"סיורים טיולים וימי גיבוש כיף ביפו העתיקה והחדשה".

"סיורים מודרכים לקבוצות ארגונים וימי הולדת בחלקי יפו מעג'מי וסמטאות יפו עד נווה צדק ומחנה יוסף עד שבזי ואחווה."

יפו היא אחת הערים הוותיקות בארץ ישראל והאגדה מספרת כי נוסדה לפני המבול על ידי יפת( יפו), תחותמס השלישי כובש את יפו בשנת 1483 לפני הספירה, בדרכו לואדי עארה וכיבוש מגידו ובנותיה העמק יזרעאל, יותר מאוחר בתקופה המצרית נכיר את שער רעמסס וההירוגליפים "בשטח הגדול" של יפו במרומי הגבעה, סנחריב מלך אשור כובש את יפו לאחר כיבוש תל לכיש אשקלון ואשדוד, אלכסנדר מוקדון כובש את יפו ואחריו תלמידי הראשון, יהודה המכבי שורף את יפו,מיהו יהודה הימית? הקשור למרד היהודים ברומאים, המוסלמים כובשים את יפו על ידי עומר אל עץ ולמעשה בכל תקופה ישבו פה ביפו את כובשי הארץ ויש לציין את הצלבנים ביפו, הממלוכים שבתחילה הרבו ואחר בנו את יפו, רוב יפו של היום היא עות'מאנית בבסיסה והמון שימור ובניה מחודשת של ימינו.

מגדל השעון של יפו

סיורים בנווה צדק ונווה שלום: סיורים מודרכים בשכונת צדק שיצאה מחומות יפו או איזור השוק היווני ושוק הפשפשים, סיור במתחם התחנה מנשייה יפו, סיורים במרכז סוזן דלאל, טיול ברחוב שלוש בבית שלוש, סמטת שלוש, בית הכנסת שלוש, בית ספר תחכמוני הראשון החל פה ברחוב שלוש, בית הספר של האוטונומיה הרוסית החל בקצה המערבי של רחוב שלוש, תאומי שלוש ברחוב פינב, ראינו עדן ההיסטורי, סיור בבית הסופרים ברחוב רוקח, סיור ברחוב שבזי כפר סבא ושרעבי.

סיורים לקבוצות במתחם התחנה מיפו שכונת מנשייה – לירושלים( נקודת מפגש ליציאה לנווה צדק), המשך לרחוב זרח ברנט פינת רחוב שבזי תחילתה של נווה צדק, נכיר את רחוב " כל ישראל חברים" הציורי רומנטי גרפיטי ואמנות( פאטיסרי דלאל לעוגה טובה וקפה), ומשם דרך בית הכנסת " עץ החיים" המביא אותנו למרכז סוזן  דלאל בין שני בתי הספר, בית הספר לבנים ובית הספר לבנות של חובבי ציון. סיור ברחוב שלוש בסמטת שלוש, סיור בגשר שלוש, בית הכנסת שלוש, בית שלוש, מפעל מוצרי הבניה של שלוש, חנות שלוש שלושים, גן שלוש עד רחוב חיים אמזלג- בית אמזלג ועוד.

"סיורים במחנה יוסף ומחנה יהודה ואוהל משה": סיורים בחלק העליון של נווה צדק, בעבר חיברו את מחנה יוסף ומחנה יהודה ושמם הוסב לשכונת שבזי, כיום נוכל לראות בתים ישנים, בית הכנסת של יוצאי עדן לצד בתים שעברו שימור מחמיר ואסתטי.

מיצג רן מורין "התפוז המרחף" של יפו.

סיורים מודרכים במושבה האמריקאית יפו: נוצרים מורמונים שהגיעו ממדינת מיין והקימו מושבה אמריאית מבתי עץ, הנפילה הייתה בגלל סיבות רבות, החלפתם על ידי הטמפלרים הגרמנים הפרוטסטנטים, נוכל היום לראות את בית רולה פלויד מורה הדרך הראשון באר ישראל כולל כרכרה, בית אקלי נורטון הבנוי מעץ – האחים חזרו לאמריקה והבית היה לזמן מה של החברה הלונדונית להפצת המיסיון בקרב היהודים, לפני דור וחצי הייתה פה "מסעדת קרן" של שף חיים כהן והיום חלר ממלון ירושלים ההיסטורי, בית עמנואל ובו מוזיאון , אכסניה, מרכז קהילתי ועוד, "שימור מלון ירושלים ברחוב אאורבך 6 יפו" .

כנסיית עמנואל שהוקמה בנובמבר 1898 על ידי הכנסיה הלוטרנית, כמעט הקיסר וילהלם השני היה בטקס הנחת הפינה אך פספס במספר ימים, הכנסיה בנויה בסיגנון ניאו גותי ובה קונצרטים וטקסים, הצריח מחודד ובקצהו מגדל פעמונים המזכירה כפר גרמני.

סמטאות וגלריות בנתיב המזלות של יפו העתיקה.
סמטאות בנתיב המזלות של יפו העתיקה.

סיורים בקרית הממשלה העותמאנית מול השעון: נספר על אתרי וסממני השלטון העותמאני תורכי מול השעון של יפו, בית המוכתאר או בית הסראיה או בית המושל של יפו שנבנה בסיגנון מצרי יווני. מה קרה בתאריך 4.1.1948 מול ומתחת  בית המוכתאר. עת הגיעו שני אנשי לח"י עם משאית מלאה בחומרי נפץ( במסווה של פרי הדר), נכיר את השוק היווני( בוקר א דיר), החנויות, פאבים והמון יצירות אמנות וגרפיטי. מה זה קישלה? מי התארח בקישלה? מה קרה לקישלה בתקופות העותמניות בריטיות הישראליות? ועד למלון סתאיי של משפחת נקש שהיה אך לפני שנים לא רבות – "משטרת יפו".

סיור מודרך בשוק היווני: סיור וטיול בין עבודות הגרפיטי של השוק שקם לו לתחייה בשנים האחרונות, חנויות חדשות ובעיקר פאבים ומסעדות, ירידים בימי שישי וערבי חג והרבה שמח, "השוק היווני" או "סוק א דיר" אלה הם הנכסים של המנזר היווני אורתודוקסי.

סיורי טעימות בשוק הפשפשים: סיורי טעימות ברחוב עולי ציון בשוק הפשפשים עד רחוב יפת ורחוב ירושלים בקצוות, חשוב לטעום מהבורקס הבולגרי, חומוס דני, פלאפל דני, שקשוקה עם לחם לבן עבה של פעם, עוזיאלי איש האתרוגים לפי רפואת הרמב"ם.

סיורים מודרכים בנמל יפו:

סיור בשוק הפשפשים ביפו

"סיור בעג'מי וג'בלייה": סיור מודרך ברובע המרוני הצפוני של שכונת עג'מי, סיור ברחוב קדם 60, סיור ברחוב הצדף והדולפין, סיור ברחוב ולנסיה, סיור במדרון יפו וטיילת עג'מי, סיור ארמונות ובתי הדר, "בית חולים דונולו", סיור בשכונת שער עליה עד מרכז פרס לשלום, בית יצחק שדה בעג'מי מול הים ובית העלמין הנוצרי מוסלמי של יפו.

"סיורים מודרכים בסמטאות יפו ובשטח הגדול": סיור לא שגרתי בסמטאות הלא מוכרות מרחוב החלפנים והצורפים דרך "שער ירושלים" ומיצג רן מורין עד לשטח הגדול שהיום הוא פיסת דשא גדולה לצד "שער רעמסס וגן הפסגה" – פסל ההבטחה של דניאל כפרי או בשמו "שער האמונה" ובו מוטיבים של הבטחת בורא עולם לבני ישראל על ארץ ישראל.

"סיורים לאורך רחוב יפת וירושלים: סיור היסטורי ברחוב ירושלים העובר שימור כמו מבנה מסעדת גואטה, בתי המשביר ההיסטוריים, תיאטרון נוגה ההיסטוריה וכיום "תיאטרון גשר", בית הדואר הבריטי בשדרות ירושלים שתכנן קליפורד הולידיי ועוד

"סיור מוזיאונים ביפו": ביקור במוזיאון אילנה גור, סיור עם אורי גלר במוזיאון אורי גלר, גלריית איריס עשת, בית הפסיפס ברחוב יהודה הימית, המוזיאון היהודי תימני. סיור מקצועי במוזיאון בית גידי או מוזיאון האצ"ל על טיילת יפו, מוזיאון גוטמן בנווה צדק.

"סיור גלריות ומיצגים ביפו": "החלל לאמנים ישראלים" ברחוב אוארבך 2 יפו, גלריית המגדלור ברחוב המגדלור 13, גלריית שלוש ברחוב הצורפים 15 יפו העתיקה.

"נמל שאינו נמל" – "נמל יפו ההיסטורי", בסיור נסביר על הנמל מתקופת שלטון מוחמד עלי ממצרים ואיברהים פחה (פאשה) בנו בארץ משדרגים את הכניסה לארץ ישראל דרך נמל יפו, לנמל יפו נתונים טבעיים והכובשים השונים "עזרו לו" להיות יותר נמל אמיתי עד כמה שניתן, אוניות גדולות חנו מחוץ למתחם נמל יפו, בשל המים הרדודים בנמל ובשל סלעי אנדרומידה. איברהים פחה רצה להרחיב את נמל יפו עד הבאסה(הביצות ליד ומסביב לאצטדיון בלומפילד), אך הזמן הקצר שהמצרים שלטו פה, רק תשע שנים , לא היה מספיק זמן לעשיית השינוי והפיתוח הגדול. נסביר ונדבר על המעבר באמצע המאה ה 19 מסירות וספינות מפרש ששטו בים התיכון לאוניות קיטור מהירות וחזקות יותר.

המעבר מנמל ישן לנמל חדיש יחסית ובעיקר "ייצוא תפוזי השמוטי" בעלי הקליפה העבה שגרמה שהתפוזים "יחזיקו מעמד" מנמל יפו לנמלי אירופה, ובמהירות.

דילוג לתוכן