"סיורים בראש פינה וגליל עליון".

עם שאינו יודע את עברו, ההווה שלו דל

ועתידו לוט בערפל"

(יגאל אלון)

 

סיורים טיולים וימי גיבוש בראש פינה:

נעלה במעלה הדרך האירופאית הישנה העשויה מאבני גיר משתלבות ולפי הסימון לבית העלמין. נחנה למעלה. ממש בשולי הכביש ואדי ראש פינה הזורם בחורף ובאביב, בקצה העליה נעלה קצת יותר ממאה מדרגות לבית הכנסת הישן. סיפורו של בית כנסת של העליה הראשונה, מבנה מרכזי וחשוב בחיי הקהילה הקטנה המקווה היה ממש בחלקו התחתון.

מולו- ביתו של ה"אפנדי" פרידמן, ממש קרוב לבתי ג’עוני ההרוסים שמהם נשארו בודדים עד ימינו. נרד במורד הרחוב ונספר על המלון של רבי אלתר שווארץ שהיה הסבא של יגאל אלון וממש ממול – "בית וילקומיץ’"  שהיה מבתי הספר העבריים הראשונים. נספר על שמחה וילקומיץ’, יצחק אפשטיין ודוד שוב. בסיור בראש פינה נשוחח על בית הפקידות והברון אדמונד דה רוטשילד. בסמוך לו – בית גדעון מר, רופא וחוקר עולמי בתחום המלריה ופרופסור לאפידמיולוגיה מהאוניברסיטה העברית. סיור בגן הברון הגן הצרפתי ממש במדרון הקרוב, שכיית חמדה ירקרקה ומבושמת בפרחי עונה ובצבעים שונים. אולי המזרקה גם תעבוד והכל ממש מול נופי גולן והמושבה . לסיום תצפית חובה – "מצפה נמרוד" ,אשר משקיף על הגולן ,החרמון והגליל העליון.

גם נמרוד שגב ז"ל, בן ראש פינה היה יושב במקום זה כדי לשזוף בעיניו את היופי ואת הנוף. גם הוא, אני מניח, נלכד במראה הצבעים של העמק. לבטח אהב להגיע לקראת שעת השקיעה, אז הרי הגולן נגועים בזהב השמש השוקעת וזהרורים מנצנצים ממורדות הרמה. גם נמרוד נהנה כאן מהשקט של המקום ולכן אהב להגיע לכאן. טבעי שאביו, חזי שגב, בחר להנציח את זכרו בנקודה זו, תצפית ממנה נמרוד אהב להביט מהמרפסת הטבעית – מעל בתיה העתיקים של ראש פינה, ירידה חזרה לנקודת ההתחלה או המשך סיור במעלה ואדי ראש פינה ובוסתניו הרבים. בית הכנסת הישן נושן של ראש פינה -"בית משפחת מר", פרופסור מר בעל שם עולמי בחקר וטיפול המלריה בשנות ה – 30 וזכה בשבחים חובקי עולם ולא רק בגלל המלריה – מול בית הפקידות בראש פינה.

*****************************************************************************************************************************

"ראש פינה" מתחילה ליד הכפר הערבי ג'עוני ולאט לאט יורדת למרגלות שם הוקמה המשטרה ובית המכס הבריטי. תחילת הסיור בראש פינה מעלה בתחילת הישוב. המדרחוב העולה לראש פינה הוותיקה נסלל על ידי מפוני כפר גלעדי ותל חי. הליכה רגלית למצפור- מצפה נמרוד לזכר 4 חיילי הטנק שנפגע במלחמת לבנון השניה בשנת 2006. חזי שגב אביו של נמרוד מחליט ומרגיש צורך להנציח את בנו וחבריו ולכן בחר כאן בצל התאנה כפי שנמרוד אהב לחסות בצילה ולנגן. מכאן ישנה תצפית טובה על הסביבה.

נושאי הסיור : עלייה 1 לעומת 2. הקמת המקום, בתים מספרים, פקידות הברון.

מאפייני העלייה הראשונה : רובם עלו ממזרח אירופה, משפחות מסורתיות מגיעים לכאן כדי להתחיל חיים חדשים. היו חומים גדולים , כגודל החלומות כך האכזבות. רבים עזבו והיגרו מכאן. בראש פינה ניתן לומר שהיו 2.5 התחלות. מחצית ההתחלה מיוחסת בשנת 1840 כאשר הייתה עלילת דם בדמשק. יהודי בשם סידס בורח מדמשק ומגיע לראש פינה, פותח מחלבה בצפת. מפתח את הגבינה צפתית. בתקופת המנדט היו 13 מחלבות בצפת. למשפחות היו הסכמים עם הרפתות בכפרים הערביים, ואת גבינות שווקו בכל הארץ. בשנת 1878 ,ארבע שנים לפני העלייה השנייה, הקימו את ראש פינה ופ"ת. פ"ת לקחה את התואר  "אם המושבות", אע"פ שלא הייתה הראשונה. ישראל רוקח , שהיה עסקן שהקים את האגודה להתיישבות בארץ הקודש, רכש אדמות והביא לכאן 17 משפחות דתיות מצפת. רוקח נסע לרוסיה כדי לאסוף כספים , אך שם הוא מבוקש, לכן הוא נוסע לרומניה ,אוסף תרומות ונפגש עם  "חובבי ציון" וממנים בראשם את משה דוד שו"ב (שוחט ובודק). דוד היה צריך לרכוש אדמות ליד יפו, אך לבסוף  קנה אותן בראש פינה . העולים שהגיעו משנם את השם לראש פינה לפי פסוק מספר תהילים פרק קי"ח 22  "אבן מאסו הבונים הייתה לראש פינה". במטרה להתגבר על הכישלון,  לבנות מחדש ולהצליח . יום הקמתה הוא ב' בטבת תרמ"ג 1882. היות ולא היה להם ניסיון וידע חקלאי נאלצו להיעזר בעזרת הברון רוטשילד ששיפר את מצבם על ידי בניית בית לכל משפחה, הקמת בית כנסת, בית ספר, מפעל לייצור משי, יקב, בית בד, ומלון הראשון בארץ.

"סיפורי בתים ברחוב הנדיב העליון בראש פינה".

מגיא אוני נשאר רק בית ערבי אחד והוא מכונה  "הבית האמריקאי". (הוא בולט בשל צבעו השחור). כיום בבית זה נמצאת  אגודת "מפנה", המטפלת בטיפול בילדים אוטיסטים.  ברחוב זה נמצאים הבתים הראשונים של המושבה שנבנו ע"י עזרתו של הברון. הרחוב הראשון נקרא גם רחוב הראשונים. רוטשילד עוזר ובונה גם את בית הכנסת- המבנה מאוד יפה דומה לסירה הפוכה, בו נמצאים חפצים מקוריים כמו התקרה, הריהוט וארון הקודש.

"בית המורה של ראש פינה".

דוד שו"ב מקים במקום בית ספר והופך להיות מנהלו אע"פ שלא היה איש חינוך. החינוך בארץ עובר שינוי כי מחליטים ללמד רק עברית. בירושלים המורה היה –דוד ילין, בראש פינה – יצחק  אפשטיין, בראשון לציון – גורובוסקי. השיטה הייתה "עברית בעברית" ללא תרגום או מילון. הלימוד נעשה תוך חוויה ושימוש בחושים.

"מלון אלתר שוורץ בראש פינה". במסע הרבנים הגיע לכאן הרב קוק וביקש שילמדו את הילדים גם את שפת הקודש. רבי אלתר שוורץ קיבל משרת רב במצרים ולכן עבר לשם. מאוחר יותר חוזר לראש פינה ומקים בה מלון. שם התחיל רומן האהבה בין ביתו חיה-עיטל לבין ראובן פייקוביץ שהיה חלוץ דל, חסר מעמד וייחוס אבל עם עיניים בורקות. החתונה נערכה במלון שוורץ, על חשבון אבי הכלה מספרים שזה היה בט"ו באב – חג האהבה. בנם הצעיר של הזוג היה יגאל אלון פייקוביץ.

סיפור קרבות מלכייה בתש"ח- רמות נפתלי – ככתוב כאיילה שלוחה" ומכאן קבלו ההרים את שמם הטבעי הר צבי, הר דישון, הר יחמור, הר זמר ועוד.

הדרכת דרך-מלכייה

מקור השם "מלכיה" – על שם משפחת כוהנים שבניה שירתו בבית המקדש.  עם חורבן בית שני עקרה משפחת הכוהנים מירושלים, נדדה לגליל והתיישבה במקום שבו קיים היום הקיבוץ. היישוב הוקם במרץ 1949 על ידי חיילים מגרעיני הפלמ"ח לאחר השחרור ממלחמת העצמאות.

רכס מלכייה נמצא במקום אסטרטגי-השולט על בקעת קדש שהיא בקעה רחבה בגליל הצפוני . נוף קרסטי , אקלים נוח האפשר חקלאות נשירים וגפנים. באיזור עמק החולה ,שולטים הכוחות הערבים החולשים ממצודת ישע. 14/5 בן גוריון מכריז על הקמת המדינה ,ולמחרת מתחילה הפלישה. הצבא המצרי – פולש לגשר בנות יעקב ומנתק את עמק החולה . 13/5 הגדוד ה 1 של הפלמ"ח יוצא משדה אליעזר עולה על הר יחמור. למחרת הוא מתקיף את את הכפר הערבי מלכיה, בסוף הקרב הפלמ"ח נסוג עם הרבה הרוגים ופצועים. כיון שאי אפשר היה לפנות את ההרוגים , נאלצו לקבור אותם בדרך ורק מאוחר יותר הובאו לקבורה בישראל. ב 28/5 חוזר לכאן כוח פלמ"ח במטרה לכבוש את הכפר ומצליחים. אך כיון שהחטיבה נאלצת לרדת למרכז הארץ, צבא לבנון כובש אותה שוב. רק באוקטובר 28-31  הכפר נכבש סופית במבצע חירם .

"אשמח לעיונכם באתרים הנוספים של אפי נחמיאס" – התמחות בסיורים אורבניים וסיורי טבע, סיורי מורשת קרב וחיבורי מסלולים:

www.siyureboutiqe.com    www.toursguides.com

דילוג לתוכן