקב? מה זה הקשטוניו? 

יום גיבוש לצוות קטן בזכרון יעקב בזכרון יעקב במדרחוב עד גבעת זמארין, יום גיבוש לעובדים ורעיונות לעובדים בין בנימינה לזכרון יעקב. יום גיבוש בתקציב נמוך בזכרון יעקב באחוזת לנגה, "יום גיבוש צוותי לעובדים בין שער ישי לאחוזת כרמל בזכרון יעקב" , "יום כיף לנשים בזכרון יעקב בין אתרי המושבה זכרון יעקב". "סיור יקבים בזכרון יעקב", "רעיונות ליום כייף לנשים ובנות חן המתאימים בתכנים ובמסרים בזכרון יעקב", "סיורי נשים אוהבות בזכרון יעקב בעקבות נשים מובילות בזכרון יעקב" עם מדריך טיולים ומורה דרך מומחה לסיורים וטיולים בזכרון יעקב.

זכרון יעקב בין בית דניאל לאחוזת לנגה
זכרון יעקב מלון זמארין ומגדל המים

 

זכרון יעקב הקשטוניו
זכרון יעקב ברחוב המייסדים
סיורים בזכרון יעקב בחצר סמסונוס
סיורים בזכרון יעקב במדרחוב המייסדים
סיורים בזכרון יעקב בית הכנסת אוהל יעקב
מדריך טיולים  בזכרון יעקב ומורה דרך בין גבעת זמארין למדרחוב המייסדים ורחוב המייסדים זכרון יעקב, מדריך טיולים בין אורוות הברון( היום מסעדת ברוניתא) ובית המורה שלמה שבבו שהתחתן עם בת משפחת וקסלר ועד בית הכנסת אוהל יעקב. מדריך טיולים בבית הפקידות וגן טיול עד אחוזת לנגה, מורה דרך ומדריך טיולים באחוזת כרמל ושכונת קיבוץ בית אל, סיור עם מדריך טיולים בחצרות זכרון יעקב ובעקבות משפחות מייסדים.מורה דרך ומדריך טיולים למקומות עבודה צוותים בזכרון יעקב. מדריך טיולים לצוותי היי טק ואירגונים בזכרון יעקב. מורה דרך לסיור בבית הקברות זכרון יעקב , מדריך טיולים ברחוב הנדיב והרצל" כולל ביקבי כרמל מזרחי.
דילוג לתוכן