מדריך טיולים מורה דרך בשכונות ירושלים

טיול סיור יום גיבוש כיף צוותי ירושלמי.

ארבע השכונות שהזכרת – מאה שערים, בית ישראל, השכונה הבוכרית וזיכרון משה – הן אבני יסוד בהיסטוריה ובפיתוח של ירושלים החדשה מחוץ לחומות העיר העתיקה. הן הוקמו במטרה לספק דיור הולם ובתנאים סניטריים טובים יותר לקהילה היהודית הצפופה בעיר העתיקה, וכל אחת מהן נושאת אופי וסיפור ייחודי.

"מאה שערים" היא אחת השכונות הוותיקות והמפורסמות ביותר שהוקמו מחוץ לחומות, ונחשבת לסמל של החברה החרדית בירושלים.
* הקמה (1874): השכונה הוקמה בשנת 1874 על ידי חברת "בניין ירושלים", שהייתה מיזם משותף לאשכנזים וספרדים אמידים מירושלים. מטרתה הייתה לספק דיור הגון ומוגן ליהודים שיצאו מצפיפות העיר העתיקה. השם "מאה שערים" מקורו בפסוק "ויזרע יצחק בארץ ההיא וימצא בשנה ההיא מאה שערים ויברכהו ה'" (בראשית כ"ו, י"ב), המסמל שפע ופריון.
* אופי סגור ומבוצר: השכונה תוכננה מראש כשכונה סגורה, עם חומה ובתי שער (מכאן גם התוספת "שערים" לשמה) שננעלו בלילה כדי להגן על התושבים מפני שודדים ובדואים. בתי השכונה נבנו סביב חצרות פנימיות, שהכילו בורות מים משותפים, מקוואות, בתי כנסת ומוסדות ציבור.
* התפתחות חרדית: עם השנים, הפכה מאה שערים למרכז הולך וגדל של האוכלוסייה החרדית, ובמיוחד של קבוצות שדגלו בבדלנות ובשמירה קפדנית על אורח חיים מסורתי. היא ידועה כיום בזכות צביונה האותנטי, בתי הכנסת הרבים, הישיבות, והלבוש המסורתי של תושביה.
מרכז תרבותי ודתי: מאה שערים היא מרכז תרבותי ודתי עשיר, המשמר את היידיש, מנהגים עתיקים ואורח חיים ייחודי.
בית ישראל היא שכונה נוספת שהוקמה בסמוך למאה שערים וחלקה איתה מאפיינים דומים, אך התפתחה באופן עצמאי.
הקמה (1886): השכונה הוקמה בשנת 1886 על ידי "חברת בניית בתים ושכלול יישוב ארץ ישראל", שהוקמה על ידי קבוצת אשכנזים ובראשם הרב משה לוקסנבורג. גם כאן המטרה הייתה לצאת מהצפיפות והתנאים הירודים בעיר העתיקה.
אופי אשכנזי: רוב תושבי השכונה היו מקהילות אשכנזיות, והדבר השפיע על אופיה ובתי הכנסת שהוקמו בה. השכונה נבנתה בסגנון דומה למאה שערים, עם בתים סביב חצרות משותפות ובורות מים.
סמוכה לשכונות חרדיות: בית ישראל גובלת במאה שערים, ושתיהן מהוות יחד מרקם אורבני חרדי צפוף ואותנטי. כיום היא נחשבת לחלק אינטגרלי מהריכוז החרדי במרכז ירושלים.
מוסדות תורה: בשכונה וסביבתה פועלים מוסדות תורה רבים, ישיבות ובתי ספר, התורמים לצביונה הדתי.
השכונה הבוכרית (רחובות הבוכרים)
השכונה הבוכרית, או בשמה הרשמי "רחובות", היא דוגמה בולטת לשכונה שנבנתה על ידי עדה ספציפית מחוץ לחומות.
הקמה (1891): השכונה הוקמה החל משנת 1891 על ידי יהודים יוצאי בוכרה (מרכז אסיה), שהיו בעלי אמצעים. הם רכשו שטח גדול וייסדו את השכונה מתוך רצון לשמר את מורשתם ותרבותם, וליצור מרכז קהילתי עבורם.
תכנון מפואר: בניגוד לשכונות אחרות שנבנו בצפיפות, השכונה הבוכרית תוכננה מראש עם רחובות רחבים, בתים מפוארים עם חצרות גדולות, ועם חזיתות מרשימות. היא כונתה "שכונת הפאר וההדר". הבנייה התאפיינה בשימוש באבן ירושלמית מסותתת ובעיטורים עשירים, המשקפים את עושרם של מייסדיה.
* "רחובות": שמה הרשמי של השכונה, "רחובות", גם הוא לקוח מהתנ"ך ("כי עתה הרחיב ה' לנו, ופרינו בארץ" – בראשית כ"ו, כ"ב), ומבטא את המרחב והשפע שהיא הציעה.
* מרכז קהילתי: בשכונה הוקמו בתי כנסת מפוארים (כמו בית כנסת "בבא תמא" ו"מוסיוף"), ישיבות, מוסדות חינוך, ומוסדות צדקה, ששימשו את הקהילה הבוכרית.
* שינוי דמוגרפי: עם השנים, ובמיוחד לאחר קום המדינה, חל שינוי דמוגרפי בשכונה. רבים מצאצאי הבוכרים עזבו, ואוכלוסייה חרדית מגוונת (אשכנזית וספרדית) נכנסה להתגורר בה. כיום היא שכונה מעורבת עם נוכחות חרדית בולטת, אך עדיין ניתן לראות בה את שרידי הפאר וההדר של ימיה הראשונים.

זיכרון משה היא שכונה נוספת שהוקמה בתקופה זו, וגם היא שימשה מענה לצורך ההולך וגובר בדיור.
* הקמה (1905): השכונה הוקמה בשנת 1905 על ידי "ועד הכללי כנסת ישראל" (מוסד ירושלמי שריכז את כספי החלוקה) ונקראה על שמו של משה מונטיפיורי, שפעל רבות למען היישוב היהודי בארץ ישראל. השכונה נועדה לספק דיור לבני ירושלים הוותיקים שהתגוררו בתנאי מצוקה.
* אופי מעורב: זיכרון משה אכלסה בתחילה אוכלוסייה מעורבת של אשכנזים וספרדים, והיא ידעה תקופה של פריחה חברתית ותרבותית. בשל מיקומה המרכזי יחסית, התפתחו בה מוסדות שונים.
* בית העם ומוסדות תרבות: בזיכרון משה הוקם בית העם (1907), שהיה למרכז תרבותי חשוב בירושלים החדשה. הוא שימש לאירועי תרבות, הרצאות, כינוסים, ואף היה אחד ממרכזי התיאטרון הראשונים בירושלים.
* התפתחות חרדית: כמו שכונות אחרות בסביבתה, גם זיכרון משה עברה תהליך של התחרדות עם השנים. כיום היא נחשבת לחלק מ"הקו החרדי" של ירושלים, אם כי עדיין יש בה שרידים של עברה המגוון.
* סמוכה לשוק מחנה יהודה: מיקומה של זיכרון משה קרוב לשוק מחנה יהודה הפך אותה לשכונה תוססת ונגישה, והיא עדיין נהנית מהקרבה למרכז העירוני.
לסיכום, שכונות אלו הן הרבה יותר מסתם קבצי בתים; הן מייצגות תקופה של התפתחות עירונית וחברתית דרמטית בירושלים, שבה החלו יהודים לצאת מגבולות העיר העתיקה ולבנות לעצמם חיים חדשים וטובים יותר, תוך שמירה על זהותם הדתית והקהילתית.

שכונות גילה, תלפיות מזרח, רמות ופסגת זאב הן ארבע מ"שכונות הטבעת" הגדולות שהוקמו בירושלים לאחר מלחמת ששת הימים (1967). הקמתן נועדה לחזק את האחיזה הישראלית בעיר המאוחדת, לייצר רצף טריטוריאלי יהודי באזורים שסופחו לירושלים, ולספק פתרונות דיור לאוכלוסייה הגדלה. כל אחת מהן נושאת אופי ייחודי ותורמת למגוון הדמוגרפי והחברתי של ירושלים.

הקמה: גילה נוסדה בשנת 1971, כאחת משכונות הטבעת הראשונות, על רכס הררי בדרום ירושלים, הסוגר על העיר מכיוון בית לחם. מיקומה האסטרטגי הפך אותה לשכונת גבול, ולשדה קרב במצבים ביטחוניים מסוימים (כגון במהלך האינתיפאדה השנייה, עקב קרבתה לבית ג'אלא).
שם: השכונה קרויה על שם עיר מקראית בשם זה. טופוגרפיה: גילה היא השכונה הגבוהה ביותר בירושלים מבחינה טופוגרפית, ברום של 857 מטרים מעל פני הים, מה שמעניק לה תצפיות מרשימות על האזור.
אדריכלות ותכנון: תכנון גילה הושפע ממודלים אירופאיים (כמו תערוכת אינטרבאו בברלין) וכלל תכנון מודרני לבנייני מגורים משותפים. אדריכלים מובילים כמו רם כרמי (חתן פרס ישראל) תכננו מתחמים בשכונה. מרכז השכונה עוצב בצורת קשת, עם שילוב של מסחר ומגורים.
* אוכלוסייה: אוכלוסיית גילה גדלה משמעותית בשנות ה-80 בזכות עולים חדשים שהגיעו למרכז הקליטה בשכונה והתיישבו בה. כיום היא שכונה מעורבת המונה עשרות אלפי תושבים, ויש בה גם מגזר חרדי הולך וגדל.
אתרים: באתר שבשכונה נחשפו ממצאים ארכיאולוגיים מתקופת הברזל (כולל יישוב ומגדל), וכן שרידים מהתקופה הרומית (כמו באתר עין יעל).
תלפיות מזרח (ארמון הנציב)
הקמה: תלפיות מזרח נוסדה בשנת 1972, גם היא כחלק מתוכנית שכונות הטבעת, על שטח שסופח לירושלים לאחר מלחמת ששת הימים.
שם: שמה הרווח בפי תושבי ירושלים הוא "ארמון הנציב", על שם בניין השרד (ארמון הנציב הבריטי לשעבר, כיום מטה אונר"א) הממוקם בגבולה הצפוני של השכונה. רחובות השכונה קרויים על שמם של עולי הגרדום.
מיקום וטופוגרפיה: השכונה ממוקמת בדרום-מזרח ירושלים, על מורדותיו הדרומיים של רכס ארמון הנציב. היא בנויה על מדרון תלול היורד לכיוון ים המלח, ומספקת נוף מרהיב.
* היסטוריה: לפני הקמת השכונה, שימשו הקרקעות כשטחי מרעה לכפרים ערביים סמוכים. אדמות אלו הופקעו לצורך הבנייה.
* אופי: תלפיות מזרח היא שכונה מגוונת מבחינה סוציו-אקונומית ודמוגרפית, ומונה כ-19,000 תושבים. היא מהווה ישות אורבנית נפרדת מהשכונות הסמוכות תלפיות וארנונה.
* מוסדות: בשכונה פועל מינהל קהילתי פעיל (תלפ"ז), המספק שירותים ופעילויות לתושבים.
רמות אלון (רמות)
* הקמה: שכונת רמות אלון, הידועה יותר בקיצור "רמות", נוסדה בשנת 1974, והיא אחת מחמש שכונות הטבעת שהוקמו לעיבוי היישוב היהודי בשטחים שצורפו לירושלים לאחר 1967.
* שם: השכונה קרויה על שם העיר המקראית "הרמה" שזוהתה עם אתר נבי סמואל הסמוך מצפון. שמה המלא, "רמות אלון", נקבע לזכרו של יגאל אלון.
* מיקום וגודל: רמות ממוקמת בצפון-מערב ירושלים והיא אחת השכונות הגדולות בישראל. היא משתרעת על שתי שלוחות הר, מגובה של כ-885 מטרים מעל פני הים.
* אדריכלות ייחודית (רמות פולין): חלק ניכר מהשכונה נבנה בשיטת בנייה טרומית ומהירה, שהובילה לעיתים למראה אחיד, אם כי חלקים אחרים (כמו רמות פולין) קיבלו אופי ייחודי. רמות פולין נבנתה החל מ-1976 ומאוכלסת בעיקר במשפחות חרדיות. היא נודעה בזכות אדריכלות הכוורת הייחודית שלה, שהייתה מועמדת גם לביאנלה לאדריכלות בוונציה.
אוכלוסייה: רמות היא שכונה מגוונת מאוד, עם ריכוזים גדולים של אוכלוסייה דתית-לאומית וחרדית, לצד ציבור כללי. היא מאופיינת בתנופת בנייה ופיתוח.
היסטוריה ארכיאולוגית: בסמוך לשכונה עוברת דרך עתיקה שעלתה מהשפלה לירושלים, ונמצאו בה ממצאים ארכיאולוגיים מתקופות שונות, כולל התקופה ההלניסטית והביזנטית (מנזרים, פסיפסים).
פסגת זאב
הקמה: פסגת זאב היא הגדולה בשכונות הטבעת, והיא הוקמה על שטחים שסופחו לישראל לאחר מלחמת ששת הימים. בנייתה החלה בשנת 1982, וראשוני הבתים אוכלסו ב-1985.
שם: השכונה קרויה על שם זאב ז'בוטינסקי. שמה הראשון היה "פסגת טל" (קיצור של שם ערבי קודם).
מטרה: הרעיון המרכזי מאחורי הקמתה היה יצירת רצף אורבני יהודי בין הגבעה הצרפתית לשכונת נווה יעקב הוותיקה (שקודם לכן הייתה מנותקת).
גודל וחלוקה: פסגת זאב היא שכונה עצומה, והיא מחולקת לחמישה אזורים: מרכז, צפון, דרום, מזרח ומערב.
שירותים ותשתיות: בהיותה השכונה הגדולה ביותר בירושלים, היא מתאפיינת בעצמאות כלכלית ותחבורתית. יש בה קניון גדול, מרכזים מסחריים רבים, עשרות בתי ספר, קופות חולים, תחנת מד"א, מכבי אש, ספרייה וקאנטרי קלאב. היא מחוברת היטב לתחבורה ציבורית, כולל הרכבת הקלה.
* אוכלוסייה: בפסגת זאב מגוון רחב של קהילות ואוכלוסייה מעורבת. היא השכונה היחידה בישראל שיש לה נציגות שכונתית ייעודית במועצת העיר ירושלים.
* אתרים ארכיאולוגיים: ממערב לשכונה נמצא תל אל-פול, המזוהה עם גבעת שאול המקראית, עיר הבירה של שבט בנימין. באזור נמצאו גם שרידים מתקופות קדומות יותר (ממלוכית) וחקלאיות (חורבת עדסה).
כל אחת מהשכונות הללו היא עולם ומלואו, עם אופי קהילתי שונה, אתגרים ויתרונות משלה, והן יחד מהוות חלק בלתי נפרד ממרקם העיר ירושלים המודרנית.

המושבה הגרמנית, המושבה היוונית וקטמון הישנה הן שכונות ירושלמיות מרתקות, שכל אחת מהן משקפת תקופה, קהילה ואופי ייחודי בהיסטוריה המורכבת של העיר. הן הוקמו מחוץ לחומות העיר העתיקה, בתקופה של התפתחות מואצת בירושלים בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20.

רקע והקמה:
המושבה הגרמנית בירושלים הוקמה בשנת 1873 על ידי חברי "קהילת הטמפלרים" (Templer) – תנועה נוצרית פרוטסטנטית שנוסדה במחוז וירטנברג שבדרום גרמניה. הטמפלרים האמינו כי הגאולה תושג באמצעות התיישבות בארץ הקודש, יישובה ועיבודה, וכך הקימו שמונה מושבות ברחבי הארץ (ביפו, חיפה, שרונה, וילהלמה ועוד). המושבה בירושלים נועדה לשמש כמרכז הרוחני של התנועה.
* מיקום: המושבה נבנתה בעמק רפאים, כיום בסמוך למתחם התחנה. שמה הגרמני היה "רפאים", על שם העמק.
* אדריכלות: בתי המושבה נבנו בסגנון שהיה מוכר לטמפלרים מגרמניה – בתי חווה בני קומה אחת או שתיים, עם גגות רעפים אדומים וחלונות עם תריסים. עם זאת, הם השתמשו בחומרי גלם מקומיים, בעיקר אבן ירושלמית, במקום לבנים ועץ. המושבה תוכננה בקפידה, עם רחובות ישרים ורחבים, והייתה דוגמה לתכנון אורבני מודרני לתקופתה.
כלכלה וקהילה: הטמפלרים עסקו בחקלאות, מלאכה ותעשייה (כמו טחנת קמח מודרנית), והביאו חדשנות לאזור. הם היו קהילה מבוססת ומצליחה.
מלחמת העולם השנייה וגירוש הטמפלרים: עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, נחשבו הטמפלרים, אזרחי גרמניה, ל"נתיני אויב" על ידי שלטונות המנדט הבריטי. רבים מהם, במיוחד אלו שהיו מזוהים עם הנאציזם, הושמו בהסגר ולאחר מכן גורשו לאוסטרליה.
לאחר קום המדינה: בתי הטמפלרים ננטשו במלחמת העצמאות. לאחר הקמת מדינת ישראל, יושבו בהם עולים חדשים. השכונה עברה תהליך של התדרדרות מסוימת, אך עם השנים הפכה לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות בירושלים בזכות קסמה, בתיה הציוריים ומיקומה המרכזי. רחוב עמק רפאים הוא כיום מרכז מסחרי ושוקק חיים.

רקע והקמה: "המושבה היוונית "הוקמה בראשית המאה ה-20 (סביבות 1900–1902) ביוזמת הארכימנדריט אפטימיוס, ראש הפטריארכיה היוונית-אורתודוקסית בירושלים. מטרתה הייתה לספק פתרון דיור לחברי הקהילה היוונית-אורתודוקסית שהצטופפו ברובע הנוצרי בעיר העתיקה.
מיקום: השכונה ממוקמת מדרום למושבה הגרמנית, וגובלת בקטמון. רחובה הראשי הוא רחוב יהושע בן נון. אדריכלות: בתחילה נבנו בתי השכונה כבתים פשוטים, חד-משפחתיים, מלבניים או מרובעים, עם גגות רעפים אדומים וגינות. התכנון היה של רחובות ניצבים ומקבילים. בשנות ה-30 וה-40 נבנו בה גם בתי דירות משותפים ומפוארים יותר.
קהילה: המושבה יושבה ביהודים מבוכרה, תימן ומרוקו, ומאוחר יותר נהייתה שכונה מעורבת עם נוכחות חרדית, אך עדיין ניתן לראות בה את שרידי הפאר וההדר של ימיה הראשונים.
* מוסדות קהילתיים: במרכז המושבה הוקם בשנת 1902 מועדון קהילתי (הידוע כיום כ"מועדון היווני") שכלל מבנים לפעילות חברתית ותרבותית. המועדון ממשיך לפעול ומהווה מרכז תרבותי יווני עד היום.
מלחמת העצמאות: עם פרוץ מלחמת העצמאות ב-1948, ננטשה רוב השכונה על ידי תושביה היוונים, שרבים מהם מצאו מקלט במנזרים בעיר העתיקה. לאחר חלוקת העיר, הם לא יכלו לשוב לבתיהם, ורבים היגרו ליוון, קפריסין וארה"ב.
שיקום וג'נטריפיקציה: כמו המושבה הגרמנית, גם המושבה היוונית אוכלסה לאחר מלחמת העצמאות על ידי עולים חדשים, ועברה תקופה של הזנחה. במאה ה-21 עברה השכונה תהליך של ג'נטריפיקציה (שינוי והתחדשות), וכיום היא אחת השכונות היוקרתיות והמטופחות בירושלים.

רקע והקמה: קטמון הישנה(גאולים)
קטמון הישנה (המכונה גם "גונן" באופן רשמי, אם כי השם "קטמון" נשאר שגור) החלה להתפתח בשלהי התקופה העות'מאנית, בתחילת המאה ה-20 (סביב 1900), כשכונה עשירה ויוקרתית. האדמות עליהן נבנתה השכונה היו בבעלות הפטריארכיה היוונית-אורתודוקסית, שמכרה חלק מהן עקב משבר כלכלי.
מיקום: השכונה ממוקמת בדרום-מערב ירושלים, וגובלת בשכונות כמו טלביה, המושבה הגרמנית והמושבה היוונית. אופי אוכלוסייה: קטמון הישנה הייתה שכונה בעלת אופי נוצרי-ערבי עשיר ברובה, ושימשה בית למשפחות פלסטיניות בולטות שעסקו בחינוך, ממשל ומסחר. היא נודעה באווירה קוסמופוליטית שבה חיו יהודים, ערבים ונוצרים בהרמוניה.
אדריכלות: הבתים בקטמון הישנה היו בתים גדולים ומרווחים, עם גינות ורחובות רחבים, שתוכננו במקור להציע "אוויר נקי" וסביבה פרברית שקטה הרחק מהצפיפות.
* מנזר סן סימון: בלב השכונה נמצא מנזר סן סימון, שנבנה ב-1881 על חורבות מנזר קדום. המנזר שימש כמרכז לשכונה, ומילא תפקיד אסטרטגי חשוב במלחמת העצמאות.
* מלחמת העצמאות: קטמון הישנה הייתה זירת קרבות קשים במלחמת העצמאות (קרב סן סימון). האוכלוסייה הערבית הנוצרית של השכונה נאלצה לעזוב או נמלטה בעקבות הלחימה, ולא הורשתה לחזור לבתיה.
* לאחר קום המדינה: הבתים הנטושים בקטמון הישנה אוכלסו בעולים חדשים, בעיקר מטורקיה ויוגוסלביה, ובהמשך גם יוצאי מרוקו ועיראק. עם השנים, השכונה עברה תהליכי התחדשות ושימור, וכיום היא שכונה יוקרתית ומבוקשת, המשלבת את המורשת האדריכלית ההיסטורית עם חיים מודרניים. רחובותיה הירוקים והבתים הייחודיים שלה הפכו אותה ליעד מגורים נחשק.
שלוש השכונות הללו, על אף ההבדלים ביניהן, מספרות סיפור משותף של התפתחות ירושלים מחוץ לחומות, מפגש בין תרבויות ודתות, ותהליכי שינוי דמוגרפיים וחברתיים שעיצבו את העיר המודרנית.

שכונות בקעה ובן סימון בירושלים הן שתי שכונות עם היסטוריה עשירה וסיפורי התפתחות שונים, המשקפים את השינויים הדמוגרפיים והאורבניים שעברה העיר.
בקעה (גאולים)
שכונת בקעה, הנקראת רשמית "גאולים" אך השם בקעה נשאר השגור בפי רוב, היא אחת השכונות הוותיקות והציוריות בירושלים.
* הקמה והיסטוריה מוקדמת (סוף המאה ה-19 – שנות ה-20 של המאה ה-20):
* התחלות צנועות: בנייני המגורים הראשונים בשכונה הוקמו בסוף המאה ה-19, בסמוך לתחנת הרכבת ההיסטורית של ירושלים (כיום "התחנה הראשונה"). בתים פשוטים אלו, שיועדו בעיקר לעובדי הרכבת, נהרסו מאוחר יותר.
* שכונה ערבית אמידה: במהלך שנות ה-20 של המאה ה-20, הוקמה בקעה כשכונה ערבית, אחת מהבודדות מחוץ לחומות העיר העתיקה. רוב תושביה הראשונים היו ערבים מוסלמים ונוצרים, וכן ארמנים ויוונים אורתודוקסים, בני משפחות אמידות.
* אדריכלות ייחודית: תושבים אלו בנו בה בתי מידות בני קומה אחת או שתיים, עם אדריכלות ששילבה סגנונות בנייה מזרחיים ומערביים. השכונה נשאה אופי חקלאי למחצה, ועד שנות ה-50 של המאה ה-20 שימשו חלקים נרחבים ממנה לגידולים חקלאיים.
* מלחמת העצמאות ולאחריה:
* שינוי דמוגרפי: במהלך מלחמת העצמאות ב-1948, נותרה השכונה בצד הישראלי של הקו העירוני. תושביה הערבים נטשו את בתיהם, ובמקומם התיישבו בה פליטים מהרובע היהודי של העיר העתיקה וכן עולים חדשים שהגיעו למדינה הצעירה.
* ניסיון לשינוי שם: לאחר מלחמת העצמאות, היה ניסיון רשמי לשנות את שם השכונה ל"גאולים", אך השם המקורי "בקעה" (שמקורו במילה הערבית "עמק" או "שפלה") נשמר בשימוש יומיומי, ובשלטים של העירייה אף נכתב "גאולים (בקעה)".
* בקעה כיום:
* אופי סוציו-אקונומי: כיום, בקעה נחשבת לשכונה מבוקשת ויוקרתית בירושלים, הידועה בבתיה היפים וההיסטוריים ששומרו ושוחזרו  מגוון אוכלוסייה: היא שכונה ברובה יהודית, ומתגוררים בה דתיים, מסורתיים וחילונים זה לצד זה, לצד קהילה מעורבת ביותר מבחינה סוציו-אקונומית.
* מרכז תרבותי ופנאי: השכונה ידועה באווירתה השקטה והנינוחה, בקרבתה למרכז העיר ולמתחם "התחנה הראשונה" ההיסטורי (שכיום משמש כמרכז תרבות ומסחר), ובפארק המסילה העובר לאורך פסי הרכבת הישנים. היא הפכה גם למוקד תרבותי חשוב עם גלריות אמנות וחנויות עצמאיות קטנות.
בן סימון (גוננים ה' / סן סימון)
השם "בן סימון" בהקשר של שכונה בירושלים אינו מוכר כשם של שכונה עצמאית ומפורשת כמו בקעה. סביר להניח שיש כאן בלבול, והכוונה היא לתת-שכונה או אזור בתוך שכונה גדולה יותר.
מהנתונים עולה כי ייתכן שהכוונה היא לתת-השכונה המכונה רשמית "גוננים ה'", אך ידועה גם בשם "סן סימון", עקב קרבתה למנזר סן סימון המפורסם.
* מיקום: תת-השכונה "סן סימון" (גוננים ה') ממוקמת בגבעת מנזר סן סימון, שהיא חלק משכונת גוננים (הידועה גם כקטמונים). היא גובלת בשכונות גבעת אורנים, קטמון הישנה, חוות הנוער הציוני ורחוב יוחנן בן זכאי.
* הקשר למנזר סן סימון: המנזר היווני-אורתודוקסי סן סימון, שנבנה ב-1881, הוא מרכז השכונה. הוא שימש נקודה אסטרטגית חשובה ביותר במלחמת העצמאות והיה זירת קרבות עקובים מדם (קרב סן סימון), שבהם כבשו כוחות ההגנה את המנזר.
* הקמה ואופי הבנייה (שנות ה-70 ואילך): רוב בתי השכונה נבנו בראשית שנות ה-70 של המאה ה-20 ומאופיינים בחיפוי אבן נסורה, מה שהופך אותם ליחידה ארכיטקטונית מובחנת משאר חלקי הקטמונים. בנקודה הגבוהה ביותר בשכונה (אחרי פסגת מנזר סן סימון), נבנו גם שלושה בתי מגורים רבי-קומות.
* אוכלוסייה ופיתוח: "גוננים ה'" (סן סימון) היא כיום שכונה מעורבת, ובשנים האחרונות נבנים בה פרויקטים חדשים כמו "גני ציון" (2012) שמשכו אליה אוכלוסייה מבוססת. רחובותיה קרויים על שם תנאים (כגון יהודה בן טבאי, בן בבא ובני בתירה).  מוסדות: בשכונה פועל מרכז חינוכי-תרבותי על שם הלנה כגן מאז 1968. לאחרונה (2021-2022) הוקמו בה גם כפר סטודנטים של בני עקיבא ומדרשה לבנות דתיות.
אם כן, בעוד בקעה היא שכונה בעלת היסטוריה עשירה של מעבר משיכון ערבי אמיד לשכונה יהודית מבוקשת, בן סימון אינו שם של שכונה עצמאית בירושלים. סביר להניח שהכוונה היא לתת-השכונה "סן סימון" (גוננים ה') אשר ידועה בעיקר בזכות מנזר סן סימון וההיסטוריה הקשורה אליו, ובאופייה המודרני כחלק משכונת גוננים הגדולה.

השכונות מלחה, גבעת משואה, קריית שרת וקטמונים (שכוללת תתי-שכונות רבות, וביניהן גם את קטמון הישנה שצוינה קודם לכן) הן חלק מההתפתחות המאוחרת יותר של ירושלים החדשה, בעיקר החל משנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20 ועד ימינו. הן משקפות את הצמיחה הדמוגרפית של העיר, את מדיניות הדיור הממשלתית, ואת השינויים הסוציו-אקונומיים שעברה ירושלים.
מלחה
מלחה היא אחת השכונות הוותיקות בדרום-מערב ירושלים, והיא עברה מהפך משמעותי במעמדה ובאופיה לאורך השנים.
* היסטוריה מוקדמת (התיישבות ערבית): לפני 1948, מלחה הייתה כפר ערבי גדול בשם מָאלִיחָה (المالحة), ששימר שם עתיק שהופיע בתנ"ך (מלכה). במלחמת העצמאות, הכפר נכבש על ידי כוחות הפלמ"ח, ותושביו נמלטו.
* התיישבות יהודית ראשונית: לאחר המלחמה, יושבו בבתי הכפר הנטושים עולים חדשים בעיקר מכורדיסטן ומצפון אפריקה. השכונה סבלה במשך שנים רבות מתדמית של מצוקה ועוני, וממחסור בתשתיות ושירותים.
* התפתחות בשנות ה-80 והלאה: החל משנות ה-80, עברה מלחה תהליך של התחדשות ופיתוח מואץ. הוקמו בה פרויקטים של מגורים יוקרתיים, מרכזי מסחר, ותשתיות ציבוריות מודרניות.
* מרכז מסחרי וספורטיבי: כיום, מלחה ידועה בזכות היותה מרכז קניות וספורט ראשי של ירושלים והסביבה. היא כוללת את:
* קניון מלחה (קניון ירושלים): אחד הקניונים הגדולים והוותיקים בישראל.
* אצטדיון טדי: אצטדיון הכדורגל המרכזי של ירושלים.
* הארנה ירושלים: היכל הכדורסל והאירועים הגדול בעיר.
* גן החיות התנ"כי: אטרקציה תיירותית חשובה הממוקמת בסמוך.
* אופי אוכלוסייה של מלחה:

כיום, מלחה היא שכונה מגוונת, עם אוכלוסייה ממעמדות סוציו-אקונומיים שונים, ואופי המשלב את הישן והחדש.
גבעת משואה היא שכונה חדשה יחסית, שנבנתה על גבעה הצופה על מלחה.
* הקמה: השכונה הוקמה בתחילת שנות ה-90 של המאה ה-20, כחלק מהתרחבות העיר ירושלים, במטרה לספק פתרונות דיור איכותיים.
* מיקום: גבעת משואה ממוקמת דרומית למלחה וגובלת בפארק ירושלים ובשמורת הטבע נחל רפאים.
* אדריכלות ואופי: השכונה מאופיינת בבנייה צמודת קרקע יוקרתית (קוטג'ים ודו-משפחתיים), לצד בנייני מגורים נמוכים יותר. היא תוכננה כשכונה בעלת צביון ירוק וקהילתי.
* אוכלוסייה: גבעת משואה נחשבת לשכונה אמידה יחסית, המושכת אליה אוכלוסייה ממעמד סוציו-אקונומי גבוה, הכוללת משפחות צעירות ומבוססות.
* נוף: מיקומה על גבעה מספק לה תצפיות יפות על הרי יהודה ועל עמק רפאים.
* מתחם התנועות: בשכונה נמצא "מתחם התנועות" – מרכז שמרכז את משרדי תנועות הנוער והחינוך של ירושלים.
קריית שרת היא שכונה שהוקמה על שטח שהופקע מאיזור קטמונים, ומהווה חלק מהרחבת העיר בשנות ה-60.
הקמה: השכונה הוקמה באמצע שנות ה-60 של המאה ה-20, ונקראה על שמו של ראש הממשלה השני של ישראל, משה שרת. מיקום: קריית שרת ממוקמת בין מלחה לקטמונים, בסמוך לאצטדיון טדי ולגן הטכנולוגי מלחה.
אופי בנייה: השכונה מאופיינת בבנייה רוויה (בנייני מגורים בני 4–8 קומות), והיא נבנתה במטרה לספק דיור המוני ובמחיר סביר.
* אוכלוסייה: קריית שרת היא שכונה ותיקה יחסית, שבה מתגוררת אוכלוסייה מגוונת. לאורך השנים סבלה השכונה מתדמית של שכונת עוני, אך בשנים האחרונות ניכרים בה תהליכי התחדשות עירונית, פיתוח ושיפור תשתיות.
* מוסדות: בשכונה נמצא בית הספר לחינוך מיוחד "יד המורה", וכן מרכזים קהילתיים שונים.
קטמון / קטמונים
השם "קטמונים" הוא למעשה שם כולל למספר תתי-שכונות בדרום-מערב ירושלים, שהוקמו ברובם לאחר קום המדינה, ונבדלים מ"קטמון הישנה" (שעליה דובר כבר).
* היסטוריה מוקדמת (כפר ערבי): "קטמון" במקור הייתה כפר ערבי גדול שהשתרע על שטחים נרחבים. במלחמת העצמאות ננטש הכפר, ורוב בתיו נהרסו או אוכלסו בעולים.
* הקמת "הקטמונים" (שנות ה-50 ואילך): לאחר מלחמת העצמאות, הוחלט להקים על חורבות הכפר הערבי ועל שטחים סמוכים שכונות חדשות עבור גלי העלייה הגדולים שהגיעו לישראל. הבנייה החלה בראשית שנות ה-50, וכללה בנייני מגורים משותפים צפופים יחסית.
* חלוקה לתתי-שכונות: ה"קטמונים" חולקו לשכונות בעלות מספרים רומיים, לדוגמה: קטמון א', קטמון ב', ג', ד' וכו', ובהמשך גם רחובות וקוממיות. כל תת-שכונה כזו קיבלה אופי ותדמית משלה. השם הרשמי הכללי לשכונות אלו הוא "גוננים", אך השם "קטמונים" נשאר השם העממי והמקובל.
* "שכונת המצוקה": במשך עשורים רבים, נחשבו הקטמונים לסמל לשכונות מצוקה בירושלים. הן אוכלסו בעיקר על ידי עולים חדשים יוצאי עדות המזרח, וסבלו מתשתיות ירודות, צפיפות, אבטלה ופשיעה.
* תהליכי התחדשות עירונית: החל משנות ה-80 וה-90, ובמיוחד בשנים האחרונות, עברו הקטמונים תהליכי התחדשות עירונית מואצים. פרויקטים של פינוי-בינוי ותמ"א 38 שינו את פני רבות מתתי-השכונות, ובניינים חדשים ומודרניים החליפו את הבניינים הישנים.
* אוכלוסייה כיום: כתוצאה מכך, השתנתה גם האוכלוסייה בחלקים מהקטמונים. כיום ניתן למצוא בהן מגוון רחב של אוכלוסיות, כולל משפחות צעירות, סטודנטים, וגם אוכלוסיות מבוססות יותר, לצד התושבים הוותיקים.
* מוקדים בולטים:
* פארק גוננים: פארק גדול המשמש את תושבי השכונה והסביבה.
* מרכזי תרבות וקהילה: פועלים בה מוסדות קהילתיים רבים שמטרתם לחזק את הקהילה המקומית.
ארבע השכונות הללו מציגות יחד תמונה של התפתחות ירושלים בתקופה המודרנית, תוך התמודדות עם אתגרי הקליטה, הדיור והשינויים החברתיים, וממשיכות להשתנות ולהתפתח גם בימינו.

בטח, בואו נצלול להיסטוריה ולמאפיינים של ליפתא, קריית משה וגבעת שאול בירושלים.
ליפתא
ליפתא הוא כפר ערבי עתיק שנמצא בכניסה לירושלים ממערב. הוא נחשב לאחד הכפרים הבודדים שנותרו כמעט בשלמותם במבנם ההיסטורי מתקופת מלחמת העצמאות.
* היסטוריה קדומה: האתר של ליפתא מיושב ככל הנראה כבר אלפי שנים. יש המזהים אותו עם מי נפתוח המקראיים, שצוינו כנקודת גבול בין נחלות שבט יהודה ובנימין. לאורך ההיסטוריה התקיימו במקום יישובים בתקופות שונות, כולל בתקופה הרומית-ביזנטית (אז נקרא "נפטו") ובתקופות הצלבניות והעות'מאניות.
* הכפר הערבי לפני 1948: לפני מלחמת העצמאות, ליפתא היה כפר ערבי גדול ומשגשג. תושביו עסקו בעיקר בחקלאות, כולל גידולי זיתים, טבק וירקות. בתי הכפר נבנו מאבן מקומית בסגנון מיוחד, ורבים מהם היו בעלי קומות רבות ועיטורים מרשימים. הכפר נודע גם במעיין ליפתא (עין נפתוח) ששימש את תושביו לחקלאות ולשתייה, ובבריכה הטבעית הסמוכה לו.
* מלחמת העצמאות: במהלך מלחמת העצמאות ב-1948, בעקבות תקיפות מצד כוחות ההגנה והאצ"ל, נטשו תושבי הכפר את בתיהם. בתי הכפר נותרו ריקים, למעט קומץ משפחות יהודיות שעלו מתימן ומכורדיסטן ואוכלסו בהם על ידי המדינה הצעירה.
* לאחר 1948 ושימור: בשנות ה-50 שימשו חלק מבתי הכפר כ"מעברת ליפתא" לקליטת עולים חדשים. אולם, המעברה פורקה בהדרגה, ומאז שנות ה-70 של המאה ה-20 הכפר כמעט ולא יושב. מצבו הפיזי המיוחד, ככפר נטוש שבתיו עדיין עומדים על תילם, הפך אותו לאתר בעל ערך היסטורי, ארכיאולוגי ואדריכלי יוצא דופן. הוא הוכרז גן לאומי ב-2015, והוא נחשב לאחד השרידים הבודדים והשמורים ביותר של כפר ערבי שננטש ב-1948. סביב עתידו של הכפר ורצונו של המינהל לפתח אותו ככפר נופש, מתנהל מאבק ציבורי על שימורו הייחודי.
קריית משה היא אחת השכונות היהודיות הוותיקות שהוקמו מחוץ לחומות העיר העתיקה, והיא בעלת חשיבות רבה בהתפתחות ירושלים החדשה.
* הקמה (1923): השכונה הוקמה בשנת 1923 על ידי "אגודת בוני ירושלים", שהייתה מיזם של תושבי ירושלים, בעיקר יוצאי רוסיה ופולין. היא נקראה על שמו של משה מונטיפיורי, כאות הוקרה לפועלו למען היישוב היהודי בארץ ישראל.
* אופי חקלאי-עירוני: בתחילת דרכה, נועדה השכונה להיות מעין מושב חקלאי עירוני. לכל בית בשכונה הוקצה שטח אדמה גדול (דונם אחד) שיועד לגידולים חקלאיים ולמשק עזר, מתוך רצון לשלב חיי עיר עם עצמאות כלכלית וחקלאית.
* אדריכלות: השכונה אופיינה בבתים חד-משפחתיים בני קומה או שתיים, עם גגות רעפים אדומים וגינות גדולות. רבים מבתי השכונה נבנו בסגנון המודרניסטי שרווח אז, עם השפעות של סגנון הבאוהאוס.
* מרכז חינוכי ודתי: לאורך השנים הפכה קריית משה למרכז חשוב למוסדות תורה וחינוך, בעיקר דתיים. היא ידועה בזכות:
* ישיבת מרכז הרב: ישיבת הדגל של הציונות הדתית, שהוקמה על ידי הרב אברהם יצחק הכהן קוק.
* מכון לב (המרכז האקדמי לב): מוסד אקדמי ללימודי הנדסה ומדעים, המשלב לימודי קודש.
* בנייני האומה (המרכז הבינלאומי לקונגרסים): מרכז הכנסים הגדול ביותר בישראל, הנמצא בגבולה המזרחי של השכונה.
* אופי אוכלוסייה: כיום קריית משה היא שכונה המאוכלסת בעיקר על ידי אוכלוסייה דתית לאומית, תלמידי ישיבות, משפחות צעירות ואנשי אקדמיה. היא נחשבת לשכונה מבוקשת ושקטה.
גבעת שאול
גבעת שאול היא שכונה חשובה בירושלים, בעלת היסטוריה מעניינת שמתחילה מהיבט תעשייתי.
* הקמה (1907): בניגוד לשכונות ירושלמיות רבות שקמו למטרות מגורים, גבעת שאול הוקמה ב-1907 על ידי "חברת "בני ברית ירושלים", במטרה להוות מרכז תעשייתי ומלאכה עבור התעשיינים היהודים בעיר. היא נקראה על שם המלך שאול, או על שם היישוב המקראי "גבעת שאול" (תל אל-פול) הנמצא בסמוך.
* התפתחות תעשייתית: השכונה החלה כמקום שבו הוקמו מפעלים ובתי מלאכה, כגון מפעל האחים וגנר לרהיטים ומפעל שיש ירושלים. מיקומה על הדרך הראשית ליפו (כביש 1 כיום) היה אסטרטגי עבור התפתחות תעשייתית.
* מעבר למגורים: בהדרגה, החלו להיבנות בשכונה גם בתי מגורים לעובדי המפעלים ולתושבים נוספים. במקביל לתעשייה הקלה שהתפתחה בה, הפכה גבעת שאול גם למרכז מגורים.
* אופי חרדי: במהלך המחצית השנייה של המאה ה-20, עברה גבעת שאול תהליך של התחרדות מואצת. כיום היא נחשבת לאחת השכונות החרדיות הגדולות והמרכזיות בירושלים.
* שילוב תעשייה-מסחר-מגורים: כיום גבעת שאול היא שכונה ייחודית המשלבת אזורי תעשייה קלה ומסחר (בעיקר בצד המערבי והצפוני שלה, לאורך הכבישים הראשיים) יחד עם אזורי מגורים צפופים. היא משמשת מרכז קניות ושירותים חשוב לאוכלוסייה החרדית בירושלים ובסביבתה.
* בית העלמין גבעת שאול: בסמוך לשכונה נמצא בית העלמין גבעת שאול, שהוא אחד מבתי העלמין הגדולים והחשובים בירושלים, ובו קבורים רבנים ואישי ציבור רבים.
שלוש השכונות הללו – ליפתא, קריית משה וגבעת שאול – מספרות כל אחת בדרכה את סיפור ירושלים המתפתחת והמשתנה, מהקמת יישובים מחוץ לחומות, דרך מאורעות מלחמה וקליטת עולים, ועד לגיבוש זהותה הייחודית של כל שכונה.

הגבעה הצרפתית
הגבעה הצרפתית (French Hill) היא אחת משכונות הטבעת המוכרות ביותר בירושלים, וסיפורה קשור באופן הדוק למלחמת ששת הימים ואיחוד העיר.
היסטוריה:
* לפני 1967: השטח שעליו הוקמה השכונה היה שטח הפקר בין ירושלים המערבית (ישראלית) לבין ירושלים המזרחית (ירדנית). האזור היה ידוע כ"גבעת הזרע" (ג'בל אבו תור), ושמו המודרני "הגבעה הצרפתית" ניתן לו לכאורה על שם מנזר "גבירתנו מצרפת" (נוטרדאם דה פראנס) שנמצא בסמוך, או אולי בשל נוכחות קונסוליה צרפתית קטנה באזור.
* מלחמת ששת הימים (1967): הגבעה הצרפתית הייתה זירת קרב קשה במלחמת ששת הימים, כאשר כוחות צה"ל (חטיבת הראל וחטיבת הצנחנים) נלחמו לשחרור ירושלים. כיבוש הגבעה היה שלב קריטי בניתוק הר הצופים ואיחוד מזרח ומערב ירושלים.
* הקמת השכונה (1969): לאחר המלחמה, החליטה ממשלת ישראל להקים על הגבעה שכונת מגורים גדולה, כחלק ממדיניות שכונות הטבעת שנועדה לחזק את האחיזה הישראלית באזורים שסופחו לעיר. הבנייה החלה בשנת 1969.
* אופי ותכנון: הגבעה הצרפתית תוכננה כשכונת בתי דירות משותפים בגבהים שונים, עם שילוב של שטחים ירוקים ושירותים קהילתיים.
הגבעה הצרפתית כיום:
* מרכז תחבורתי ואקדמי: כיום, הגבעה הצרפתית היא שכונה גדולה ותוססת, המשמשת כצומת דרכים חשוב בכניסה הצפון-מזרחית לעיר. היא מהווה שער גישה לאוניברסיטה העברית בהר הצופים, ולכן מתגוררים בה סטודנטים וסגל אקדמי רבים. הרכבת הקלה עוברת דרכה ומחברת אותה למרכז העיר ולשכונות אחרות.
* אוכלוסייה מגוונת: השכונה מאוכלסת על ידי מגוון רחב של אוכלוסיות, כולל אקדמאים, משפחות צעירות, ותושבים ותיקים. יש בה ריכוזים של עולים חדשים, ומאופיינת בשילוב של דתיים וחילונים.
* מרכזים מסחריים ושירותים: בשכונה קיימים מרכזים מסחריים, מרכז קהילתי, בתי ספר, גני ילדים ושירותים נוספים.
רמות אשכול
רמות אשכול היא שכונת מגורים נוספת שהוקמה לאחר מלחמת ששת הימים, בסמוך לגבעה הצרפתית.
היסטוריה:
* הקמה (1968): רמות אשכול הייתה למעשה השכונה הראשונה מבין שכונות הטבעת שהוקמה על שטח שסופח לירושלים, זמן קצר לאחר מלחמת ששת הימים (האבן פינה הונחה ב-1968). היא נקראה על שם ראש הממשלה לוי אשכול, שנפטר כשנה לאחר מכן.
* תכנון: השכונה תוכננה על ידי האדריכל אריה שרון, כמתחם מגורים צפוף יחסית, עם בניינים בעלי שמונה קומות שנבנו סביב חצרות פנימיות.
* מיקום: השכונה ממוקמת על רמה אסטרטגית, המקשרת בין שכונת סנהדריה, הר הצופים והגבעה הצרפתית.
רמות אשכול כיום:
* אופי דתי-חרדי: רמות אשכול עברה תהליך של התחרדות משמעותית לאורך השנים, וכיום היא מאוכלסת ברובה על ידי אוכלוסייה חרדית מגוונת.
* שילוב ישן וחדש: השכונה משלבת בניינים ותיקים לצד פרויקטים של התחדשות עירונית, ופועלים בה מוסדות תורה וחינוך רבים המשרתים את הקהילה החרדית.
* נגישות: מיקומה מאפשר נגישות יחסית למרכז העיר וליציאות מהעיר.
גבעת המבתר
גבעת המבתר היא שכונה קטנה יחסית, בעלת אופי ייחודי, השוכנת בסמוך לרמות אשכול והגבעה הצרפתית.
היסטוריה:
* קרב המבתר (1967): בדומה לגבעה הצרפתית, גם גבעת המבתר הייתה זירת קרבות קשים במלחמת ששת הימים. חטיבת ירושלים (חטיבת חי"ר 16) נלחמה בה קשות מול הלגיון הירדני. שם השכונה נובע מ"מבתר" – שם תנ"כי המתאר מקום גבוה ונישא, או בקירוב לשם "מקום שנבתר" (נבקע) במלחמה.
* הקמה (1970): הקמת השכונה החלה סביב 1970, והיא נחשבת לאחת משכונות הטבעת הראשונות שהוקמו על שטחי מזרח ירושלים.
* אופי ותכנון: בניגוד לשכונות הטבעת הגדולות, גבעת המבתר תוכננה כשכונה יוקרתית יחסית, עם בתים צמודי קרקע ודו-משפחתיים, וצפיפות בנייה נמוכה יותר. היא נועדה למשוך אוכלוסייה ממעמד בינוני-גבוה.
גבעת המבתר כיום:
* שכונה יוקרתית: כיום גבעת המבתר נחשבת לשכונה מבוקשת ושקטה, בעלת אופי יוקרתי, עם גינות מטופחות ונוף יפה.
* אוכלוסייה מעורבת: מתגוררות בה בעיקר משפחות אמידות, מהמגזר הדתי-לאומי והחילוני, אך גם אוכלוסייה חרדית מצטרפת אליה לאחרונה.
* קרבה לשטחים ירוקים: השכונה קרובה לשטחים פתוחים ולשמורת טבע, מה שמוסיף לאיכות החיים בה.
שלוש השכונות הללו – הגבעה הצרפתית, רמות אשכול וגבעת המבתר – מספרות יחד את סיפור איחודה של ירושלים לאחר 1967, את התפתחותה והתפשטותה של העיר, ואת מגוון האוכלוסיות והאופי האדריכלי שנוצרו בה בתקופה זו. הן מייצגות את השינוי הדרמטי שעברה ירושלים בעשורים האחרונים.

גן סאקר וגן הוורדים הם שני פארקים מרכזיים וחשובים בירושלים, שניהם ממוקמים באזור גבעת רם ומשרתים את תושבי העיר והמבקרים בה. למרות ששניהם ריאות ירוקות חשובות, יש להם היסטוריה ואופי שונים.
גן סאקר
היסטוריה:
* מקור השם: גן סאקר נקרא על שם הארי סאקר, עסקן ציוני בולט מבריטניה וחבר ההנהלה הציונית, שתרם סכום משמעותי של 20,000 ליש"ט להקמתו בשנות ה-60. הוא נפטר בשנת 1964, כשנה לפני חנוכת הגן הרשמית.
* הקמה ותכנון (שנות ה-60): הקמת הפארק החלה בשנת 1960. הוא תוכנן על ידי אדריכלי הנוף ליפא יהלום ודן צור, בסגנון של פארק אנגלי, המאופיין במדשאות גדולות, עצים פזורים ושטחים פתוחים רחבי ידיים. שלב א' הושלם ב-1962, והגן נחנך רשמית בשנת 1965.
* "עמק המצלבה" ומלחמת העצמאות: השטח שעליו הוקם גן סאקר היה בעבר חלק מ"עמק המצלבה", שקרוי על שם מנזר המצלבה הסמוך (וייתכן שגם שימש כמקום בו עצי אשוח נכרתו בעבר בצורת צלב). במלחמת העצמאות, כשירושלים הייתה נצורה, שימש חלק מהשטח מנחת מאולתר למטוסים קלים, שהיה חיוני להעברת אספקה ותקשורת לעיר הנצורה ("הגשר האווירי").
* שינויים לאורך השנים: בשנות ה-90, חצתה דרך רבין את הגן וחילקה אותו לשניים, מה שפגע בשלמותו. במהלך השנים עבר הגן תהפוכות ותוספות שגרמו לו לאבד מעט מחינו המקורי.
* חידוש הגן (שנות ה-20 של המאה ה-21): בשנים האחרונות (לדוגמה, נחנך מתחם מחודש בסוף 2021), עבר גן סאקר מתיחת פנים משמעותית. מגרשי ספורט שהיוו חסם במרכז הגן פורקו, ובמקומם תוכננו מדשאות ומרחבים פתוחים. הגן הורחב, הוקמו מתחמי ספורט חדשים (כולל סקייטפארק, TRX, כדורסל), מתחם משחקים ענק וייחודי (כולל מגדל טיפוס ומגלשות גבוהות), והוא הונגש במלואו.
גן סאקר כיום:
* הפארק העירוני הגדול: גן סאקר הוא כיום הפארק העירוני הגדול ביותר בירושלים, ומשמש כ"ריאה ירוקה" משמעותית בלב העיר. שטחו נאמד בכ-100–180 דונם.
* פעילות מגוונת: הגן הוא מרכז פעילות לכל תושבי העיר. הוא מארח אירועים המוניים כמו מופעי יום הסטודנט, חגיגות מימונה וסהרנה, ומהווה מוקד למנגלים ביום העצמאות. הוא פופולרי לריצה, רכיבת אופניים, משחקי כדור, פיקניקים, ופעילויות פנאי למשפחות. בימי שלג, הוא הופך למרכז למשחקי שלג.
* מיקום מרכזי: הגן ממוקם בקרבת מוסדות מרכזיים כמו הכנסת, קריית הממשלה, בית המשפט העליון, וקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית.
גן הוורדים (גן וואהל לוורדים)
היסטוריה:
* "גן הנשיא" (שנות ה-50): גן הוורדים, השוכן על גבעת רם, היה בתחילה חלק מתכנון קריית הממשלה שהחלה לקום לאחר קום המדינה. הוא תוכנן בשנות ה-50 כ**"גן הנשיא"** ויועד לשמש לטקסים ממלכתיים בלבד.
* פתיחה לציבור ומאבק ציבורי: בעקבות מאבק ציבורי בשנות ה-60, נפתח הגן לקהל הרחב, והפך לפארק ציבורי.
* הפיכה לגן ורדים (1981): בשנת 1981, בעקבות רצון לארח תערוכת ורדים בינלאומית, ובתמיכתם של דוד גלעד (חבר מועצת הפרחים), ויויאן ומוריס וואהל (שנתנו תרומה משמעותית), והקרן לירושלים, הפך הגן באופן רשמי ל**"גן הוורדים על שם וואהל"**.
* ממצאים ארכיאולוגיים: במהלך הכשרת הגן נתגלו בו ממצאים ארכיאולוגיים חשובים, כולל שלוש מערות קבורה יהודיות עתיקות מתקופת בית שני, ורצפת פסיפס שלמה מהתקופה הביזנטית (שהועברה ממקום אחר ומוצגת בגן).
* שימושים ואירועים: הגן שימש לאורך השנים כמוקד להפגנות ומחאות מול הכנסת ובית המשפט העליון. למשל, מאהל מחאת האמהות החד הוריות ב-2003 ומחאת תוכנית ההתנתקות ב-2005.
גן הוורדים כיום:
* אוסף ורדים מרשים: גן הוורדים הוא כיום הגן הייצוגי והגדול ביותר בישראל המוקדש לוורדים. הוא משתרע על פני שטח של כ-81 דונם, ושתולים בו כ-15,000 שיחי ורדים מ-400 זנים שונים. הוורדים מסודרים בחלקות על פי ארצות מוצאם, עם שלטי הסבר.
* אגם מלאכותי: במרכז הגן ישנו אגם מלאכותי עם מפלונים, המהווה מוקד יפהפה לצילומים (במיוחד של כלות וחתנים).
* תחנה לחקר ציפורי ירושלים: בקרבת הגן פועלת "התחנה לחקר ציפורי ירושלים", מרכז מחקר וחינוך העוסק בנדידת ציפורים ובשמירה על הטבע.
* מיקום אסטרטגי: הגן ממוקם בלב קריית הממשלה, בין הכנסת לבית המשפט העליון, מה שמעניק לו חשיבות סמלית ומעשית.
* מרכז שלווה ויופי: למרות קרבתו למרכזים פוליטיים, הגן מציע אווירה שלווה ורגועה, והוא מהווה מקום פופולרי לטיולים, פיקניקים ובילוי בחיק הטבע, ונגיש לכיסאות גלגלים.
שני הגנים הללו, גן סאקר וגן הוורדים, מהווים חלק בלתי נפרד מנוף ירושלים, מספקים מרחבים ירוקים חיוניים, ונושאים עמם סיפורים מרתקים של התפתחות עירונית, היסטוריה לאומית ויופי טבעי.

ירושלים, כעיר בעלת היסטוריה עשירה ומשמעות לאומית ודתית עמוקה, משופעת באנדרטאות ולוחות זיכרון המנציחים אירועים, אישים וקהילות. אנדרטאות אלו מספרות את סיפורם של נופלים במערכות ישראל, קורבנות טרור, ואירועים מכוננים בתולדות העם היהודי והעיר.
להלן כמה מהאנדרטאות הבולטות בירושלים, עם דגש על אלה המייצגות קטגוריות שונות:
אנדרטאות זיכרון לאומיות ושואת ישראל
* יד ושם – רשות הזיכרון לשואה ולגבורה:
* מוזיאון השואה ההיסטורי: מרכז זיכרון, מחקר ותיעוד עולמי לשואה.
* היכל השמות: בו נשמרים מיליוני דפי עד עם שמות הנספים בשואה.
* יד לילד: אנדרטה מרגשת לזכר מיליון וחצי ילדים שנספו בשואה.
* קרון הקורבנות: קרון רכבת מקורי ששימש להובלת יהודים למחנות ההשמדה, הממוקם על גשר שבור ומהווה סמל לגירוש וההשמדה.
* עמוד הגבורה: אנדרטה מרשימה המוקדשת למורדי הגטאות, ללוחמים ביערות ולמצילי אחים.
* אנדרטת מגילת האש (יער הקדושים): ממוקמת בהרי ירושלים, בתוך יער הקדושים, והיא אנדרטת ברונזה ענקית בצורת שתי מגילות ענק שמספרת את סיפור השואה והתקומה של עם ישראל. זוהי אנדרטת הברונזה הגדולה בארץ.
אנדרטאות לזכר חללי מערכות ישראל
* הר הרצל – בית העלמין הצבאי המרכזי:
* היכל הזיכרון הממלכתי לחללי מערכות ישראל: אתר הנצחה ממלכתי מרשים המנציח את כל חללי מערכות ישראל, בכל התקופות.
* חלקת חללי ירושלים: חלקת קבורה ייעודית לנופלים בקרבות על ירושלים.
* גן הנעדרים: מוקדש לחללי מערכות ישראל שמקום קבורתם לא נודע.
* אנדרטאות ספציפיות: בהר הרצל קיימות גם אנדרטאות רבות לזכר קבוצות ספציפיות, כמו:
* אנדרטת הצוללת אח"י דקר: לזכר לוחמי הצוללת שנספו.
* אנדרטת כ"ג יורדי הסירה: לזכר לוחמי הפלמ"ח שנעלמו בדרכם לפעולה בלבנון במלחמת העולם השנייה.
* חלקת המעפילים: כוללת אנדרטאות וקברים לנספים בטביעת ספינות מעפילים כמו "אגוז" ו"סלבדור".
* אנדרטאות לזכר חיילים יהודים בצבאות בעלות הברית במלחמת העולם השנייה (כמו הצבא האדום והצבא הפולני).
* אנדרטה לזכר עולי אתיופיה שנספו בדרכם לארץ.
* גבעת התחמושת:
* אתר הנצחה לקרב גבעת התחמושת: אתר הנצחה ייחודי שמנציח את הקרב הקשה שהתחולל במקום במלחמת ששת הימים. הוא כולל שחזור תעלות לחימה, בונקרים ואנדרטה מרכזית לזכר חללי גדוד 66.
* אנדרטה לחללי גדוד 68.
* אנדרטת נזכור בכניסה לירושלים:
* מצבה גבוהה ומרשימה, שהועתקה ממקומה המקורי ליד התחנה המרכזית לרחבה שליד בית המשפט העליון. היא מנציחה את עמידת הגבורה ומסירות הנפש של ירושלים, תושביה, מגיניה ולוחמיה במלחמת העצמאות.
* אנדרטאות הקשורות למלחמת ששת הימים:
* לוח זיכרון – יד לשלושה נופלים מחטיבה 55 (בשייח ג'ראח) – לזכר חיילי החטיבה שנפלו בקרב.
* אנדרטה לחללי חטיבת ירושלים (בקרבת טחנת הרוח במשכנות שאננים) – לזכר חללי החטיבה בקרב מול עמדות הירדנים.
* אנדרטה לזכר חללי הקטמונים:
* ברחוב אלעזר הגדול 4, בסמוך למתנ"ס גוננים, ניצבת אנדרטה פיסולית דמוית פירמידה המנציחה את בני שכונות הקטמונים שנפלו במערכות ישראל.
אנדרטאות לזכר קורבנות טרור ואזרחים
* אנדרטה על שם אסתר ונורית פולק: ברחוב בורכוב בקריית יובל, לזכר האחיות שנרצחו בפיגוע בקו 18.
* לוח זיכרון – 4 חללי פיגוע באוטובוס קו 26: בשדרות אשכול פינת קרל נטר, לזכר חללי הפיגוע שאירע בשנת 1995.
* האנדרטה להנצחת הנופלים והנרצחים הירושלמים במלחמת "חרבות ברזל": רחוב רופין, מול הספרייה הלאומית, מנציחה את תושבי העיר שנפלו או נרצחו במלחמה.
* לוח זיכרון בצומת "המפלצת" (קריית יובל): בצומת הרחובות הנטקה, טהון וסאלד, מנציח אירוע טרור במקום.
אנדרטאות כלליות ואחרות
* אנדרטת לזכר הנופלים על ירושלים במלחמת העצמאות: בכניסה לסינמה סיטי (לשעבר ברחוב יוסף בורג). יד הזיכרון למגיני ירושלים לזכר הנופלים ומסירות הנפש של תושביה, מגיניה ולוחמיה.
* רחבת זיכרון באוניברסיטה העברית (גבעת רם): מנציחה את נופלי האוניברסיטה מקרב התלמידים, אנשי הסגל והעובדים בכל מערכות ישראל.
* דרך נדב (ליד גן החיות התנ"כי): דרך לזכרו של נדב אלעד ז"ל, לוחם בחטיבת הצנחנים שנפל בפעילות מבצעית בחברון, עם סלע הנצחה בכניסה לדרך.
זוהי רשימה חלקית, שכן בירושלים קיימות עוד עשרות רבות של אנדרטאות קטנות יותר, לוחות זיכרון, עצי זית שניטעו לזכר נופלים, ופינות הנצחה הפזורות ברחבי העיר, בשכונות, בבתי ספר ובמוסדות ציבור. כל אחת מהן היא עדות לזיכרון ולמורשת העיר.

דילוג לתוכן